" Z racji tego, że jedziemy do Włoch z rodzinką. Na drogę postanowiłam upiec włoskie ciasteczka. Są bardzo maślane, chrupiące... po prostu pycha!!
Obawiam się, że jeszcze przed wyjazdem wszystkie ciasteczka znikną. Gorąco Polecam!"
Justin
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (żółtej) lub włoskiej polenty
- pół łyżeczki soli
- 230 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1 duże żółtko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Mąki i sól wymieszać. W misie miksera ucierać masło, do puszystości, przez około 2 minuty. Dodać cukier i ucierać. Dodawać kolejno jajko i żółtko, cały czas ucierając. Wmieszać wanilię i skórkę z cytryny. Dodać mąki i zmiksować.
Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki lub w kształcie koła i wyciskać na blachę ciastka w kształcie literki S.
Piec w temperaturze 180ºC do złotego koloru, przez 15 - 18 minut. Wystudzić na kratce.
Ciastka mogą być przechowywane w zamkniętej puszce do 1 tygodnia.
Źródło: Włoskie ciasteczka