"Sernik gotowany jest bardzo lubiany w naszej rodzinie. Przy tysiącach nowych przepisów zapomina się o tak dobrym cieście. Sernik ten odróżnia się od klasycznego tym, że masę serową gotujemy.
Ciasto upiekła mama, my tylko polałyśmy go gorzką czekoladą :).
Najlepiej sernik upiec dzień wcześniej, wtedy blaty ciasta kruchego zmiękną, a masa serowa będzie jeszcze bardziej zwarta."
Składniki na ser:
- 1,5 kg sera białego (3-krotnie zmielonego)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 250g margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę rozpuścić z cukrem. Następnie dodać zmiksowany ser z jajkami. Mieszać na średnim ogniu aż całość się zagotuje. Do gotującego się sera dodajemy mleko wymieszane z mąką. Mieszać aż całość zgęstnieje. Gotowy ser odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto kruche:
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 250g masła
- 3/4 szklanki cukru (można dać więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść na dobrze zwarte ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każda rozwałkować na blaszkę o wymiarze 20 x 30cm. Piec w piekarniku 20-25 minut w 180 stopniach. Wystudzone blaty przekładamy serem. Na wierzch można zrobić polewę. My roztopiłyśmy pół tabliczki gorzkiej czekolady z 3 łyżkami masła w kąpieli wodnej.
15 komentarzy:
ciekawi mnie ten przepis! sernik to jedno z moich ulubionych ciast, ale gotowanego nigdy ani nie robilam ani nie jadlam :)
uwielbiam gotowany sernik! fajne zdjęcie :)
Pyszny sernik! Warty zapisania przepis :)
myślę że go wypróbuję:)
Takie ciacho to i ja bym zjadła:)
Sernik jak marzenie,ale czy mogę użyć sera wiaderkowego do serników bo już kupiłam w Lidlu i chcę zrobić ten sernik gotowany,tego sera używam od dawna ale nigdy go nie podgrzewałam.
Ulubione ciasto mojej Mamy :-)
A ja też za nim przepadam!
Pozdrawiam serdecznie!
Wygląda wspaniale! Będę musiała w końcu i ja zrobić, podoba mi się to przełożenie ciastem.
Pozdrawiam:)
taki przekładany z dużą ilością kruchego ciasta? jeny, wspaniały pomysł!
Wyglada jak biszkopt z kremem, tak lekko ;;))
Kuszący niesamowicie.
Wpadam na to ciacho!:D
Mariola: Obawiamy się, że z sera z wiaderka masa będzie zbyt rzadka. Większość twarogów z wiaderka posiada w składzie tłuszcz. Do sernika gotowanego potrzebny jest zwykły twaróg bez dodatków :).
Sernik wyśmienity. Rozpływał się w ustach, użyłam sera w wiaderkach i nie dodawałam więcej cukru. Bardzo SMACZNY!!!
~~Marzena~~
Wczoraj robiłam ten sernik i użyłam właśnie sera z wiaderka z lidla, przez noc przeleżał w lodówce a dzisiaj rano był pyszny :)
Uwielbiam serniki - ale z przepisem na gotowany jeszcze się nie spotkałem
Prześlij komentarz