"Zdecydowanie nasz faworyt wśród pasztecików :). Lekki farsz, pyszne kruche razowe ciasto... Niebo w gębie! :).
Paszteciki można zjeść na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem sałatki, sosu czosnkowego to już zależy od Was.
Możecie zrobić większą ilość pasztecików i je po prostu zamrozić będą równie dobre po odmrożeniu."
Justyna i Dorota
Składniki na ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki razowej
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- 150g masła
- 100ml zimnej wody
- 1 łyżka suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie itp.)
Nadzienie:
- 150g piersi z kurczaka
- kawałek pora (ok. 15 cm)
- 100g kukurydzy
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- przyprawy według uznania
Wykonanie:
Mąkę z solą przesiej. Dodaj zioła, pieprz, posiekane masło i rozetrzyj z mąką na kruszonkę. Dolej wodę. Zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i chłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
Nadzienie: Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy. następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i startą marchewkę. Podlać wodą i dusić 10 - 15 minut. Na koniec dodać pokrojony por i kukurydzę.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. wyklej nim foremki na muffiny, napełnij farszem, przykryj krążkiem ciasta. Rozbełtanym jajkiem posmaruj paszteciki. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.