środa, 29 maja 2013

Czekoladowy Dzień Dziecka! - KONKURS

Czekoladowy Dzień Dziecka!

Wszyscy jesteśmy dziećmi i wszyscy lubimy czekoladę :).

Z okazji Dnia Dziecka Cuponation wraz z Chocolissimo organizuje konkurs, w którym do rozdania są słodkie nagrody Czekoladowe Telegramy których tekst możesz ułożyć sam!
Ponadto każdy uczestnik konkursu otrzymuje 10% zniżki na czekoladowe produkty Chocolissimo!

Wystarczy za pomocą formularza konkursowego, dostępnego TUTAJ! odpowiedzieć na pytanie: Jaką wiadomość zamieściłbyś/zamieściłabyś na czekoladowym telegramie?


Konkurs trwa do 14.06.2013. Nie odmawiaj sobie czekoladowej przyjemności!



czwartek, 23 maja 2013

PRZERWA - mała przeprowadzka:)

"Przez pewnien czas nie będziemy publikować nowych przepisów, związane jest to z przenoszeniem bloga na domenę. Już wkrótce "zobaczymy" się na naszej nowej stronie."

Justyna i Dorota


wtorek, 7 maja 2013

PASZTECIKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

"Zdecydowanie nasz faworyt wśród pasztecików :). Lekki farsz, pyszne kruche razowe ciasto... Niebo w gębie! :).
Paszteciki można zjeść na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem sałatki, sosu czosnkowego to już zależy od Was.
Możecie zrobić większą ilość pasztecików i je po prostu zamrozić będą równie dobre po odmrożeniu."

Justyna i Dorota


Składniki na ciasto kruche:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 150g masła
  • 100ml zimnej wody
  • 1 łyżka suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie itp.)
Nadzienie:
  • 150g piersi z kurczaka
  • kawałek pora (ok. 15 cm)
  • 100g kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka 
  • przyprawy według uznania 
Wykonanie:
Mąkę z solą przesiej. Dodaj zioła, pieprz, posiekane masło i rozetrzyj z mąką na kruszonkę. Dolej wodę. Zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i chłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
Nadzienie: Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy. następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i startą marchewkę. Podlać wodą i dusić 10 - 15 minut. Na koniec dodać pokrojony por i kukurydzę.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. wyklej nim foremki na muffiny, napełnij farszem, przykryj krążkiem ciasta. Rozbełtanym jajkiem posmaruj paszteciki. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.


piątek, 3 maja 2013

BROWNIE Z SERKIEM RICOTTA

"Delikatny ser ricotta w połączeniu z ciężkim mocno czekoladowym brownie. Dodatek pomarańczy nadaje ciastu wspaniały smak :). Polecamy!"

Justyna i Dorota


Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 230g stopionego masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Nadzienie:
  • 250g sera ricotta
  • 1 pomarańcza
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:
Stopić masło z czekoladą, odstawić do wystygnięcia. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodajemy czekoladę i przesianą mąkę. Całość należy dobrze wymieszać. Do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach (20 x 20 cm ) wylewamy ciasto. Łyżką wykładamy na ciasto masę serową, za pomocą wykałaczki robimy esy floresy. Piec w 190 stopniach 25 minut.
Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ricotty dodajemy sparzoną startą skórkę z pomarańczy  i wyciśnięty sok z pomarańczy. Następnie dodajemy ubitą masę jajeczną i przesianą mąkę. Całość dobrze wymieszać.