wtorek, 31 maja 2011

WYNIKI KONKURSU "WASZE AUTORSKIE PRZEPISY"

Po dwu tygodniowym głosowaniu mamy zwyciężczynię konkursu "Wasze Autorskie Przepisy".
Oto 3 pierwsze miejsca:

1 miejsce: Szarlotka z rabarbarem i kokosową kruszonką
49 głosów (53 %)

 2 miejsce: Sernik czekoladowo-kawowy 
12 głosów (13 %)

Muffiny z budyniem i rabarbarem;
12 głosów (13 %)

3 miejsce: Babka serowa z makiem i wiśniami
4 głosy (4 %)

Gratulujemy zwycięzcy !! Przepis pojawi się już niebawem na naszym blogu :). 

Prosimy o kontakt autorkę Szarlotki z rabarbarem i kokosową kruszonką na e-maila: 
domowe-wypieki1@wp.pl  w celu podania adresu na który zostanie wysłana nagroda:)

Justin&Dorothy

niedziela, 29 maja 2011

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI




"Od dawna wszyscy domownicy mieli ochotę na  ciasto z truskawkami...
Miałyśmy tyle różnych propozycji, ale w lodówce znalazłyśmy ser. Przecież można go wykorzystać do sernika na zimno...To co robi sernik z truskawkami ?
I tak oto  zrobiłyśmy szybki deser bez pieczenia. Wszystkim bardzo smakowało szczególnie tacie. 
Sernik najlepiej trzymać cały czas w lodówce, dodałyśmy dodatkowo żelatynę aby całość zbytnio się nie rozlatywała. Polecamy!"

Spód:
  • 175g kruchych ciastek
  • 50g masła
Składniki na ser:
  • 200g białej czekolady
  • 300g sera białego
  • 200g śmietany 30%
  • 225g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny(opcjonalnie)
Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Ciastka pokruszyć i wymieszać z lekko roztopionym masłem. Wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 20cm, włożyć do lodówki.
Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Ser ubić ze śmietaną na gładką masę. Zimną, roztopioną czekoladę dodajemy do sera. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wlewamy wystudzoną do sera. Na spód z ciastek kładziemy połówki truskawek. Całość zalewamy serem i wstawiamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 500ml wrzącej wody, studzimy. Schłodzoną galaretkę wylewamy na ser.
Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!



Źródło: Sernik z Białą Czekoladą i Truskawkami

wtorek, 17 maja 2011

CIASTO Z AGRESTEM I KRUSZONKĄ


"Ostatnio zostałyśmy obdarowane od Ł:* dużym słoikiem agrestu i wiśni przesypanych niewielką ilością cukru - z domowej spiżarni. Owoce były przepyszne - zajadałyśmy się nimi prosto ze słoiczka zachwycając się słodko- kwaśnym smakiem. 

Postanowiłyśmy wykorzystać je to tradycyjnego i prostego ciasta z kruszonką - w sam raz na niedzielne popołudnie do herbatki.  Wypiek pięknie wyrósł, dodatkowo całość posypałyśmy płatkami migdałów:)".

Składniki:
• 800 g agrestu z wiśniami

• 200 g miękkiego masła
• 200 g cukru pudru
• 4 jajka
• 250 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
• 150 g mąki

• 75 g masła
• 75 g cukru 
• 70 g płatków migdałów

• cukier puder

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce ).Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.

Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć owoce. Posypać płatkami migdałów, kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić. 

przepis na ciasto pochodzi z Kwestii Smaku

poniedziałek, 16 maja 2011

TARTA CZEKOLADOWA Z GRUSZKAMI I PIERWSZE URODZINY BLOGA


"Nasz blog obchodzi roczek:). Z tej okazji pieczona była TARTA CZEKOLADOWA Z GRUSZKAMI -istna rozpusta! Mocno czekoladowa, co przypadło do gustu wszystkim domownikom, oprócz mamy. Ona jest zwolenniczką puszystych ciast z owocami lub kremem. Mogła jednak delektować się innym ciastem, które już wkrótce pojawi się na blogu.

Czego sobie życzymy  w tym dniu? - wielu czytelników oraz chęci i zapału w prowadzeniu bloga...:).

Składniki na spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 żółtko 
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.

Nadzienie: 
  • 1 puszka gruszek (można dać również świeże gruszki)
  • 250 g czekolady (100g mlecznej, 150 gorzkiej)
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
  • 1/4 cukru (my cukier pominęłyśmy)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Roztopić czekoladę razem ze śmietaną, najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodać cukier, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Jajko razem z żółtkiem ubić na puszysty krem. Zimną czekoladę wlać do kremu, dobrze wymieszać.
Na podpieczony spód wylać nadzienie czekoladowe, a na górę ułożyć  dobrze odsączone z zalewy gruszki. Włożyć do piekarnika. Piec 35-40 minut w 180 stopniach.

niedziela, 15 maja 2011

LISTA 10 PRZEPISÓW ZAKWALIFIKOWANYCH DO KONKURSU I GŁOSOWANIE - WASZE AUTORSKIE PRZEPISY


 




"Po długiej i burzliwej dyskusji wybrałyśmy przepisy, według nas najbardziej interesujące. 
Z żalem odrzuciłyśmy inne, również pomysłowe, lecz niestety musiałyśmy ich wybrać tylko 10. Podziwiamy Waszą inwencję twórczą i talenty kulinarne oraz składamy podziękowania za tak liczny udział w akcji. Głosować możecie przez 2 tygodnie, a oto 10 finałowych przepisów:


Dorota20w:



Kuchareczka


Usagi:
3. Sernik czekoladowo-kawowy;




mikimama:





 
Karmel-itka


Kaś:

 

kasandraa6:


Zapraszamy do głosowania i życzymy szczęścia finalistkom:) 

WASZE AUTORSKIE PRZEPISY - ZAKOŃCZENIE AKCJI


"Akcja "Wasze Autorskie Przepisy" została zakończona. Jesteśmy bardzo mile zaskoczone, że uczestniczyło w niej aż tak dużo osób. Dziękujemy wszystkim za tak pomysłowe i oryginalne przepisy.
Oczywiście to nie koniec konkursu :) W kolejnym poście (który pojawi się już za kilka godzin) opublikujemy listę przepisów, które według nas są najbardziej pomysłowe, będzie to bardzo trudny wybór....
Z 10 wybranych przepisów to Wy bierzecie, ten który wygra książkę kulinarną. 
Zapraszamy do wzięcia udziału w głosowaniu, które będzie trwać 2 tygodnie.

Zgodnie z regulaminem wybrałyśmy wyłącznie przepisy publikowanie w czasie trwania akcji i dotyczące słodkich wypieków."

Oto lista wszystkich uczestników akcji:

russkaya2
  dorota20w
 grazyna0071
  mikimama
  kasandraa6
  kuchareczka
  aDzius04
  Usagi
  joon
  kikimora
  alexxxanderka
 kaaasiuniaa
Agnieszka
  wariatka327
  Cucina
  ka.wo
  judik1119
  Avelina
  OSa
  dwa.demonki
  n_zak
  agacior
 lumiuz



punktransistor
  chantel111
  hancok
  Gabka
  ciasteczkowepotwory
  Bez sosiku
  EVE3.0
  mollisia
  sisters4cooking
  berrypunch

    sobota, 7 maja 2011

    WANILIOWO - PORZECZKOWY SERNIK


    Dziś przepis na sernik z nutą owocową - porzeczkami. Pieczony był na imieniny naszej mamy:*.  Sernik jest ciężki, co nam nie przeszkadza, wprost przeciwnie: zarówno my jak i reszta domowników jesteśmy zwolennikami tego typu serników. Słodka waniliowa masa serowa i delikatnie kwaśny dżem porzeczkowy smakują wspaniale:)...

    Zmodyfikowany przepis na masę serową został zaczerpnięty z Kwestii Smaku".

    Spód:

    7 białek
    • 150 g cukru pudru
    120 g stopionej margaryny/masła
    70 g mąki
    60 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąki, proszek do pieczenia uprzednio przesiane przez sito. Następnie dodawać stopniowo stopioną margarynę/masło mieszając  delikatnie łyżką. Piec w 175 stopniach ok. 10 minut, aż góra się lekko przyrumieni.


    Masa serowa:

    • 1,5 kg sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki (np. Piątnica)
    • 1,5 - 2 szklanki cukru
    • 4,5 łyżki mąki pszennej
    • 7 jajek
    • 180 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
    aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

    Wierzch:
    •  3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
    • 400 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%


    Formę o wymiarach: 35x25cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką.

    Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

    Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).


    Dżem porzeczkowy podgrzać w rondelku i ostudzić. Zmiksować (ręcznym blenderem) na gładki mus razem ze śmietaną. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić mus ze śmietany i dżemu, wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.

    Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc.

      
    UWAGA o SERZE (z Kwestii Smaku):

    * W zależności od tego jakiego użyjemy sera, jaką będzie miał konsystencję, gęstość i zawartość tłuszczu, taki otrzymamy sernik. Im ser będzie bardziej zwarty i tłusty (np. bardzo dobry twaróg Piątnicy), tym sernik będzie miał bardziej gęstą, „twarogową” konsystencję i będzie lepszy, smaczniejszy. Sernik z rzadszego i chudszego sera (np. twaróg śmietankowy President), będzie miał bardziej „piankową” konsystencję, lżejszą i deserową, będzie też potrzebował dłuższego czasu pieczenia. Według mnie nie jest to dobry ser na sernik. Zdecydowanie lepszy jest twaróg sernikowy Piątnicy i ten polecam. Ewentualnie do takiego chudego sera jak President można np. dodać w proporcjach pół na pół sera mascarpone.

    Do tego sernika można użyć klasycznego twarogu tłustego (takiego kupionego na wagę), zmielonego dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa lub utartego w makutrze. Trzeba tylko nadać mu smak i konsystencję sera śmietankowego. Należy więc zmielić go razem ze 100 masła. Jeśli twaróg jest bardzo suchy i nieśmietankowy można wymieszać go z gęstą śmietaną 18% lub 30% (maksymalnie 200 g, ilość zależy od tego jak suchy i zbity jest twaróg).

    Z tak przygotowanego sera (twarogu), z twarogu sernikowego Piątnicy lub Presidenta połączonego z mascarpone, otrzymamy najlepszy sernik. Dobre są też twarożki śmietankowe półtłuste „w kostkach” po 250 g lub też wszelkiego rodzaju twarożki „babuni również paczkowane np. w opakowaniach foliowych, okrągłych. Trzeba je koniecznie zmielić w maszynce do mięsa bo mają grudkowatą konsystencję. Dobrze jest patrzeć na zawartość tłuszczu w serach, im więcej tym lepiej. 4% tłuszczu to zdecydowanie za mało na dobry sernik. Dlatego można dodać do nich np. ser mascarpone.