środa, 22 czerwca 2011

WŁOSKIE CIASTECZKA Z MĄKĄ KUKURYDZIANĄ



" Z racji tego, że jedziemy do Włoch z rodzinką. Na drogę postanowiłam upiec włoskie ciasteczka. Są bardzo maślane, chrupiące... po prostu pycha!! 
Obawiam się, że jeszcze przed wyjazdem wszystkie ciasteczka znikną. Gorąco Polecam!"

Justin

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (żółtej) lub włoskiej polenty
  • pół łyżeczki soli
  • 230 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
 
Mąki i sól wymieszać. W misie miksera ucierać masło, do puszystości, przez około 2 minuty.  Dodać cukier i ucierać. Dodawać kolejno jajko i żółtko, cały czas ucierając. Wmieszać wanilię i skórkę z cytryny. Dodać mąki i zmiksować.
Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki lub w kształcie koła i wyciskać na blachę ciastka w kształcie literki S.
Piec w temperaturze 180ºC do złotego koloru, przez 15 - 18 minut. Wystudzić na kratce.
Ciastka mogą być przechowywane w zamkniętej puszce do 1 tygodnia.

sobota, 18 czerwca 2011

TARTALETKI Z KREMEM TRUSKAWKOWYM



"Przyznamy się, że nasz blog został trochę zaniedbany przez nas.... :) Już prawie kończą się egzaminy... i rozpoczynają się wakacje! Więc z pewnością nadrobimy wszystkie zaległości. 

Dziś proponujemy pyszne tartaletki z delikatnym kremem truskawkowym. 
Wszystkim smakowało, jednak jak dla nas nie jest to z byt wielka rewelacja :):) 
Jeżeli będziemy robić je jeszcze kiedykolwiek z pewnością zmniejszymy ilość cukru, która jest podana w przepisie."

Składniki na spód:
  •  2 / 3 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych 
  •  1 / 4 szklanki cukru
  •  1 / 2 szklanki miękkiego masła
  •  1 szklanka mąki
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie przygotować tartaletki. Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć do foremek. Piec 15 minut z wyłożonym na pergamin ryżem lub z kulkami ceramicznymi. Po tym czasie zdjąć pergamin i piec przez kolejne 10 minut.

Strawberry Curd :
(Do tartaletek potrzebna będzie 1/2 kremu)
  • 3 żółtka 
  •  400g truskawek pokrojonych w plasterki
  •  1 / 8 szklanki mąki kukurydzianej 
  •  skórka z 1 limonki
  • 1 / 3 szklanki soku z limonki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany 36%
Wykonanie kremu:
 
Truskawki wsypać do garnka i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Mieszając co pewien czas, aby truskawki się nie przypaliły.
W misce wymieszać mąkę, cukier sok i skórkę z limonki. Dodać żółtka, zmiksować. Następnie powoli wlewać lekko ciepłe truskawki. Całość zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia na ok 30 minut.
Do ubitej śmietany dodać 1/2 truskawkowego kremu. Delikatnie wymieszać i napełnić tartaletki. Przed podaniem schłodzić w lodówce 1-2 godziny.

Źródło: Tartaletki

foremki aluminiowe