środa, 12 grudnia 2012

TORT MAKOWY

Kolejny makowy przepis świąteczny na naszym blogu :). Tym razem lekki biszkopt makowy bez mąki, przełożony masą orzechową. 
To smak dzieciństwa mojej mamy, która bardzo ucieszyła się że upiekłam właśnie ten tort. 
Ciasto jest bardzo dobre, jednak u mnie nie wywołało "fali zachwytu", pozostaję nadal wielką fanką drożdżowej rolady makowej :).
A Wy jakie makowe słodkości lubicie najbardziej?

Justyna



Cytuję za Domi:

"Składniki na biszkopt:

  • 310g maku
  • 300 ml mleka
  • 300g cukru kryształu
  • 8 jaj (oddzielić żółtka od białek)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:

  • 170g cukru pudru
  • 250ml mleka
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 200g masła

Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mak zalać gorącym mlekiem, wymieszać całość i odstawić do wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubić puszysta masę, dodawać kolejno pozostałe składniki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną, białą pianę. Na końcu do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po upieczeniu biszkopt zostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie kremu - robimy to, kiedy piecze się biszkopt: Mleko z cukrem zagotować „na nitkę” (ok. 40 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż masa będzie lejąca, ale jednostajna), wsypać mielone orzechy i gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Krem ostudzić. Masło pokroić w kostkę, umieścić w misce i ucierać, do ucieranego masła dodawać stopniowo masę mleczno-orzechową, zmiksować całość na gładką masę i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Kiedy biszkopt makowy ostygnie, wyjąć go delikatnie z tortownicy i podzielić na trzy poziome, równej grubości, blaty i ułożyć je obok siebie - spodni blat ułożyć na paterze lub talerzu. Krem podzielić na 3 części - jedną część wyłożyć na spodni blat i równomiernie posmarować, położyć środkowy blat i wyłożyć porcję kremu, położyć wierzchni blat i pozostałą porcję kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tort można dowolnie udekorować. Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce."



Żródło: Tort Makowy

18 komentarzy:

Łucja pisze...

wygląda wyśmienicie :) mi na pewno by smakował :) choć póki co mam w planie troszkę inną wersję to ten też na pewno upiekę :)

Domi Kowalczyk pisze...

Ładny Ci wyszedł, taki wysoki :)
Ale jeśli mogę Cię prosić, to zamień proszę adnotację, że przepis pochodzi z gazetki na to, że pochodzi z mojego bloga i link, gdyż to ja jestem autorką przepisu i właśnie on był w "Przyślij Przepis". Będzie mi bardzo miło :)
A jeśli skopiowałaś tekst, to prosiłabym, żebyś ujęła go w cudzysłów i napisała, że to moje słowa :)

Link tutaj:
http://domiwkuchni.blox.pl/2012/11/Tort-makowy.html

A jeśli chodzi o Twoje pytanie - to ja właśnie wręcz przeciwnie, nie cierpię drożdżowych rolad makowych :p

Pozdrawiam,
Domi! :)

Justin&Dorothy pisze...

Domi w kuchni : Zmieniłam adnotację :). Pozdrawiamy

Unknown pisze...

pięknie i apetycznie wygląda ten tort:)

Domi Kowalczyk pisze...

Dzięki śliczne :))

Magda pisze...

uwielbiam takie makowe wypieki :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Wygląda bardzo smacznie ale fakt, rolady makowej nie pobije nic:)

Veggie pisze...

cóż za cudo, niesamowicie wygląda :-)

asieja pisze...

z makowymi chrupiącymi kuleczkami..:-)

Feminine pisze...

Smak dzieciństwa, smak ... bajeczny . Rozczuliłaś mnie- dziękuję :)

Green eire pisze...

ja to noga jestem jeśli chodzi o ciasta:( jeść potrafie, ale piec...absolutnie:(

www.slodkieslone.pl pisze...

dotarłam do Was po zostawionym u mnie komentarzu i jestem zauroczona! mnóstwo przepisów :) skzoda, że nie macie facebookowego fanpagea :(
pozdrawiam
www.slodkieslone.pl

slodkieslone pisze...

ah faktycznie, ikonka facebooka mi gdzieś umknęła :) pozdrawiam!

Paulina pisze...

taki tort na bogato:) na święta w sam raz:D

Anonimowy pisze...

ładniie wygląda mniam mniam musi byc dobres

ania-gotuje.blog.pl pisze...

dzięki za inspirację!

Anonimowy pisze...

Mam rozumieć, że tego zalanego maku nie mielimy?

Justin&Dorothy pisze...

dokładnie tak:) maku już nie mielimy :)