Kolejny makowy przepis świąteczny na naszym blogu :). Tym razem lekki biszkopt makowy bez mąki, przełożony masą orzechową.
To smak dzieciństwa mojej mamy, która bardzo ucieszyła się że upiekłam właśnie ten tort.
Ciasto jest bardzo dobre, jednak u mnie nie wywołało "fali zachwytu", pozostaję nadal wielką fanką drożdżowej rolady makowej :).
A Wy jakie makowe słodkości lubicie najbardziej?
Justyna
Cytuję za Domi:
"Składniki na biszkopt:
"Składniki na biszkopt:
- 310g maku
- 300 ml mleka
- 300g cukru kryształu
- 8 jaj (oddzielić żółtka od białek)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:
- 170g cukru pudru
- 250ml mleka
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 200g masła
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, tortownicę (22 cm śr.)
wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mak zalać gorącym mlekiem, wymieszać całość i odstawić do
wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubić puszysta masę, dodawać kolejno pozostałe
składniki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną, białą pianę. Na końcu do masy
dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną
wcześniej tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po
upieczeniu biszkopt zostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego
wystygnięcia.
Przygotowanie kremu - robimy to, kiedy piecze się biszkopt:
Mleko z cukrem zagotować „na nitkę” (ok. 40 minut na średnim ogniu, często
mieszając, aż masa będzie lejąca, ale jednostajna), wsypać mielone orzechy i
gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Krem ostudzić. Masło pokroić
w kostkę, umieścić w misce i ucierać, do ucieranego masła dodawać stopniowo
masę mleczno-orzechową, zmiksować całość na gładką masę i wstawić na 2 godziny
do lodówki.
Kiedy biszkopt makowy ostygnie, wyjąć go delikatnie z
tortownicy i podzielić na trzy poziome, równej grubości, blaty i ułożyć je obok
siebie - spodni blat ułożyć na paterze lub talerzu. Krem podzielić na 3 części
- jedną część wyłożyć na spodni blat i równomiernie posmarować, położyć
środkowy blat i wyłożyć porcję kremu, położyć wierzchni blat i pozostałą porcję
kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tort można dowolnie udekorować.
Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce."
Żródło: Tort Makowy
18 komentarzy:
wygląda wyśmienicie :) mi na pewno by smakował :) choć póki co mam w planie troszkę inną wersję to ten też na pewno upiekę :)
Ładny Ci wyszedł, taki wysoki :)
Ale jeśli mogę Cię prosić, to zamień proszę adnotację, że przepis pochodzi z gazetki na to, że pochodzi z mojego bloga i link, gdyż to ja jestem autorką przepisu i właśnie on był w "Przyślij Przepis". Będzie mi bardzo miło :)
A jeśli skopiowałaś tekst, to prosiłabym, żebyś ujęła go w cudzysłów i napisała, że to moje słowa :)
Link tutaj:
http://domiwkuchni.blox.pl/2012/11/Tort-makowy.html
A jeśli chodzi o Twoje pytanie - to ja właśnie wręcz przeciwnie, nie cierpię drożdżowych rolad makowych :p
Pozdrawiam,
Domi! :)
Domi w kuchni : Zmieniłam adnotację :). Pozdrawiamy
pięknie i apetycznie wygląda ten tort:)
Dzięki śliczne :))
uwielbiam takie makowe wypieki :)
Wygląda bardzo smacznie ale fakt, rolady makowej nie pobije nic:)
cóż za cudo, niesamowicie wygląda :-)
z makowymi chrupiącymi kuleczkami..:-)
Smak dzieciństwa, smak ... bajeczny . Rozczuliłaś mnie- dziękuję :)
ja to noga jestem jeśli chodzi o ciasta:( jeść potrafie, ale piec...absolutnie:(
dotarłam do Was po zostawionym u mnie komentarzu i jestem zauroczona! mnóstwo przepisów :) skzoda, że nie macie facebookowego fanpagea :(
pozdrawiam
www.slodkieslone.pl
ah faktycznie, ikonka facebooka mi gdzieś umknęła :) pozdrawiam!
taki tort na bogato:) na święta w sam raz:D
ładniie wygląda mniam mniam musi byc dobres
dzięki za inspirację!
Mam rozumieć, że tego zalanego maku nie mielimy?
dokładnie tak:) maku już nie mielimy :)
Prześlij komentarz