środa, 30 czerwca 2010

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI

"Przepis naszej mamy. Kiedy prosiłyśmy żeby podała nam recepturę stwierdziła, że robi wszystko "na oko"... Tak właśnie wyglądają przepisy z rodzinnego domu :D My przeciwnie, skrupulatnie wszystko zapisujemy, dla siebie i oczywiście dla Was. 

Sezon na truskawki dobiega końca, więc korzystajcie. My polecamy wam dzisiaj tradycyjne drożdżowe ciasto z truskawkami, idealne na lato. Wadą tego ciasta jest to, że znika z talerza zbyt szybko :) Polecamy!"


  

Cytuję mamę:
"Składniki:
* 0,5 mąki
* 1 szklanka mleka
* 3 łyżki cukru
* 5 dag drożdży
* 2-3 jajka
* 2-3 łyżki oliwy
* truskawki

Drożdże rozrobić z 3 łyżkami cukru i mlekiem. Następnie wymieszać mąkę, jajka, oliwę oraz mleko (z rozrobionym cukrem i drożdżami). Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić do podwojenia objętości.

Wyłożyć ciasto na wysmarowaną  tłuszczem blaszkę i posypaną mąką. Pozostawić jeszcze na ok. 30 minut by znowu troszkę wyrosło. Na ciasto ułożyć truskawki przekrojone na połówki lub ćwiartki. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!"



poniedziałek, 28 czerwca 2010

CHLEBKI PITA

" Nadeszły wakacje, więc będziemy miały więcej czasu z siostrzyczką na "pichcenie". Zapewniamy więc, że na naszym blogu nie będzie nudno :-P. Życzymy WAM udanego wypoczynku, a dla tych którzy nie mają wakacji - zapraszamy do wspólnego pieczenia - przecież to najlepszy relaks dla gospodyni! :)

Dziś polecamy WAM domowe chlebki pita..."


Składniki:

* 450 g białej pszennej mąki,
* 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka instant), 
* 2 łyżeczki soli,
* 280 g letniej wody,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,

    Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, wodę i oliwę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, uformować kulki, ułożyć na posypanej mąką powierzchni i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
    Każdą z kulek rozwałkować na placki grubości około 5 mm, oprószyć z wierzchu mąką i zostawić pod przykryciem na 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni i grubą blachę. Piec około 6-7 minut, aż ładnie się napuszą i lekko zarumienią.

    środa, 23 czerwca 2010

    CIASTO Z CZEREŚNIAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

    "W końcu nadszedł sezon na czereśnie! Myśleliśmy, że przez te intensywne opady na południu naszego kraju nie będzie owoców. A tu taka niespodzianka! Polecamy letnie ciasto na wakacje - wilgotne i delikatne."


    CIASTO: 

    • 225 g miękkiego masła 
    • 175 g drobnego cukru (złotego lub zwykłego) 
    • 4 jajka 
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
    • 225 g mąki z proszkiem do pieczenia 
    • 400 g świeżych czereśni 
    • 175 g białej czekolady

    POLEWA:
     

    • 100 g białej czekolady 
    • 140 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej

    1. Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.
    2. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Odstawić.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Formę keksówkę* wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby dłuższe brzegi papieru wystawały na zewnątrz.
    4. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku i łyżeczce ekstraktu z wanilii cały czas ubijając.
    5. Do masy przesiać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
    6. Czereśnie oprószyć odrobiną mąki. Połowę owoców i pokrojonej na drobne kawałeczki czekolady wymieszać w masę. Nałożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć pozostałe czereśnie oraz kawałki czekolady lekko dociskając.
    7. Piec 1 godzinę 10 min - 15 min lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka wyjdzie suchy. Jeśli ciasto zacznie się za bardzo rumienić przykryć folią aluminiową.
    8. Upieczone ciasto pozostawić na kilka minut w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
    9. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej**. Szybko wmieszać jedną łyżkę mascarpone. Następnie ubić z resztą mascarpone na gładką masę. Rozsmarować na wystudzonym cieście.
    10. Ciasto przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego!!!

    * piekłam w formie długości 36cm.
    **ustawiamy naczynie z połamaną na kostki czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą. Pozostawiamy do czasu, aż czekolada się rozpuści. Dno naczynia z czekoladą nie powinno dotykać wrzącej wody.


    poniedziałek, 21 czerwca 2010

    BUŁECZKI Z ZIARNAMI NA MIODZIE


    "Przepyszne bułeczki inspirowane przepisem Gordona Ramsay'a. Nam bardzo smakowały, a ciekawe co Wy na to...? :) Polecam!"


    Składniki:
    •    7g drożdży instant (lub 15g świeżych)
    •    275 ml letniej wody
    •    225g mąki pszennej razowej (ja dałam mąkę żytnią razową typ 2000)
    •    225g mąki pszennej (białej)
    •    1 ½ łyżeczki soli morskiej
    •    50g dowolnej mieszanki ziaren (np. sezamu, dyni, słonecznika, siemienia, maku)
    •    3 łyżki oliwy z oliwek
    •    2 łyżki płynnego miodu
    •    1 jajko (do posmarowania gotowych bułeczek).


    Jeśli używasz drożdży świeżych: do 4 łyżek letniej wody pokruszyć drożdże, zamieszać i odstawić na kilka minut.

    Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać suszone drożdże (lub wlać przygotowany rozczyn). Wlać oliwę, miód i wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać, dodając mąki, gdyby ciasto było zbyt wilgotne. Wsypać mieszankę ziaren i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Wyjąć ciasto na posypany mąką blat, uformować kulę i ugniatać przez 5-10 min., aż ciasto będzie gładkie. Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by podwoiło objętość.
     
    Wyrośnięte ciasto znów wyjąć na blat, odgazować. Podzielić na 9 równych części i z każdej uformować kulkę (lub zwinąć wedle upodobania). Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na ponowne zwiększenie objętości. Posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać mieszanką ziaren.
     
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C. ok. 20min. Wystudzić na kratce.
    Smacznego:-)

    czwartek, 17 czerwca 2010

    MLECZNE CIASTECZKA

    " Biała czekolada, to coś, co lubimy. A ciasteczka z jej dodatkiem są po prostu cudne! Delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bajecznie mleczne! Naprawdę polecam!"


     

    Składniki:
    •    2 szkl. mąki,
    •    1/2 szkl mleka w proszku,
    •    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    •    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
    •    150 g masła,
    •    1/2 szkl. cukru pudru,
    •    2 jajka,
    •    125 g białej czekolady.  


    Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. 


    Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, następnie mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić posiekaną czekoladyę wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachować sporą odległość między ciasteczkami. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200 stopniach C przez 10 minut. Studzić na kratce.


    środa, 16 czerwca 2010

    ROGALIKI MAŚLANE


    "Rogaliki są mięciutkie, pyszne i słodkie. Ja zrobiłam je z nadzieniem serowym i powidłami...:) Gorąco Polecam!!"





    Składniki:
    - 1/2 kostki masła 
    - 1 szklanka mleka
    - 1/2 szkl. cukru 
    - 1/2 łyżeczki soli 
    - 1 łyżka suszonych drożdży
    - 3 duże jajka  
    - 4 i 1/2 szkl. mąki
       - 3-4 łyżki roztopionego masła do smarowania
       - ew. marmolada , gęsty dżem lub inne nadzienie

      Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić , aż zaczyn zacznie się podnosić. 


      Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka , sól i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę , aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej wywałkować koło o średnicy 22 cm (u mnie trochę większe). Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów (ew. nakładać po 1 łyżeczce nadzienia) i zwijać rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze , posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8 - 10 minut (moje piekły się prawie dwa razy dłużej zanim się zrumieniły) w temperaturze 200 st.C., wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.


      Przepis pochodzi ze strony: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/

      poniedziałek, 14 czerwca 2010

      CIASTO CZEKOLADOWE Z COCA-COLĄ



      "Delikatne, czekoladowe... Długo zachowuje świeżość, polecam posypane prażonymi orzechami. Smacznego!"


      Składniki:
       
      - 250 g mąki pszennej
      - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      - 200 g cukru kryształu
      - 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
      - szczypta soli
      - 1 opakowanie cukru wanilinowego
      - 250 g masła 
      - 200 ml coca-coli
      - 75 ml mleka
      - 2 jajka

      na polewę:
      - 1 czekolada z nadzieniem toffi
      - 2-3 łyżki śmietanki 30%

      W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. 

       
      Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

      Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.
      Można posypać prażonymi orzechami.


      CIASTO JABŁKOWO - ORZECHOWE


      "Dla wszystkich tych, którzy są zwolennikami jabłek i orzechów. Gorąco polecam!"

      Składniki na ciasto jabłkowe:

          * 1 kg jabłek
          * 4 żółtka
          * 15 dag margaryny
          * 30 dag mąki pszennej
          * 1 łyżka cukru pudru
          * 4 dag drożdży
          * 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
          * 1-2 łyżeczki cynamonu
          * 1-2 łyżki bułki tartej
          * szczypta soli



      Przygotować rozczyn z drożdży i łyżeczki cukru. Następnie zagnieść ciasto ze wszystkich składników (oprócz cynamonu)  i podzielić na połowę. 


      Wyłożyć na formę wyłożoną wcześniej pergaminem połowę ciasta. Następnie jabłka posypane cynamonem, a na to następną część ciasta. Najlepiej ją rozwałkować i nałożyć na jabłka. (nie martwcie się, że wygląda to nieestetycznie, gdyż to jest środek ciasta:))

      Biszkopty orzechowe:

          * 4 jajka
          * 4 łyżki zmielonych orzechów, (ale najlepiej je pokroić i uprażyć na patelni)
          * 3 łyżki bułki tartej
          * 4 łyżki cukru kryształu
          * 1 łyżka mąki pszennej
          * ½ łyżeczki proszku do pieczenia

      Ubijamy 4 białka z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i bułką tartą. Delikatnie mieszamy łyżką i pieczemy. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekroić go na połowę.

      Masa:

          * ½ litra mleka
          * 2 budynie śmietankowe
          * 25 dag masła
          * cukier do smaku (nie całe pół szklanki, jeśli będzie mało słodkie można dosypać w trakcie ubijania masy, ale cukier puder).

      Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Sposób przełożenia: biszkopt, masa, ciasto orzechowe, masa, biszkopt.

      Przełożyć i wykończyć masą, polewą, wiórkami czekoladowymi lub kokosem.

      Smacznego!

      sobota, 12 czerwca 2010

      CIASTO DO PIZZY



      "Cała rodzinka nabrała ochoty na puszystą pizzę, na cieniutkim spodzie i właśnie ta - taka jest;). Boki są chrupiące i puszyste. Naprawdę godny polecenia przepis!"


      Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):
      • 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
      • 1,5 szklanki ciepłej wody
      • 3,5 szklanki mąki
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • 1,5 łyżeczki soli
      Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).

      Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. 


      Na spód wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Podawać gorącą :)


       


      źródło: przepis



      foremki aluminiowe

      CHLEBEK CZOSNKOWO - SEROWY



      "Jest wspaniały. Najlepszy jeszcze ciepły, odrywany a nie krojony. Z dobrym masełkiem:) Świetny posiłek. Chłopak i rodzeństwo byli zachwyceni!"

      Składniki:
      * 2 szklanki mąki
      * 60 g masła
      * 1/2 łyżeczki soli
      * 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
      * 120 g sera żółtego utartego na najmniejszych oczkach, ja starłam na grubszych:)
      * łyżeczka oregano
      * łyżeczka przyprawy do pizzy
      * 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
      * 2 łyżeczki suszonego czosnku
      * 1/2 szklanki mleka
      * 1 jajko

      W szklance łączymy mleko z jajkiem. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w misce i mieszamy. Do suchych składników dodajemy bardzo miękkie masło i mleko z jajkiem. Zagniatamy ciasto tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy z ciasta kulkę i nacinamy ją na krzyż ostrym nożem (na ok 1 cm). Chlebek przekładamy na podsypaną mąką blachę do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach. Bezapelacyjnie chlebek najlepszy jest jeszcze ciepły z dobrej jakości masłem. 


      SERNIK Z TRUSKAWKAMI



      "Sernik przygotowuje się bardzo szybko. Nie jest kremowy, lecz ciężki. Truskawki dodają mu wspaniałego aromatu. Moja mama jest zwolenniczką puszystych serników, dlatego stwierdziła, że mógł być nieco lepszy. Ja natomiast wyznaję zasadę, że wszystko co z truskawkami jest pyszne! W sam raz na lato:), polecam!"



      Składniki na spód:
      • 170 g ciastek digestive
      • 70  g roztopionego masła

      Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie walkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał "mokry piasek".

      Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno i wyrównać.

      Składniki na masę serową:
      • 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
      • 2 jajka
      • 3 łyżki soku z cytryny
      • 2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy wcześniej)

      Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.

      Piec w temperaturze  180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego:)



      źródło: sernik truskawkowy

      środa, 9 czerwca 2010

      CIASTECZKA Z NADZIENIEM NASZEJ MAMY



      Składniki na ok. 70 ciasteczek:
      • 1,5 kostki margaryny
      • 0,5 kg mąki
      • 5 dag drożdży
      • szczypta soli
      • 1 łyżka cukru 
      • marmolada (u mnie była to wieloowocowa)  



      Drożdże mieszać z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Po wyrobieniu ciasta rozwałkować i można formować ciasteczka o różnych kształtach dodając nadzienie.....:)

      Smacznego :)

      ZAWIJANIEC MAKOWY


      "Zbliżają się mamy urodziny. Z racji, że lubi ona, co zawiera mak, postanowiłam upiec "Zawijańca". Pyszne ciasto, które długo utrzymuje świeżość. I do tego ciekawie wygląda. Gorąco polecam:)"

      Porcja na 2 plecionki:
      • 2 i 1/2 szklanki mąki 
      • 1/2 kostki masła
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki ciepłego mleka
      • 2 jajka 
      • gotowa masa makowa 
      Drożdże rozpuścić w mleku, jajka wymieszać z cukrem i solą, masło rozpuścić i ostudzić. Wszystko razem wymieszać z mąką (ciasto będzie mocno klejące). Oczyścić brzegi zbierając ciasto "do kupy", posypać po wierzchu mąką, przykryć miskę folią i wstawić na noc do lodówki.

      Na drugi dzień schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich krótko zagnieść i rozwałkować na dość cienki prostokąt, na blacie posypanym mąką. Posmarować makiem: 




      W oryginalnym przepisie ciasto było posmarowane dżemem morelowym i posypane orzechami i cukrem. Można również posmarować ciasto masłem i dodatkowo pospać cukrem i cynamonem.

      Następnie zwinąć rulon, przekroić pośrodku wzdłuż, ale nie do końca:

       
      Powstałe 2 "paski" spleść ze sobą, a na końcu skleić:

       

      Przenieść na blachę wyłożoną pergaminem i zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 1h. lub do podwojenia objętości. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, by po upieczeniu miało śliczny złoty kolor. Piec ok.: 20-30 minut w temp. 180 stopni.

       

      Smacznego!!