sobota, 26 lutego 2011

CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI


"Dziś kruche, słodziutkie i maślane ciasteczka z dodatkiem chrupiących migdałów i białej czekolady. Są proste w wykonaniu i nie wymagają zbyt wiele pracy. Nam najbardziej smakują z gorącym mlekiem:)."
Składniki (około 40 sztuk):

  • 175 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka ciemnego kakao
  • 50 g płatków migdałów (możecie dodać więcej:))
  • 100 g  białej czekolady posiekanej

Przygotowanie:

Masło, cukier puder, cukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.

Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość 5-7 mm i wycinać foremką wybrany kształt - u nas ciasteczka są okrągłe.

Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°C na środkowej półce piekarnika. Wystudzić na kratce. Smacznego!


 

czwartek, 24 lutego 2011

DROŻDŻOWE RACUSZKI Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI


"Wczorajsze popołudnie spędziłyśmy na poszukiwaniu przepisu na puszyste i delikatne racuszki, które mogłybyśmy zrobić na obiad. Od nadmiaru przepisów w sieci, stwierdziłyśmy, że ułożymy własny przepis. Żeby nie było zbyt banalnie podałyśmy je z karmelizowanymi jabłkami z dodatkiem rumu:). 

  • 240 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • szczypta soli
  • 3 jajka - oddzielone
  • 2 łyżki cukru
  • 2 dag drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • cukier puder do posypania racuszków
  • olej do smażenia
Drożdże pokruszyć do miski i posypać 1 łyżką cukru. Dodać 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka. Odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Żółtka zmiksować z łyżką cukru i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać do niej drożdże, resztę mleka, maślankę oraz żółtka. Wyrobić ciasto na masę o konsystencji kwaśnej śmietany.  Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać je z wyrośniętą masą.
Racuszki smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Jeżeli mamy patelnię teflonową wystarczy wysmarować ją odrobiną oleju (pędzelkiem lub papierowym ręcznikiem). Ogień pod patelnią musi być bardzo mały, racuchy muszą się smażyć bardzo powoli wtedy znacznie powiększą objętość i będą bardzo puszyste. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

  • 3  - 4 jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki wody
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki rumu
Jabłka obrać i pokroić na nieduże kawałki. Na patelni roztopić masło, dodać cukry i poczekać aż się rozpuści. Dodać jabłka, wymieszać z masełkiem, dodać wodę i podusić na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (1-2 minuty) mieszając, co jakiś czas. Dodać rumu i  poddusić, aż rum wyparuje. Podawać gorące z racuszkami posypanymi cukrem pudrem. 

środa, 23 lutego 2011

RAZOWE BUŁECZKI - proste i łatwe.


 "Dziś szybkie, łatwe i pyszne bułeczki razowe:). Mają chrupiącą skórkę, a w środku są miękkie. Nie są zbite i ciężkie. Ciasto robi się bardzo szybko, nie wymaga dużo pracy, należy go zagnieść, odstawić do wyrośnięcia, uformować bułeczki, ponownie odstawić i piec. Prawda, że łatwe? Nie mogą Wam się nie udać:)".

Składniki  (na ok. 6 sztuk):
  • pół szklanki mąki pszennej 
  • pół szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • szklanka mąki żytniej do wypieku chleba typ 720
  • 3/4 szklanki wody
  • 10 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 2-3 płatków owsianych

Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich łyżkę wody i dodać do mąki wymieszanych wcześniej z solą. Następnie stopniowo wlewając wodę i oliwę zagnieść ciasto - powinno się delikatnie kleić do rąk. Przełożyć do miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania.

Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i obtaczać je w płatkach owsianych. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wyrośniete bułeczki wstawić do środkowej części piekarnika, poniżej dałam blaszkę napełnioną wrzącą wodą* (2-3 szklanki). Piec ok. 12-15 minut. Jeśli słabo się rumienią można piec jeszcze dopiekać ok. 5 minut w 200 stopniach. Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego!

*Dzięki temu w piekarniku tworzy się para, bułeczki mają chrupiącą skórkę, nie są suche, a w środku są miękkie.  

Inspiracja czerpana z bloga: Pracownia wypieków


niedziela, 20 lutego 2011

MALINOWY TORCIK Z CZEKOLADĄ I MASCARPONE


"TORCIK MALINOWY pieczony był z okazji urodzin taty:). Jest lekki i delikatny - spokojnie można zjeść 2 kawałki. Przepis wymyśliłyśmy same i jesteśmy z niego bardzo zadowolone. Z pewnością jeszcze nie raz będzie gościł na naszym stole. Połączenie czekolady, delikatnego nadzienia z serka mascarpone i malinowej konfitury świetnie smakuje.
 Nigdzie nie znajdziecie lepszego tortu, nawet w najlepszej restauracji :P

Wszystkiego najlepszego TATUSIU:*" .

Biszkopt (tortownica o średnicy 21 cm):
  • 4 jajka (oddzielone)
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 4  łyżki mąki
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia blatów:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 5 łyżek wody

Nadzienie:
Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u nas "Danio")
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml śmietany 36%
  • 2  łyżeczki żelatyny
  • ok. 200g konfitury malinowej (u nas firmy "Łowicz")


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo żółtka miksując na wolnych obrotach, do momentu, aż żółtka się połączą z pianą (nie dłużej). Wsypać uprzednio przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dodać oliwę i bardzo delikatnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 20-25 minut - do "suchego patyczka".

Ostudzony biszkopt przekroić  na pół, aby powstały 2 blaty. Nasączyć je sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. 


Mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder wymieszać mikserem. Żelatynę wsypać do garnuszka i zalać wrzątkiem - 1/3 filiżanki (żelatynę czasami trzeba zagotować, najlepiej przeczytać na opakowaniu). Mieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. 


Śmietankę wlać do garnuszka i ubić na sztywno. Kiedy żelatyna wystygnie, wlać ją powoli do serka mascarpone, jednocześnie cały czas miksując. Dodać ubitą śmietanę do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na krem nałożyć marmoladę, delikatnie aby nie połączyła się serkiem. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.


Przygotować polewę:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 90 ml śmietany (30%)
Śmietankę podgrzać w garnuszku. Tuż przed tym jak zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i zalać nią czekoladę. Mieszać do czasu, aż czekolada się rozpuści. Polewę wylać na tort (nie może być zbyt ciepła). Przed podaniem pozostawić przez min. 1 godzinę w temperaturze pokojowej ( nie w lodówce) do zastygnięcia. Smacznego!


sobota, 19 lutego 2011

MAŚLANY CHLEB - "SŁONECZNIK"


"Dziś polecamy pyszny chlebek maślany w kształcie słonecznika :).
Jest naprawdę wspaniały, szczególnie gdy jest jeszcze troszkę cieplutki. Rodzinka była zachwycona nie tylko kształtem chlebka, ale i smakiem. Najlepiej smakuje z miodem, twarożkiem i ze szklaneczką mleka.
W kilka godzin cały chlebek zniknął.... pozostały tylko okruszki....:D".


Składniki:
  • 700g białej mąki
  • 250 g świeżego mleka
  • 120 g masła (stopione)
  • 40g drożdży
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli i cukru
Na wierzch:
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego)

Jak zrobić chleb:

1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut.
2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce.
3. Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała. 
 

4. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy, rozkładamy w celu uzyskania okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 


 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów  pozostawiając  około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz.

 
6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy między „puste” miejsca z przodu (patrz obrazek). Następnie odwijamy. 



7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta.


8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem.


9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią.



piątek, 18 lutego 2011

MARCHEWKOWE CIASTECZKA Z NADZIENIEM SEROWYM


"Przepis na te ciasteczka mamy już od dawna, lecz dopiero teraz zmobilizowałyśmy się do ich wykonania. Warto było - zawierają zdrowe składniki takie jak marchewka czy płatki owsiane i jednocześnie są bardzo smaczne. Połączenie nuty cynamonowej, pomarańczowej oraz serka waniliowego wspaniale ze sobą współgrają. Gorąco polecamy!"

Ciasteczka (przepis na ok. 40 ciastek):
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu  
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 8 łyżek masła w temperaturze pokojowej  
  • 1/2 szklanki drobnego cukru  
  • 8 g cukru waniliowego (pół paczuszki)
  • 1 duże jajko  
  • 3/4 szklanki tartej marchewki (ok. 1,5 średniej marchewki)

Nadzienie:
  • 150 g kremowego twarożku
  • 2 łyżki serka homogenizowanego o smaku waniliowym (u nas "Danio)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny

Płatki owsiane zmielić tak, aby powstała maka. W średniej wielkości misce wymieszać mąkę owsianą, mąkę pszenną, cynamon, gałkę muszkatołową, sodę oraz sól. 
W osobnej misce zmiksować masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż składniki się dobrze połączą. Dodać jajko i dalej ucierać, aż masa będzie gładka. Do masy wsypać suche składniki, marchewkę i połączyć wszystko dokładnie - ciasto będzie bardzo lepkie. 

Układać ciasteczka na natłuszczonej wcześniej i posypanej mąką blaszce przy pomocy  łyżeczki (my formowałyśmy kuleczki w dłoniach). Piec w temperaturze 180 stopni ok.12 minut na złoty kolor. Studzić na kratce.  

W misce mikserem wymieszać ser, serek homogenizowany, cukier, skórkę z cytryny na jednolitą i gładką masę. Przełożyć ciasteczka.  Przechowywać w chłodnym miejscu.

* Ciasteczka z nadzieniem mogą być przechowywane w zamkniętym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.

SMACZNEGO!






DRUKUJ PRZEPIS



 źródło: zmodyfikowany przepis -  Carrot Cake Sandwich Cookies with Cream Cheese Filling

czwartek, 17 lutego 2011

TARTA JABŁKOWA Z CZEKOLADOWĄ BEZĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI


"Najlepsze pomysły na coś słodkiego powstają spontanicznie. Przepis na TARTĘ JABŁKOWĄ Z CZEKOLADOWĄ BEZĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI powstał właśnie w ten sposób. Wypiek nie mógł być czasochłonny, gdyż goście mieli się zjawić za parę godzin, ale musiał być pyszny, wprowadzający w zachwyt. Kruche ciasto, stopiona czekolada, warstwa wilgotnych jabłek i delikatna beza z chrupiącymi orzechami laskowymi smakuje wspaniale.
Najważniejszy i  najmilszy dla nas był zachwyt naszej mamy, która zachwalała tartę, jak nigdy dotąd:). Zanim zjawili się goście, połowy tarty już nie było..."

Składniki na spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 żółtko 
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (o średnicy 24 cm), wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszą manną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyjąć spód i nałożyć nadzienie.

Nadzienie:
  • 100 g czekolady deserowej
  • o,5 l słoiczek marmolady jabłkowej (u nas domowej roboty)
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (odstawić by troszkę przestygła). Wyłożyć na spód tarty, a na to jabłka (delikatnie, aby czekolada i jabłka się nie wymieszały!). Jabłka posypać cynamonem i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę czekoladową.

Beza czekoladowa:
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego (paczka)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
  • 50 g orzechów laskowych (pokrojonych i uprażonych)
  • łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Następnie dosypywać stopniowo cukry i ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Kakao, skrobię i orzechy wymieszać w osobnej miseczce. Wsypać mieszaninę do ubitej piany i wymieszać (bardzo delikatnie!). Wyłożyć na jabłka i kontynuować pieczenie. 

Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik i uchyliłam drzwiczki, aby beza nie opadła i powoli stygła - na ok.30 minut. Wyłożyć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!


włosy naturalne

wtorek, 15 lutego 2011

DROŻDŻÓWKI FRANCUSKIE z marmoladą i budyniem



"Po zrobieniu Croissantów, które zniknęły w mgnieniu oka :). 
Postanowiłyśmy zrobić, drożdżówki z budyniem i marmoladą z ciasta które nam zostało. Są rewelacyjne!!  W żadnym sklepie nie kupicie tak pysznych drożdżóweczek, dlatego musicie je zrobić sami w domu :) 
Polecamy!!"


Składniki na ok. 20 drożdżówek:

Połowa ciasta francuskiego z tego przepisu.
  • 0,4 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • marmolada wieloowocowa (twarda)
  • 1 jajko (do posmarowania drożdżówek)
 
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10cm.  Nadzienie (budyń i marmoladę)  nałożyć w rogu kwadratu i zlepić w trójkąt. Gdy drożdżówki mają już pożądany kształt, nacinamy je z wierzchu. W ten sposób ciasto będzie bardziej puszyste. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 220 stopni przez 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki smarujemy z wierzchu wymieszanym jajkiem.

poniedziałek, 14 lutego 2011

RAZOWIEC SKANDYNAWSKI



"Dzisiaj przepis na chleb razowy: prawdziwy, ciężki i zdrowy. Cieplutki, z chrupiącą skórką i z dodatkiem masełka smakuje "nieziemsko"!  Polecamy" 


proporcje na 1 bochenek na 1000g

  • przygotowanie zaczynu – 24 godziny
  • wyrabianie – 5 minut
  • wyrastanie uformowanego chleba – 3 - 5 godzin
  • pieczenie – 1 godzina

Składniki na zaczyn 600g:

  • 50g żytniego zakwasu
  • 250g maki żytniej grubej 2000 (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)
  • 100g maki pszennej typ 550
  • ok. 200g letniej wody
Zakwas wymieszać z wodą, obydwa gatunki maki wymieszać i połączyć z zakwasem. lekko przykryć i pozostawić do przefermentowania na 24 godziny. Jeśli mąka zawiera dużo otrąb, być może trzeba będzie dodać więcej wody niż w przepisie.

Składniki ciasta chlebowego 1100g:

  • 600g cały zaczyn jw.
  • 300g mąka żytnia razowa typ 2000
  • 150g – 170g wody (w zależności do wilgotności mąki)
  • 1,5 łyżeczki soli
Do przefermentowanego zaczynu dodawać kolejno wodę, mąkę i sól. Całość wymieszać, nie zagniatać długo, tylko do dobrego połączenia składników. Wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami mniej więcej do ¾ jej wysokości. Szczelnie przykryć np. wilgotną ściereczką i dodatkowo folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3-5 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Po wyrośnięciu powierzchnie chleba naciąć lub nakłuć w kilku miejscach i posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200⁰C ok. 1 godzinę. Chleb powinien być ciemno brązowy.

sobota, 12 lutego 2011

CROISSANTS II


"Najlepsze CROISSANTY,  jakie robiłyśmy i jadłyśmy do tej pory!  Z "nutellą" smakują wyśmienicie! Ciasta z tego przepisu wychodzi dość sporo, więc  połowę możecie zamrozić.  Ciasto jest czasochłonne, ale naprawdę warto poświęcić swój czas, by móc zachwycać się prawdziwymi, domowymi rogalikami:)".
Na zaczyn:
  • 100 g mąki, 
  • 55 ml mleka, schłodzonego
  • 5 g świeżych drożdży
  • 5 g brązowego cukru, schłodzonego
  • 2,5 g soli, schłodzonej 
  • 20 g miękkiego masła

Na ciasto:
  • 935 g mąki, 
  • 550 ml mleka, schłodzonego
  • 60 g brązowego cukru, schłodzonego
  • 15 g soli, schłodzonej
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 500 g masła, do „laminacji”
Do croissantów:
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • 1 mały słoiczek nutelli
Przygotuj zaczyn: w miseczce wymieszaj wszystkie składniki zaczynu. Powyrabiaj ok 3 minut na wolnych obrotach, aż uzyskasz elastyczne ciasto. Przełóż do miseczki, przykryj folia spożywczą i odstaw na 2 godziny „do odpoczęcia” w temperaturze pokojowej. Potem przełóż ciasto do lodówki i schładzaj przez całą noc.
Przygotuj ciasto: Do dzieży robota kuchennego wsyp wszystkie składniki ciasta (poza masłem) oraz zaczyn. Mieszaj, a potem wyrabiaj przez ok. 3 minut na małych, potem 2 minuty na wyższych obrotach). Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i lśniące. Przełóż ciasto do foliowej torebki i odłóż do wyrośnięcia w lodówce na 2-3 godziny lub na całą noc

Laminacja: Wyjmij masło z lodówki – najlepiej będzie ci się pracować z masłem zimnym, ale jednak dającym się kształtować. Potnij masło na plastry o grubości 1 cm. Rozwałkuj między arkuszami pergaminu tak, by otrzymać kwadrat o boku 20 cm.
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20×40 cm. Ułóż masło na środku ciasta, a następnie nakryj wystającymi kawałkami ciasta – tak, jakbyś chciał zapakować masło w ciasto. Zlep ciasto nad masłem i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 na 90 cm. Chwytając za krótszy bok, załóż 1/3 ciasta do środka. Powtórz to samo z drugim końcem ciasta (tak, jakbyś składał kartkę papieru, by schować ją do koperty. Załóż 1/3 prostokąta do środka. W efekcie na blacie powinien leżeć kawałek ciasta o wymiarach 20 x 30 cm. Owiń ciasto w folie spożywczą i schowaj do lodówki na min. 20 min., by odpoczęło.
Powtórz całą operację (wałkowanie, składanie, odpoczynek w lodówce) jeszcze dwa razy, za każdym razem przekręcając ciasto przed wałkowaniem o 90 stopni.
Gdy ciasto po raz trzeci będzie leżakować w w lodówce, wyłóż blaszki. Rogaliki upiekłyśmy z połowy ciasta (ok. 18 średnich rogalików), a pozostała część może poczekać w lodówce). Używając spryskiwacza, zwilż wodą trzy czyste ręczniczki kuchenne.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt 25 x 100 cm (ciasto będzie bardzo elastyczne i będzie wracać do pierwotnego wymiaru, ale nie poddawaj się – wałkuj je etapami: wałkowanie, 10 min leżakowania w lodówce i znów wałkowanie). Złóż ciasto na 3 części, przykryj mokrą ściereczką i schowaj do lodówki na 10 minut.
Wyjmij ciasto, odetnij 1/3 (moim zdaniem, tak będzie pracowało się wygodniej), resztę przełóż do lodówki.
Potnij kawałek ciasta na trójkąty o podstawie ok. 7cm, na ta właśnie podstawę nałóż łyżeczkę nutelli i zwiń każdy trójkąt w rogalik, rolując w stronę szpica. Ułóż rogaliki na blaszce, przykryj wilgotnym ręczniczkiem i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5- 2 godziny, aż podwoją swój rozmiar.

Przed wyrastaniem
Jeśli chcesz od razu upiec wszystkie rogaliki, powtórz ten krok z pozostałym ciastem.
Nagrzej piekarnik do 240 stopni.
W miseczce roztrzep jajko z mlekiem i solą.
Posmaruj jajkiem rogaliki
Włóż rogaliki do nagrzanego piekarnika, zmniejsz temperaturę do 190 stopni. Piecz 15 min, aż będą ciemno-złote. Studź na kratce.

źródło: Croissanty

piątek, 11 lutego 2011

CIASTO MAŚLANE Z SUSZONYMI OWOCAMI


"Zaletą dzisiejszego wypieku jest szybkie jego przygotowanie. Ciasto ma chrupiącą skórkę, natomiast w środku jest mięciutkie. Nam najlepiej smakuje w towarzystwie szklaneczki mleka lub herbaty."

Ciasto:
  • 130 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g  cukru
  • 3 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka w temperaturze pokojowej
  • 100 g suszonych owoców pokrojonych na mniejsze kawałki (śliwki, brzoskwinie, jabłka, ananas itp.) 
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich
  • cukier brązowy do posypania ciasta: 1-2 łyżki

Przygotowanie:
Masło, wanilię, cukier utrzeć na gładką masę dodając stopniowo jajka.  Następnie wsypać wymieszane wcześniej owoce, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz mąkę. Dodać mleko i wszystko  utrzeć na gładką masę. Wlać do natłuszczonej i wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm.  Posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka":). Smacznego!


źródło: zmodyfikowany przepis "Butter Cake"

poniedziałek, 7 lutego 2011

BUŁECZKI Z SEZAMEM - miękkie i puszyste


 "Dziś przepis na miękkie i puszyste bułeczki z sezamem. Są inne od tych dotychczas umieszczanych na naszym blogu. Nie mają chrupiącej skórki, ale to właśnie sprawia, że są wyjątkowe. Z dodatkiem masełka i miodu smakują nieziemsko!:)"

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju
     
    Dodatkowo:
  • do posmarowania: 1 jajko i 2 łyżki wody
  • do posypania: sezam

Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 1h do podwojenia objętości.

Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 15 części (w zależności jakiej wielkości chcemy bułeczki). Uformować okrągłe bułeczki i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce. Smacznego!


Źródło: zmodyfikowany przepis - Nocne bułeczki 

sobota, 5 lutego 2011

DOMOWA GRANOLA


"Jednym z naszych ulubionych śniadań, to muesli z jogurtem i owocami :). 
Tym razem postanowiłyśmy zrobić domową granolę.
Jest bardzo chrupiąca, z dodatkiem bakalii lub owoców smakuje pysznie!!

Należy szczególnie pamiętać o tym, aby często mieszać granolę podczas pieczenia gdyż szybko się przypala :) "


Składniki:
  • 250 g płatków owsianych
  • 100 g słonecznika
  • 100 g uprażonych orzechów włoskich.
  • 50 g sezamu
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 150 ml dobrego soku jabłkowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • ok. 100 g rodzynek - opcjonalnie, dodać do gotowej już granoli

Piekarnik nagrzać do 150 st C. Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką. Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku.


Źródło: Domowa Granola

piątek, 4 lutego 2011

Akcja: WASZE AUTORSKIE PRZEPISY - zaproszenie!


Zapraszamy wszystkich do udziału w akcji: „Wasze autorskie przepisy”, której celem jest utworzenie zbioru z przepisami, które są wyłącznie Waszego autorstwa (dotyczy to słodkich wypieków, np. desery, ciasta, ciasteczka…). Akcja trwa od 14.02.2011-14.05.2011.  Jest to nasza pierwsza akcja kulinarna i mamy nadzieję, że nie ostatnia. W związku z tym za wszelkie pomyłki, błędy, bądź nieodciągnięcia przepraszamy. Prosimy o dodawanie przepisów aktualnych, nie archiwalnych! Każdy przepis prosimy opublikować na swoim blogu, oraz wysłać linka z przepisem na adres: domowe-wypieki1@wp.pl, co będzie niezwykle pomocne przy przygotowywaniu podsumowania akcji.
Po zakończeniu akcji wybierzemy 10 najbardziej pomysłowych przepisów, z których poprzez 2-tygodniowe głosowanie na naszym blogu: Domowe Wypieki wybierzecie najlepszy, który zostanie nagrodzony książką z przepisami i opublikowany na naszym blogu.

Zachęcamy wszystkich do wspólnego pieczenia! – Justin i Dorothy


czwartek, 3 lutego 2011

TORT KAWOWO-RUMOWY

"Przepis na ten torcik powstał parę dni temu:) Chciałyśmy upiec ciasto z rumem, ale nie ze znalezionego przepisu w książce kucharskiej lub internecie, lecz z przepisu powstałego przy pomocy naszej inwencji twórczej:). Tort nie jest pracochłonny, wyczuwalny jest w nim aromat kawy oraz rumu. Dodatek orzechów laskowych idealnie komponuje się z kremem i posypką czekoladową.  Domownikom bardzo smakował:)".

Składniki na ciasto:
  •  275 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 200 g cukru 
  • 1 płaska łyżka zmielonej kawy
  • szczypta soli  
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 
  •  250 g masła 
  • 200 ml coca-coli  
  • 75 ml mleka  
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki rumu + łyżka wody = do nasączenia ciasta
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kawę, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. 
 
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Składniki na krem:
  • 200 g masła (kostka)
  • 600 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 kieliszki rumu - 50 ml
  • 50 g orzechów laskowych pokrojonych i uprażonych
  • 100 g czekolady deserowej - pokrojonej na grubsze kawałki
3/4 mleka zagotować z cukrem, a do pozostałej części wsypać budynie i wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko z budyniem i pogotować do zgęstnienia (ok.1-2 minuty) Mieszać by się nie przypalił! Odstawić do wystygnięcia. 
 
Masło utrzeć dodając stopniowo ostudzony budyń. Ucierać dość długo - krem ma być gładki i puszysty. Pod koniec wlać rum i ucierać jeszcze przez ok. 5 minut. Włożyć masę do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie nasączyć rumem ciasto, wyłożyć masę i posypać  pokrojoną czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!