piątek, 26 sierpnia 2011

CIASTO Z MAKIEM I ŚLIWKAMI


"Od dawna miałam zrobić to ciasto, bardzo podobał mi się pomysł zawijania ciasta w ślimaka :). W ogrodzie w tym roku mamy bardzo dużo śliwek, mama robi powidła, kompoty więc i również ciasto ze śliwek musiało znaleźć się na naszym stole.

Następnym razem zrobię go w większej formie, nie spodziewałam się, że ciasto aż tak bardzo wyrośnie :).  Jest bardzo dobre, śliwki i mak to idealne połączenie. Mak można zastąpić serem lub innym nadzieniem. Polecam !"

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki
  • 100g masła
  • 150 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Wypełnienie:
  • 100g maku
  • 80 ml mleka
  • 50g cukru (ja dałam 40g cukru) 
Mleko zagotować i zalać mak wymieszany z cukrem. Odstawić do wystygnięcia.

Dodatkowo: ok. 700g śliwek węgierek

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z cukrem i solą. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko i schłodzone roztopione masło. Całość wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm i kroimy wzdłuż na 3 paski, na które nakładamy gotowy mak. Zwijamy w rulon.


Przygotowujemy tortownicę (moja miała średnicę 24 cm, jednak lepsza będzie większa forma) w której układamy rulony z makiem w kształcie ślimaka. Należy zostawić małe odstępy, aby ułożyć wypestkowane śliwki. Całość pozostawiamy na pół godziny. Przed włożeniem ciasta do piekarnika śliwki należy posypać cukrem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.
Moje ciasto przed włożeniem do piekarnika wyglądało tak:

czwartek, 25 sierpnia 2011

CHEWY COOKIES CINNAMON - CIASTECZKA CYNAMONOWE


"To drugi wypiek dla mojej siostry :). Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika były bardzo twarde, ale na drugi dzień są bardziej kruche i miękkie w środku. 
Jeśli będę je jeszcze piec być może zmniejszę ilość cukru, jak dla mnie były troszkę za słodkie, ale moja rodzinka uważała inaczej :)."

Składniki na ok. 35 ciasteczek:

  • 75 gram masła
  • 1/3 szklanki cukru brązowego 
  • 1/3 szklanki golden syropu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 ½ szklanki mąki
  • cukier puder do posypania 
Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier i syrop (nie gotuj). Rozpuszczoną masę pozostawić do wystygnięcia na ok. 10 minut. Następnie wymieszać z cynamonem i mąką, składniki muszą się dobrze połączyć. 
Z gotowego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszczyć delikatnie widelcem.
Piec około 10 minut. Po upieczeniu ostrożnie przenieść na kratkę i wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

wtorek, 23 sierpnia 2011

TARTA SZPINAKOWA


"Pierwsza tarta wytrawna na naszym blogu :). Robiłam już wiele dań ze szpinakiem, ale nigdy nikt z domowników nie chciał spróbować. Wszyscy mówili, że to taka "trawa" :). 
W końcu moja mama i brat spróbowali tarty szpinakowej, bałam się ich reakcji, ale niepotrzebnie. Bardzo im smakowała, nawet wzięli dokładkę :):).

Jest bardzo delikatna, szczególnie polecam ciasto kruche, które można wykorzystać do tarty na słodko.
Kolejnym razem zrobię dodatkowo sos czosnkowy, który z pewnością polepszy smak tarty. 
Jak dla mnie rewelacja :). Polecam!"

Składniki na ciasto:


  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek kremówki
  • ew. 2 łyżki wody (pominęłam wodę)
  • 125 g miękkiego masła
  • odrobinę soli
  • przyprawy (u mnie oregano, pieprz, bazylia)


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką lub między dwoma foliami spożywczymi. Do przygotowanej formy na tartę przenosimy ciasto na wałku i wyklejamy dokładnie formę. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. 


Nadzienie szpinakowe:

  • 1,5 kg świeżego szpinaku w liściach (ja użyłam szpinaku mrożonego 450g)
  • 3 jajka (oddzielone białka od żółtek)
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa (kilka łyżek)

W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę szpinakową. Na patelni na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Odkładamy na talerz.
Szpinak odmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jeśli używacie szpinaku w liściach należy poddusić na patelni pod przykryciem aż zmniejszy objętość o połowę. Odlewamy nadmiar wody.
Do szpinaku dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i ser feta.
Dusimy całość przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy 3 żółtka, mieszamy całość aż do połączenia składników i zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy ze szpinakiem.
Wykładamy masę szpinakową na podpieczone ciasto (z wierzchu możemy ozdobić paskami kruchego ciasta) i ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C (nie otwieramy drzwiczek w trakcie pieczenia!).



Źródło: Na nadzienie Szpinakowe

sobota, 20 sierpnia 2011

CIASTECZKA OWSIANE Z PORZECZKAMI


"Ciasteczka te (oraz jeszcze inny rodzaj, które pojawią się niebawem na blogu) robiłam dla mojej Kochanej Siostrzyczki, która wyjechała do Irlandii do pracy (oby szybko wróciła :P) bo bardzo tęsknimy :*.
Są bardzo delikatne, zdrowe, nie za słodkie. Idealne do kawy lub herbatki. Z pewnością upiekę je jeszcze nie raz. Teraz czekam tylko na opinię siostry... :P"

Ciasto podstawowe:
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki otrębów (dałam pszenne)
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1szklanka jogurtu bez cukru
Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na min. godzinę
Charakter= dodatek smakowy. U mnie charakter= solidna porcja porzeczek (ok. 300gram) wykorzystałam czerwone porzeczki z  łyżeczką cynamonu i 3 płaskimi łyżkami cukru brązowego.
(zamiast tego może być np. jabłko+ cynamon, jabłko+ zmielony mak, cebula + zioła do smaku, pieczarki- kto co lubi tak naprawdę - objętość 1 szklanki, składniki drobno posiekane)
Namoczone ciasto podstawowe połączyć z charakterem. Wykładać łyżką na papier do pieczenia i rozprowadzić tak żeby otrzymać małe okrągłe placki (mi wyszło ok. 35 ciasteczek).  Piec w temperaturze 175 st.C , najlepiej w termoobiegu- przez ok. 30-35 min. 


środa, 17 sierpnia 2011

MAKARON KOKARDKI - FARFALLE


"Bardzo często kiedy mam jakieś zmartwienie lub jestem zdenerwowana, "uciekam" do kuchni. Tam zapominam o wszystkich zmartwieniach. Tak oto zrobiłam mój pierwszy makaron. 
Kiedy byłyśmy małe, mama bardzo często robiła domowy makaron, który najczęściej jedliśmy z rosołem. Zawsze nam bardzo smakował, jest dużo lepszy od tego kupionego w sklepie. 

Jestem bardzo zadowolona z efektu jaki uzyskałam. Co prawda moje kokardki nie są tak idealne jak te kupione w sklepie no, ale w końcu do makaron domowej roboty :)"

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Wykonanie:
    Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ok. 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i delikatne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 1h.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko.
    Radełkiem lub nożem kroimy ciasto na małe prostokąty. Aby zrobić kokardki palec wskazujący kładziemy na środek prostokąta, kciuk i palec środkowy kładziemy po bokach ciasta. Następnie ściskamy ciasto, wysuwając palec wskazujący.
    Gotowy makaron gotujemy we wrzącej wodzie.

    niedziela, 14 sierpnia 2011

    SYCYLIJSKIE CIASTECZKA SEZAMOWE


    " Tradycyjne Ciasteczka Sezamowe pochodzące z Sycylii, szczególnie znane są w Palermo. Bazą sycylijskich słodkości jest marcepan, bakalie, a także delikatna ricotta. 
    Mieszkańcy Sycylii mają opinię kulinarnych koneserów. Jak nikt inny potrafią delektować się kęsem często dla nas "zwykłego" jedzenia.

    Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, ciasto ma wspaniałą konsystencję. Nie są zbyt słodkie, obecność miodu i smalcu daje wspaniały smak :)"



    Składniki na ok. 35 ciasteczek:
    • 250 g mąki
    • 80 g mleka (ok. 1/2 szklanki mleka)
    • 70 g smalcu (lub miękkiego masła)
    • 70 g cukru pudru
    • 1 łyżka miodu
    • sezam do obtoczenia ciastek

    Wykonanie:

    Wymieszać mąkę i smalec. Dodać cukier, szczyptę soli i miód rozcieńczony z mlekiem. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać trochę mleka. Gotowe ciasto, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Ciastka formować na kształt pałeczek o długości 5cm i grubości 2 cm. Spłaszczyć je lekko, a następnie zamoczyć w mleku, a następnie w sezamie. Układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut. Ciastka można trzymać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    piątek, 12 sierpnia 2011

    BUŁECZKI (WG DIETY DUKANA)


    "Przeglądając różne blogi i przepisy kulinarne, bardzo często spotykałam się z przepisami dotyczącymi diety Dukana. Mimo, że nie jestem na tej diecie przyznam, że bardzo mi smakują, niektóre ciekawe dania. 
    Podziwiam osoby, które mają tak silną wolę, trzymają się zasad diety tak naprawdę już do końca życia :). 
    Dziś upiekłam bułeczki Dukanowskie w foremkach na muffinki, z dodatkiem świeżych ziół pachną nieziemsko :). Są delikatne i przyznam, że bardzo mi smakują."


    Składniki na 8 klasycznych muffinek:
    • 10 czubatych łyżek otrąb zmielonych na mąkę
    • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 200 g serka wiejskiego
    • jajko
    • 1/2 szklanki mleka
    • łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody
    • szczypta soli
    • ew. ulubione przyprawy czy zioła (dodałam oregano i bazylię)
    • sezam do posypania

    Wykonanie:

    Składniki dokładnie wymieszać, aż wszystkie będą wilgotne. Przełożyć do formy na muffinki.
    Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić przed przygotowaniem kanapek, ciepłe mogą się kruszyć.

    czwartek, 11 sierpnia 2011

    BAGIETKI


    "Nic nie symbolizuje Francji, lepiej od chleba. Szczególnie jeśli chodzi o długie, cienkie bagietki. 
    Idealne na poranne śniadanie. Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt zbite (moje troszkę takie było :)), jeśli jest należy dodać wody. 
    Ciasto na bagietki robi się bardzo łatwo wystarczy tylko poczekać aż wyrośnie, upiec i można się zajadać :D.
    Bagietki są miękkie w środku, a na zewnątrz mają chrupiące skorupkę. Polecam! "


    Składniki na 2 duże bagietki:

    • 1 opakowanie suchych drożdży (około 2 1 / 4 łyżeczki)
    • 1 szklanka gorącej wody
    • 2 1/2 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 / 4 szklanki wody

    Wykonanie:

    Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie w dużej misce i pozostawić 5 minut. Następnie wymieszać z mąką i solą Wyłożyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne (jeśli ciasto jest zbite, należy dolać wody). Umieścić ciasto w dużej misce. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Podzielić ciasto na pół, z każdej połówki formować bagietki. Ułożyć je na blaszce do pieczenia, przykryć i pozostawić na 30 minut. Następnie każdą bagietkę naciąć. Na drugiej blaszce do pieczenia wylać 1/2 szklanki wody wstawić na dno piekarnika (pod wpływem pary skórka będzie twarda).   Piec w temp. 230 ° C przez 20 minut. Ostudzić na kratce.

    Źródło: Bagietki

    poniedziałek, 8 sierpnia 2011

    SZARLOTKA Z PIERWSZYCH PAPIERÓWEK


    "Jutro wybieram się do znajomej, zastanawiałam się długo co jej upiec.. :) Brat przyniósł słodkie, pyszne papierówki. Wykorzystałam je do pysznej kruchej szarlotki. 
    Z dodatkiem likieru amaretto, cynamonu i cukru waniliowego musi być pyszna ! :)
    Mam nadzieję, że będzie smakować...."

    Składniki:
    • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
    • 380 g mąki
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 60 g cukru
    • cukier z prawdziwą wanilią (użyłam cukru waniliowego)
    • szczypta soli

    Nadzienie:
    • 700 g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
    • 80 g zmielonych ciasteczek (najchętniej używam twardych amaretti)
    • 150 g cukru
    • 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta

    Wykonanie:

    Piekarnik nagrzać do 200 st C.Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka, cukier z wanilią i sól. Zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na 2 części - jedna powinna być o ok. 1/3 większa od drugiej.Większą częścią wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 22-24 cm. Po nakłuwać widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut.Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić.
    Jabłka pokrojone w plasterki połączyć z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i ciasteczkami.
    Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię.
    Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg (ja najczęściej kładę ciasto między 2 kawałki folii spożywczej i w ten sposób wałkuję), ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Po nakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i wstawić do piekarnika na 50-60 minut. Przed podaniem dokładnie ostudzić. Smacznego! 

    Źródło: Szarlotka

    niedziela, 7 sierpnia 2011

    DRESDNER EIERSCHECKE


    "Drezno to  miasto we wschodnich Niemczech na Pogórzu Zachodniosudeckim, położone nad Łabą, stolica kraju związkowego Saksonia. Miejscowym specjałem miasta jest Eierschecke (trzywarstwowe ciasto z serem i warstwą budyniową).
    Ciasto w smaku przypomina nasz tradycyjny sernik :) Jest kremowy, delikatny.
    Wszystkim bardzo smakowało, wczoraj go upiekłam, a dziś zostały tylko 3 kawałki... :D.

    Polecam ! " 

    Składniki na ciasto:
    • 350 g mąki pszennej
    • 20 g drożdży
    • 3 łyżki cukru
    • 125 ml mleka (letniego)
    • 50 g miękkiego masła
    • 1 jajko
    • szczypta soli

    Nadzienie Serowe:
    • 750 g zmielonego twarogu
    • 100 g cukru
    • 2 jajka
    • 30g cukru waniliowego
    • 1 opakowanie budyniu w proszku (smak: waniliowy bez cukru)

    Nadzienie Budyniowe:
    • 1 opakowanie budyniu w proszku (smak: śmietankowy bez cukru)
    • 375 ml mleka
    • 5 jajek (z podziałem na żółtka i białka)
    • 150 g cukru (ja dałam 100g cukru)
    • 150 g masła
    • szczypta soli

    Dodatkowo:
    • płatki migdałów

    Wykonanie:
    Do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki letniego mleka. Delikatnie wymieszać widelcem do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
    Po 20 minutach dodać pozostałe składniki na ciasto i ugniatać. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne należy dodać trochę więcej mąki. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe. Ubić ser, jajka cukier i budyń na gładką masę. Odstawić
    Nadzienie Budyniowe: Wymieszać budyń z 1/2 szklanki mleka. Resztę zagotować z cukrem. Wymieszany budyń dodać do gotującego się mleka z cukrem. Do gotowego budyniu dodać masło, całość dokładnie wymieszać. Kiedy budyń lekko przestygnie dodać żółtka, dokładnie zmiksować. W osobnym garnku ubić pianę z białek. Ubitą pianę dodać do budyniu wymieszanego z żółtkami.
    Przygotować formę o wymiarach: 26x37 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia Ciasto rozwałkować i włożyć na blaszkę. Następnie wylać gotową masę serową, a potem budyniową. Posypać płatkami migdałów. Piec w 200 stopniach przez 40 minut (ja piekłam 20 minut dłużej). Jeśli górna część ciasta zacznie się przypalać należy przykryć folią aluminiową.
    Źródło: Dresdner Eierschecke

    piątek, 5 sierpnia 2011

    DOMOWE CZEKOLADKI - PISCHINGERKI

     
    "Moje pierwsze czekoladki domowej roboty :). Bardzo się bałam czy w ogóle wyjdą z foremki, ale z tym nie było żadnego problemu. Udały się, mama stwierdziła, że są pyszne, że ciągle kuszę tymi słodkościami :).  Nadzienie jest kremowe z dodatkiem rumu i orzechów daje wspaniały smak.
    Jeśli macie małe foremki na czekoladki (mniej więcej takie jak ja) to zróbcie mniej nadzienia lub roztopcie dodatkowo czekoladę. Polecam!"


    Skorupki:
    • 2 czekolady gorzkie
    • pędzelek
    • foremki - ja używałam gumowej foremki do lodu 

    Nadzienie:
    • 50g gorzkiej czekolady (zamrożonej)
    • 75 g masła
    • 50 g cukru
    • 50 g orzechów
    • 1/2 kieliszka rumu i  2 kieliszki śmietanki 30%

    Czekoladę na skorupki roztopić i lekko schłodzić. Pomalować nią schłodzone foremki. Wstawić do lodówki
    Czekoladę i orzechy zetrzeć (ja wrzuciłam je po prostu do blendera). Masło ubić z cukrem na pianę. Połączyć z proszkiem orzechowym i czekoladowym dodać rum i ewentualnie śmietankę - tak, aby konsystencja nie była za gęsta i można było umieścić masę wygodnie w skorupkach.
    Wyjąć foremki z lodówki, pomalować kolejną warstwą czekolady. Znowu włożyć do lodówki na kilka minut.
    Kiedy czekolada stwardnieje - nakładać do środka masę łyżeczką, albo szprycą - do 3/4 wysokości. Odstawić foremki do lodówki. Kiedy masa stwardnieje, polewać wierzch czekoladą, aby utworzyć dno. I znowu na pół godziny do lodówki. (Mi wyszło ok. 16 czekoladek).
    Gotowe czekoladki delikatnie wyjmujemy z gumowej formy i możemy się nimi zajadać :).


    Źródło: Pischingerki

    czwartek, 4 sierpnia 2011

    DOMOWY JOGURT NATURALNY

     


    "Bardzo lubię jogurty naturalne, szczególnie z muesli lub z jakimś owocem :). Dlatego postanowiłam wypróbować domowy sposób na zrobienie jogurtu. Byłam ciekawa czy w ogóle mi wyjdzie :P. 

    Z końcowego efektu byłam bardzo zadowolona. Jogurt jest troszkę rzadszy od kupnego, ale zawsze można dodać 2 łyżki mleka w proszku, aby go zagęścić. Bardzo mi smakuje, a co najważniejsze jest domowej roboty! :)"
    Składniki:

    1 l mleka o zawartości tłuszczu 3,2% (musi to być najzwyklejsze mleko, najlepiej świeże od krowy, ale ponieważ mało kto ma dostęp do takiego mleka, może być zwyczajne pasteryzowane mleko w woreczku - broń Boże UHT) kubek jogurt naturalnego (w miarę możliwości bez żadnych dodatków, typu cukier, stabilizatory itd.)
    Zagotuj mleko do temperatury 60 stopni - jeżeli nie masz termometru, właściwą temperaturę sprawdzisz, wkładając palec do mleka i wytrzymując 10 sekund.
    Do kubeczka z jogurtem wlej kilka łyżek ciepłego mleka i rozmieszaj, podobnie jak przygotowując śmietanę do zupy. Następnie wlej jogurt do mleka i dobrze wymieszaj.
    Nakryj garnek, owiń go ściereczką i włóż pod puchową poduszkę lub kołdrę. Potem idź do pracy albo połóż się spać. Po kilku godzinach uzyskasz wspaniały, gęsty jogurt, który możesz przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Pamiętaj, aby zostawić pół szklanki jogurtu na następną porcję.

    środa, 3 sierpnia 2011

    BLINY NA KEFIRZE

    Bliny to jedna z najpopularniejszych potraw rosyjskiej kuchni, znana jednak na całej Słowiańszczyźnie i wielu krajach, gdzie podstawowym składnikiem potraw jest mąka. Dla Polaka nazwa może trącić lekką egzotyką, ale po przyjrzeniu się blinom każdy z łatwością rozpozna w nich nasze swojskie naleśniki. Tradycyjnie bliny robiło się z ciasta drożdżowego, obecnie przygotowuje się je bez użycia drożdży, co jest swego rodzaju zapożyczeniem kulinarnym z kuchni francuskiej. Samo ciasto, jak wiadomo, jest niezwykle proste w przygotowaniu, choć sztuka ta wymaga nieco wprawy. W Rosji bliny podaje się z najróżniejszym farszem, choć, tak jak w naszym kraju, najpopularniejsze są na słodko.

      
    "Dziś Polecam na obiad Bliny Rosyjskie na słodko, z wiśniami. Według mnie są dużo lepsze jak racuchy :). Przede wszystkim nie nasiąkają tłuszczem, można podawać je na słodko jak i na wytrawnie. Skoro smakowały nawet mojemu tacie, który nie przepada za mącznymi daniami (woli mięso :D) to znaczy że są po prostu PYSZNE!!"

    Justin
    Składniki na 18 sztuk:
    • 450 ml kefiru
    • 330 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1 płaska łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • olej do smażenia

    Wykonanie:
    Sodę wymieszać z octem i kefirem, stopniowo dosypując mąkę i resztę składników wyrobić ciasto trochę gęściejsze od śmietany. Smażyć na złoty kolor, w pierwszej fazie przykryć patelnię pokrywką. Bardzo rosną dlatego, nie należy nakładać dużych porcji, podawać jeszcze gorące z dodatkami jakie lubicie.


    Źródło: Bliny

    Kilka słów na temat Kuchni Rosyjskiej :

    Rosja była, jest i będzie rajem dla każdego kucharza. Współczesna kuchnia rosyjska to kuchnia pełna wszystkich aromatów i wykwintnych i smacznych dań. Na kuchnię tę miały wpływ kuchnie" Polski, Włoch, Francji, a także Niemiec. W kuchni rosyjskiej dominują trzy nurty: carski, chłopski i klasztorny, choć dzisiaj granice między nimi są bardzo płynne to w niektórych częściach tego ogromnego kraju można zauważyć wyraźne granice w spożywaniu i jakości samych potraw.