"Od dawna miałam zrobić to ciasto, bardzo podobał mi się pomysł zawijania ciasta w ślimaka :). W ogrodzie w tym roku mamy bardzo dużo śliwek, mama robi powidła, kompoty więc i również ciasto ze śliwek musiało znaleźć się na naszym stole.
Następnym razem zrobię go w większej formie, nie spodziewałam się, że ciasto aż tak bardzo wyrośnie :). Jest bardzo dobre, śliwki i mak to idealne połączenie. Mak można zastąpić serem lub innym nadzieniem. Polecam !"
Składniki na ciasto:
- 400g mąki
- 100g masła
- 150 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 60g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
Wypełnienie:
- 100g maku
- 80 ml mleka
- 50g cukru (ja dałam 40g cukru)
Dodatkowo: ok. 700g śliwek węgierek
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i solą. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko i schłodzone roztopione masło. Całość wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm i kroimy wzdłuż na 3 paski, na które nakładamy gotowy mak. Zwijamy w rulon.
Przygotowujemy tortownicę (moja miała średnicę 24 cm, jednak lepsza będzie większa forma) w której układamy rulony z makiem w kształcie ślimaka. Należy zostawić małe odstępy, aby ułożyć wypestkowane śliwki. Całość pozostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem ciasta do piekarnika śliwki należy posypać cukrem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
Moje ciasto przed włożeniem do piekarnika wyglądało tak: