Idealny przepis na nadchodzące święta :). Babeczki z makiem urzekły mnie wyglądem, więc musiałam je koniecznie zrobić. Niestety nie miałam czasu na przygotowanie domowej masy makowej, jednak mimo wszystko, babeczki są bardzo pyszne. Polecam :)
Justyna
Nadzienie makowe:
• 2 szklanki domowej lub gotowej masy makowej z bakaliami
• 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
• 1 jajko
• 1/2 szklanki orzechów włoskich (obranych)
Ciasto kruche:
• 150 g zimnego masła
• szczypta soli
• 30 g drobno zmielonych migdałów
• 225 g mąki pszennej
• 120 g cukru (dałam 50g)
• 1 duże jajko
Potrzebne też będą:
• 16 metalowych foremek na babeczki o średnicy 7 - 8 cm lub 8 foremek (w przypadku rozłożenia pieczenia na 2 tury)
• 1 mała foremka w kształcie gwiazdki
• cukier puder do posypania (niekoniecznie)
Przygotowanie:
• 2 szklanki domowej lub gotowej masy makowej z bakaliami
• 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
• 1 jajko
• 1/2 szklanki orzechów włoskich (obranych)
Ciasto kruche:
• 150 g zimnego masła
• szczypta soli
• 30 g drobno zmielonych migdałów
• 225 g mąki pszennej
• 120 g cukru (dałam 50g)
• 1 duże jajko
Potrzebne też będą:
• 16 metalowych foremek na babeczki o średnicy 7 - 8 cm lub 8 foremek (w przypadku rozłożenia pieczenia na 2 tury)
• 1 mała foremka w kształcie gwiazdki
• cukier puder do posypania (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Do miski włożyć pokrojone w
kostkę masło, dodać sól, drobno zmielone migdały, połowę ilości mąki i
cukier. Rozetrzeć mikserem lub ręką, połączyć z jajkiem, a następnie z resztą
mąki. Szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2
części, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Nadzienie makowe: Wymieszać masę makową z migdałami, jajkiem
i 1/2 szklanki orzechów włoskich.
Foremki wysmarować oliwą lub roztopionym masłem. Piekarnik
nagrzać do 175 stopni. Wyjąć pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować go na
podsypanej mąką stolnicy, oprószonym mąką wałkiem, na placek o grubości około
1/2 cm. Szklanką o średnicy 8 cm wycinać kółka z ciasta, wykładać nimi foremki,
delikatnie dociskając. Wypełnić farszem z masy makowej. Z resztek ciasta wyciąć
gwiazdki i położyć je na wierzchu babeczki. Udekorować połową pozostałych
orzechów włoskich (1/4 szklanki).
Babeczki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Babeczki wyjąć z foremek gdy będą
jeszcze dobrze ciepłe (gdy całkowicie się ostudzą, trudno je będzie wyjąć w całości).
Źródło: Kruche Babeczki