piątek, 26 listopada 2010

KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE


"Dziś piekłam ciasteczka makowe - kruche, delikatnie waniliowe i słodziutkie.  
Jak zwykle słyszałam: "Po co znowu pieczesz? Kto to będzie jadł?". Wiedziałam, że i tak nikt im się nie oprze:) No i miałam rację - południu na talerzyku, na którym były ciasteczka pozostały tylko okruszki... "

Dorothy:)

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru (1 paczka)
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • cukier waniliowy 16 g (paczka)
  • 100 g cukru pudru
  • pół szklanki maku
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • mąka do podsypywania blatu
Mąkę, budyń, cukier puder i proszek do pieczenia razem przesiać przez sito na stolnicę.  Zrobić kopiec, a w nim wgłębienie do którego dać pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy, 2 żółtka, mak Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Schłodzić  je w lodówce przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać foremką ciasteczka (nie mogą być zbyt cienkie bo będą się łamać). Układać je na blasze (wcześniej natłuszczonej i oprószonej delikatnie mąką). Piec w temperaturze 180 C przez około 10-15 minut na złoty kolor. Smacznego!

poniedziałek, 22 listopada 2010

CHLEB CEBULOWY


"Po tygodniu w Katowicach wróciłam do domu, w drzwiach "powitał mnie" piękny zapach cebulowego chlebka upieczonego przez moją pomysłową siostrzyczkę, która jest autorką tego oto przepisu:P... 
Co tu dużo pisać, jest przepyszny! Wnętrze chlebka delikatne, z masełkiem smakuje rewelacyjnie. Wszystkim bardzo smakował :)
 Gorąco Polecamy!"

Składniki:
  • 25 g drożdży świeżych (12,5 g suchych drożdży)
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka suchego oregano (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki oliwy lub stopionego masła
  • 3 średnie cebule lub 2 duże (pokrojone drobniutko w kostkę i podsmażone na minimalnej ilości oleju na złoty kolor)
  • 950g - 1kg mąki pszennej

W misce wymieszać świeże drożdże, mleko i cukier. Odstawić na 10 minut. Dodać wodę, sól, oliwę/masło, mąkę i cebulę, oregano. Wyrabiać ciasto dotąd aż nie będzie kleić się do dłoni - ma być gładkie i elastyczne (w razie potrzeby podsypywać mąką). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto ponownie wyrobić i uformować bochenek. Przełożyć na blaszkę wcześniej natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do napuszenia (na około 40 minut). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem chleba posmarować go jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i zrobić na górze bochenka nacięcie na kształt krzyża. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

sobota, 20 listopada 2010

MUFFINKI Z JABŁKAMI, ORZECHAMI I CYNAMONEM


"Dziś proponujemy Wam przepis na muffinki jabłkowe z chrupiącą posypką orzechową. Idealne na podwieczorek - do herbatki lub kawy:)."

Składniki na 12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu ("kopiasta":))
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
  • 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
  • 1 jajko
  • 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Na posypkę:
  • 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich
  • kilka łyżek cukru demerara

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem demerara. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce. Smacznego!

piątek, 19 listopada 2010

IRISH SODA BREAD - Irlandzki chleb sodowy


"Dziś piekłyśmy tradycyjny chleb irlandzki  pieczony na sodzie:) Składnikami podstawowymi tego chleba jest głównie mąka, soda, maślanka i sól. Innymi składnikami, które dodaje się do chlebka są rodzynki lub orzechy.  W Irlandii popularne są różna formy tego chleba - z różnymi dodatkami. Pieczony jest z mąki pszennej lub razowej.  Bochenek ma okrągły kształt i 2 nacięcia u góry na kształt krzyża. 

Chleb piecze się bardzo szybko i świetnie smakuje. Ma twardą skórkę, a w środku jest miękki i delikatny. Cukru do ciasta dodaje się niewiele, dlatego jeśli chcecie słodszy chleb, zwiększcie jego ilość. Nam odpowiada mniej słodki, gdyż jemy go z masełkiem i powidłami, miodem lub dżemem."



Składniki:

* 2 szklanki mąki pszennej (w razie potrzeby dodać jeszcze 0,5 szklanki)
* 2 łyżki brązowego cukru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 łyżki miękkiego masła
* 2 jajka (1 jajko do ciasta, a 2 do posmarowania chleba + łyżka mleka)
* 3/4 szklanki maślanki
* 1/2 szklanki rodzynek

 * w oryginalnym przepisie była jeszcze 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ale myślę że soda wystarczy

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać miękkie posiekane masło i wymieszać. 



W mniejszej misce wymieszać jajko i maślankę. Następnie przelać mokre składniki do suchych i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać rodzynki. 

Zagnieść ciasto na posypanej mąką blacie i uformować bochenek. Przed włożeniem do piekarnika posmarować chleb jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i zrobić nacięcie na kształt krzyża. Piec w temperaturze 190 stopni. Czas pieczenia to 30 - 40 minut. Chleb piec do tzw.: suchego patyczka. W miarę potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Smacznego!:)

wtorek, 16 listopada 2010

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z MIĘSEM


"Któż z nas potrafi oprzeć się pierogom? Osobiście nie znam takiej osoby, która na talerz pachnących, cieplutkich pierogów odpowiedziałaby: "nie, dziękuję". Przecież to tradycyjne polskie danie:) 
Dzieci uwielbiają je na słodko - z owocami, serem itp.  Ja jako mała dziewczynka również je kochałam i nadal uwielbiam. Z czasem polubiłam również  pierogi bardziej wytrawne: z mięsem czy też z kapustą. Dlatego też proponuję dzisiaj PEŁNOZIARNISTE PIEROGI z farszem mięsnym. 

Ciasto robi się błyskawicznie i smakuje wspaniale  - co było dla mnie bardzo miłym zaskoczeniem:) Pożywne i zdrowe - polecam!"

Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (dałam połowę mąki żytniej (razowej) i połowę mąki pszennej graham)
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli

Na farsz:
  • 150 - 200 g ugotowanego mięsa (najlepiej mieszanego) - ja  wykorzystałam mięso z rosołu, które na bieżąco odkładałam  i zamroziłam
  • 1 cebula (średnia)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól do smaku
  • troszkę rosołu (1/4 szklanki)

Mąkę i sól zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Cebulę pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie. Następnie zmielić drobniutko mięso z cebulą. Wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i solą lub innymi przyprawami wedle uznania. Jeżeli mięso jest suche i sypkie, można dolać troszkę rosołu, który "sklei mięso". 

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi. (Jeżeli ciasto jest klejące i macie problem z rozwałkowaniem to podsypać, dość sporo, mąką pszenną, lub rozwałkować  je pomiędzy folią spożywczą). Gotować we wrzącej, osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli). Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około 1-2 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.

źródło: przepis na ciasto

foremki aluminiowe

poniedziałek, 15 listopada 2010

PLECIONKA Z PORZECZKAMI I SEREM


"Ta plecionka była hitem ostatniej soboty. W rankingu stworzonym przez ciocię, z pośród rureczek, drożdżówek i ciastek pomarańczowych zajęła pierwsze miejsce. 
Nadzienie do plecionki jest naszego autorstwa - był to strzał w dziesiątkę. 
 Ciasto jest puszyste, słodkie nadzienie serowe z delikatnie kwaśnymi porzeczkami smakuje wspaniale! I do tego ta słodziutka kruszonka - polecamy, polecamy i jeszcze raz polecamy:)!


Składniki na 2 plecionki:

Ciasto:
- 25g świeżych drożdży (lub 14 g suszonych)
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 i 1/4 - 4 i 1/2 szklanki mąki



Ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn (jeśli dajecie suche drożdże to rozpuścić je w wodzie). Następnie wymieszać z miękkim masłem, cukrem, jajkami  solą i 2 szklankami mąki. Ubijać mikserem na małych obrotach przez około 3 minuty (można wymieszać  drewnianą łyżką). Dodać tyle pozostałej mąki, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiać ręką. Następnie wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać  jeszcze przez 6-8 minut , aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski , przewrócić , żeby całe pokryło się warstewką tłuszczu. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (do podwojenia objętości).

Nadzienie porzeczkowe: 
  • 2 szklanki porzeczek (ja miałam mrożone)
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody
Porzeczki wsypać do małego garnuszka, dodać wodę i zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do porzeczek, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.

Nadzienie serowe:
  • 500 g twarogu (u mnie swojski twaróg) 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego (ja dodała budyń z zawartością cukru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (18g)
  •  ok.: 4-5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę serową.

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. 

Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 2 części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować każdą z części na prostokąt o wymiarach 38 x 23 cm. Przenieść na pergamin o podobnych wymiarach. Po środku , wzdłuż każdego prostokąta rozsmarować po połowie masy serowej.
Następnie na masie serowej rozłożyć masę porzeczkową.

Po obydwu stronach ponacinać ok. 2,5 cm szerokości paski. Paski zakładać na przemian na siebie. Końce plecionek skleić i lekko podwinąć.  



Przenieść na blachę , przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C. przez 25-30 minut , na złoto-brązowo. Smacznego! 


niedziela, 14 listopada 2010

SŁODKIE DROŻDŻÓWKI - Sweet rolls with raisins



"Drożdżówki, które Wam dzisiaj proponujemy zrobiłyśmy na sobotni podwieczorek. Chciałyśmy zaskoczyć zaproszonych gości właśnie w  ten dzień. Wiemy, że uwielbiają ciasta drożdżowe, dlatego zdecydowałyśmy się na drożdżówki z nadzieniem serowym i rodzynkami. Drożdżówki nie tylko pięknie się prezentują, lecz wspaniale smakują. Bułeczki są puszyste, delikatne - po prostu "niebo w gębie". Można je jeść na śniadanie, jako dodatek do kawy, szklaneczki mleka itp.:) Polecamy!"

Składniki na 11 dużych drożdżówek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

Nadzienie: 
  • 500 g twarogu (u mnie swojski twaróg) 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego (ja dodała budyń z zawartością cukru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (18g)
  •  ok.: 4-5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
  • ok.: 170 g rodzynek
  • białko jajka do posmarowania bułeczek  

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Kiedy ciasto podrośnie postępować w taki sposób:

1. Podzielić ciasto na 11 równych kuleczek.


2,3. Każdą kulkę rozwałkować, posmarować serem i posypać rodzynkami.

4,5. Każdy placek zwinąć w rulon, zagiąć i ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.

 
6. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem.


Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować je białkiem (dodatkowo posypałam kruszonką). Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego!

przepis na ciasto: źródło

dobra restauracja w Poznaniu

sobota, 13 listopada 2010

CZEKOLADOWE RURKI Z KREMEM BANANOWYM

"Przez kilka dni myślałyśmy nad kolejnym naszym autorskim przepisem... i oto są wspaniałe czekoladowe rurki z kremem bananowym. 
Nadzienie jest bardzo delikatne - z dodatkiem jogurtu i miodu smakują  rewelacyjnie.
Byłyśmy bardzo ciekawe reakcji rodzinki, ale nie zawiodłyśmy się na nich :). 
Wszystkim bardzo smakowało, szczególnie mamie i bratu. 
Gorąco Polecamy ! :)"



Składniki na ciasto:
  • 25 dag masła
  • 4 szklanki mąki*
  • łyżka cukru pudru (można pominąć)
  • 4 żółtka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao*
  • cukier biały kryształ - do posypania
Wykonanie:

Z wymienionych składników zagnieść ciasto, następnie włożyć je do lodówki owinięte w folię na ok. 30 minut.  Po schłodzeniu ciasta rozwałkować je cieniutko, na grubość  1 mm. Pokroić ciasto w paski o szerokości 1,5 cm i nawijać na rurki aluminiowe. Przed włożeniem do piekarnika każdą rureczkę smarować cieniutko białkiem i posypać po górze cukrem.


Składniki na krem:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 śmietana 30%
  • 330 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 - 3łyżki cukru pudru (zależy jak słodkie są banany)
  • 370g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki żelatyny

Wykonanie: 

Banany zmiksować razem z jogurtem naturalnym i greckim w blenderze. Dodać miód, oraz cukier puder. W osobnym garnku ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Kiedy troszkę stężeje powoli wlewać do kremu bananowego. Następnie dodać ubitą śmietankę 30% i łyżką delikatnie wymieszać całość kremu.

Włożyć do lodówki do stężenia. Gdy masa zrobi się gęsta , przy pomocy rękawa cukierniczego nabijać rurki kremem. Smacznego! :)

*Mąkę i kakao najlepiej przesiać przez sito.

ekspresy do kawy poznań

czwartek, 11 listopada 2010

WYTRAWNE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE


" Szybkie, smaczne i pożywne śniadanie. 
Przepis na te placuszki powstał "spontanicznie" - wymieszałam moje ulubione składniki, a w rezultacie powstało niezłe śniadanko:)
Często zdarza się, że nie mamy czasu na przygotowanie posiłku, któremu trzeba poświęcić większą chwilę. Placuszki szybko się robi, są syte - dokładnie takie jak powinno być każde śniadanie, a co najważniejsze - ZDROWE:) Polecam!

P.S.: Placuszki wyszły żółte, bo używałam swojskiego jajka:)"

Składniki:

    * 3 łyżki płatków owsianych
    * łyżka serka wiejskiego ("Piątnica")
    * 1/4 czerwonej papryki
    * 2 plasterki szynki
    * 1 jajko
    * oregano suszone-ok. pół łyżeczki
    * pieprz, sól
    * oliwa (łyżka)
    * możecie dodać jeszcze inne przyprawy wedle upodobania

 Przygotowanie: 

Płatki owsiane oraz serek wiejski wymieszać z jajkiem. Paprykę i szynkę pokroić drobniutko w kostkę. Dodać do masy jajecznej.  Przyprawić i smażyć na minimalnej ilości tłuszczu (ja smażyłam na patelni teflonowej, więc posmarowałam pędzelkiem patelnię oliwą). Smacznego!

* Podawać można np. z sosem czosnkowym:)

foremki alumniowe

środa, 10 listopada 2010

CIASTECZKA POMARAŃCZOWE – J&D Orange Cookies

„Podczas wizyty w pobliskim supermarkecie uwagę naszą skupiły piękne, duże pomarańcze. Nie mogłyśmy się oprzeć, więc kupiłyśmy kilka.  Oczywiście nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy - oprócz zjedzenia kilku z nich - nie wykorzystały reszty owoców do kolejnego wypieku.
Tak powstał nasz autorski przepis:)

 Musimy przyznać, że ciasteczka wyszły pyszne - miękkie, delikatnie rozpływają się w ustach. Dodatek gorzkiej czekolady doskonale kontrastuje z pomarańczowo- budyniowym nadzieniem.

Ciasteczek z tego przepisu wychodzi sporo, więc możecie bez wahania zrobić je z połowy porcji:)”




Składniki na ciasto:

  • 340 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 550 g mąki pszennej*
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z jednej pomarańczy
  • skórka starta z 2 pomarańczy (może być z jednej)


Masło ucieramy z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodajemy miód, jajko, skórkę z pomarańczy oraz sok (dolewamy stopniowo) i znów ucieramy do wymieszania składników.

W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę oraz sól. Dodajemy suche składniki do masy pomarańczowej i mieszamy, by powstała jednolita masa. Ciasto wkładamy na ok.: 30 minut do lodówki.

Ciasto dzielimy na kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok.: 5 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 9 - 11 minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie. Studzimy i smarujemy połowę ciastek rozpuszczoną czekoladą.

Dodatkowo:

  • ok. 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (u nas „Wedel”)

Czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodałam troszkę śmietany kremówki (30 %), aby czekolada nie była zbyt gęsta i łatwo smarowało się ciasteczka

 Po zastygnięciu czekolady przy pomocy rękawa cukierniczego na środek ciastek posmarowanych czekoladą nakładamy ciepły budyń i delikatnie przyciskamy 2 połówką bez czekolady.

Nadzienie:

  • 0,5 l dobrej jakości soku pomarańczowego (u nas „Hortex” pomarańczowy z cząsteczkami miąższu)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru (w zależności, jaki sok mamy - nasz był „bez cukru”)

Cukier i połowę soku gotujemy. Do drugiej części soku wsypujemy budynie i mieszamy dokładnie. Gdy sok z cukrem zacznie się gotować, wlewamy pozostałą część i mieszamy gotując na małym ogniu. Po zgęstnieniu budyniu pomarańczowego odstawiamy w chłodne miejsce, aby troszkę wystygnął. Budyń jest dość gęsty, dlatego nie należy przekładać ciastek zimnym budyniem, gdyż będzie jeszcze gęstszy i utrudni nam przełożenie.

Ciasteczka układamy na deseczce (nie w misce ani garnku!), gdyż ciepły budyń może rozpuścić ponownie czekoladę i ciasteczka będą „niestabilne”. Odkładamy w chłodne miejsce. Doskonale smakują następnego dnia. Smacznego!


* niektóre pomarańcze mają mniej lub więcej soku, dlatego gdy ciasto jest za rzadkie należy dodać więcej mąki. Gdy znowu pomarańcza ma mało soku –odwrotnie. Ciasto jest „lepkie” i klejące. Po wyjęciu z lodówki bez problemu da się formować kuleczki.

poniedziałek, 8 listopada 2010

PIERNIK STAROPOLSKI

"Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika. Jego smak i zapach pomaga w stworzeniu niesamowitej, magicznej oraz świątecznej atmosfery. 

Warto czekać kilka tygodni, aż ciasto piernikowe dojrzeje - gotowy wypiek jest przepyszny!"





Składniki:

  • pół kg miodu
  • 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Ważna uwaga:

Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką, czasem sporo). Smacznego!

piątek, 5 listopada 2010

PIECZONE PIEROGI Z KURCZAKIEM


"Lekkie, zdrowe, a co najważniejsze PRZEPYSZNE!  Niestety mają jedną zasadniczą wadę - zbyt szybko znikają z talerza...."
Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • ok. 1 szklanki ciepłego mleka 
  • 10g drożdży 
  • 1 łyżka oliwy 
  •  sól
Farsz:
  • pół zmielonego fileta z kurczaka
  • pół małej papryki pokrojonej w kostkę 
  • 1 mała cebula 
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: pieprz, przyprawa do kurczaka, oregano, bazylia itp.

Wykonanie ciasta:
Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 

Wykonanie farszu:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać paprykę pokrojoną drobniutko w kostkę i wyciśnięty czosnek. Po chwili dodać przyprawionego kurczaka i usmażyć wszystko.
Ciasto rozwałkować, nałożyć  farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut. Podawać z dodatkiem sosu czosnkowego. SMACZNEGO!


źródło: Pieczone pierogi