"Bałam się tego eksperymentu tym bardziej, że tort ten był robiony z myślą o gościach, którzy odwiedzili Nas w czasie świąt. Mango i czekolada?.... Hm... Czas wypróbować!
Efekt był powalający! Tort wyszedł wysoki, delikatny. Mango idealnie wkomponowało się w całość :). Spodobał mi się kontrast kolorów w cieście.
Zrobienie zdjęcia ciasta graniczyło z cudem za sprawą brzydkiej pogody, braku światła... Jednak po wielu próbach udało się :)
Goście byli zachwyceni, a ja bardzo zadowolona widząc jak kawałki tortu znikają z talerzy :D. Polecam!!"
Justyna
P.S. Bardzo prosimy nie wykorzystywać Naszych zdjęć. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego ile trzeba poświęcić czasu i pracy.
Tymczasem ktoś potem je kopiuje i podpisuje się swoim imieniem i nazwiskiem.
Dziękujemy za maile od czytelników, którzy informują Nas o tak nieprzyjemnych sytuacjach, których miejmy nadzieję, będzie coraz mniej :).
J&D
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Mus Czekoladowy:
- 700 ml śmietany 30%
- 300 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 100 g mlecznej czekolady
Galaretka z Mango:
- 1 duże mango
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- 300ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 smietan-fix
Wykonanie:
Osobno ubijamy białka dodając stopniowo po łyżce cukru. Do ubitej sztywnej piany dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia (koniecznie przesiejcie, wtedy ciasto ładnie Wam wyrośnie, bez żadnych "górek"). Na koniec dodajemy olej. Delikatnie mieszamy masę łyżką. Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut. Upieczony biszkopt należy przekroić na pół.
Mus Czekoladowy: Kremówkę i połamane czekolady umieszczamy
w misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszamy
trzepaczką by topiąca się czekolada połączyła się ze śmietanką. Po zdjęciu
z garnka jeszcze raz mieszamy by pobyć się grudek.
Masę śmietanowo czekoladową studzimy do temperatury
pokojowej a następnie wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie masę
przekładamy do misy miksera i ubijamy masę na najszybszych
obrotach. Masa jest gotowa kiedy konsystencją będzie przypominać ubitą
śmietanę.
Bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Pod koniec dodajemy śmietan fix.
Galaretka z Mango: Mango obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy na puree. Wodę zagotowujemy z cukrem i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do gotowego puree dodajemy rozpuszczoną mieszankę. Odstawiamy na kilka minut do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć.
Oba blaty biszkoptu nasączamy dowolnym alkoholem. Ja nasączyłam likierem czekoladowym. Jeden z blatów ponownie umieszczamy w tortownicy, zapinamy obręcz i wykładamy mus czekoladowy. Następnie kładziemy drugi blat biszkoptowy, bitą śmietanę. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę z mango. Gotowy tort wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Smacznego!