czwartek, 28 kwietnia 2011

ORANGE CHOCOLATE CAKE - Pomarańcze i czekolada


"Tort Pomarańczowy był zrobiony dla naszej mamy, która obchodziła imieniny w czasie Świąt Wielkanocnych. Robiłyśmy go dla 30 osób więc było to wielkie wyzwanie. Po wielu przemyśleniach, kłopotach udało nam się go zrobić :D
Obawiałyśmy się reakcji gości, którzy są bardzo wymagający....
Oczywiście wszystkim smakował (jak mogło by być inaczej) :)
Bardzo delikatny, rozpływający się w ustach. Połączenie czekolady i kremowej masy pomarańczowej..... hmm co tu dużo mówić pycha! Gorąco Polecamy"


Składniki na jeden blat czekoladowy:
  • 100g mąki
  • 50g kakao
  • 225g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 120m mleka wymieszanego z 1 / 2 łyżeczki octu
  • 60ml oleju
  • 120ml gorącej, świeżo parzonej kawy
  • 1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mleko zmieszaj z octem i pozostaw na kilka minut. Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier dobrze wymieszać. Jajko rozkłóć widelcem dodać olej, mleko i wanilię. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać. Dodać gorącą kawę i ponownie zamieszać aż do uzyskania jednorodnej, mieszaniny (jest bardzo rzadka). Wlać ciasto do przygotowanej formy (tortownica o średnicy 20cm) około 25-30 minut w 180 stopniach. Blaty należy upiec 2.
Blaty nasączyłyśmy rumem zmieszanym z wodą.

Składniki na jeden blat biały:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Biała ubić na sztywną pianę, dodając cukier. Następnie cały czas miksując dodawać żółtka. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość wymieszać. Piec w 180 stopniach 20-25 minut. Blaty białe należy upiec dwa.

Krem pomarańczowy:
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • skórka z jednej pomarańczy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 125g masła pokrojonego w kostkę (temp. pokojowa)
  • 250g serka mascarpone (temp. pokojowa)
  • 2-3 łyżki cukru
3/4 soku zagotować ze skórką z pomarańczy. Do gotującego się soku wlać  pozostały sok zmieszany z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Mieszać, aż zrobi się budyń. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu dodawać kawałek po kawałku masła cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. 
Wystudzony budyń wymieszać z serkiem mascarpone na puszysty krem, ważne jest aby oba składniki miały tę samą temperaturę.

Ganache:
  • 300g czekolady (użyłyśmy 200g gorzkiej i 100g mlecznej)
  • 500 ml śmietany 30%
Czekoladę pokroić na małe kawałki i wsypać do miski. Śmietanę podgrzać i wlać do czekolady mieszać aż całość się rozpuści. Pozostawić do wystygnięcia, najlepiej włożyć do lodówki.

Składanie tortu:
Blat biały
1/2 ganache
Blat czekoladowy
Krem pomarańczowy
Blat czekoladowy
Pozostałe ganache
Blat biały


Źródło, zmodyfikowany przepis: Orange Chocolate Cake

buty damskie

niedziela, 24 kwietnia 2011

WILGOTNE CIASTO JABŁKOWE Z KRUSZONKĄ

 

"Dzisiaj publikujemy przepis na jedno z ciast, które zagościło na świąteczno-imieninowym stole:).  Proste w wykonaniu, smaczne, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. To jedyne ciasto bez kremu, którym goście mogli się rozkoszować:). Jakie inne smakołyki przygotowałyśmy...? Na razie niech pozostanie to tajemnicą:)"

Składniki na ciasto (blaszka o wymiarach 24x24):


- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru - 
Muscovado

- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka 

Dodatkowo:

- litrowy słoiczek konfitury jabłkowej (u nas domowej roboty:))
- łyżeczka cynamonu

Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao  
- 60 masła
- 4 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
 
Mąkę i kakao wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka.

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. 
 
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozłożyć równomiernie jabłka, posypać cynamonem i kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na 15-20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

sobota, 23 kwietnia 2011

KOKOSANKI I ŻYCZENIA WIELKANOCNE




Wszystkim Czytelnikom bloga "Domowe Wypieki" życzymy zdrowych, spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz wesołego „Alleluja"

Justin&Dorothy




"Nigdy nie przepadałyśmy za kokosankami, zawsze wychodziły takie zniekształcone i zbyt słodkie. Z samych białek nie były tak smaczne jak te.
Niewielki dodatek mąki i masła sprawia, że w środku są bardzo delikatne."


Składniki:
  • 75g masła
  • 2jaja + jedno białko
  • 100g cukru
  • 250g wiórków kokosowych
  • 2łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Roztopić masło w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Wbić jaja i białko do miski, dosypać cukier i miksować aż do powstania białej, puszystej masy. Wlać ostudzone masło, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko połączyć. Formować palcami kule i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15min. w 160 st. C. Wyłożyć ciasteczka do ostygnięcia. Smacznego! :)

Źródło: Kokosanki

sobota, 16 kwietnia 2011

PYCHOTKA, CZYLI PANI WALEWSKA



"Przepis na to ciasto nie jest nowością, znalazłam go na wielu blogach i dlatego postanowiłam go upiec, z czystej ciekawości. Pięknie się prezentuje to fakt, ale jak smakuje musiałam przekonać się na własnej skórze. 

Powiem Wam, że warto go upiec - jest fantastyczny. Słodka beza, dżem porzeczkowy, puszysta i delikatna masa budyniowa  to istna poezja smaku. Niewielki dodatek orzechów i tak jest wyczuwalny, idealnie współgra z całością składników. Dlatego apel do osób, które "Pychotki" nie jadły: zabierajcie się do pieczenia, bo warto!:)".


Placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła roślinnego w kostce lub masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Masa bezowa:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 250 g masła roślinnego lub masła

Placki (ciasto kruche):
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
 
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
  
 Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. 
 
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
 
źródło: "Pani Walewska"

piątek, 15 kwietnia 2011

FIGOWO-OWSIANE CIASTECZKA


Przepis miał się pojawić dopiero jutro:). Jednak znalazłam trochę czasu i zamieszczam go dzisiaj:). Oryginalny przepis na te ciasteczka był z żurawiną, ale z racji tego, że poprzednie ciasto było właśnie z nimi,  postanowiłam, że będą to figi. Przyznam szczerze, że nigdy za nimi nie przepadałam, nie wyglądały dla mnie zbyt apetycznie.  Ale dziś się skusiłam i nie potrafię zrozumieć jak mogłam ich wcześniej nie jeść...? Przecież są takie pyszne i zdrowe. Dla mnie smakują jak czekoladki:D. 

Wracając do ciasteczek: są bardzo kruche i chrupiące. Zamiana żurawiny na figi, według mnie nie pogorszyła ich smaku, może nawet są jeszcze lepsze...?:)
Ciasteczko owsiano-figowe + szklanka mleka = "niebo w gębie":)".

Dorothy
"Panierka":
  • 4 łyżki masła
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (u nas "błyskawiczne")
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g suszonych fig, pokrojonych na małe kawałeczki

Ciasto:

  • 200 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 450 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka


W patelni rozpuścić masło, dodać cukier i płatki owsiane. Chwilkę podsmażyć do uzyskania złotego koloru. Zdjąć z palnika, wsypać pokrojone figi, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. 

Masło, cukier, cukier waniliowy,  jajko i cynamon, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do masy maślanej. Dodać mleko i wszystko dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta wsypać 1/4 mieszaniny płatków owsianych i fig, wymieszać i odstawić ciasto do lodówki na ok. 0,5h. Pozostałą część mieszanki wsypać do miski. 
 
Z ciasta formować małe kulki o średnicy ok. 3 cm, obtaczać w figach i płatkach, delikatnie dociskając, by "panierka" dobrze przywarła. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopnie ok. 20-25 minut. Smacznego!

 źródło: zmodyfikowany przepis - Ciasteczka owsiane z żurawiną

wtorek, 12 kwietnia 2011

CIASTO ŻURAWINOWO-OWSIANE


"Kiedy zobaczyłyśmy przepis na to ciasto na jednej ze stron internetowych, musiałyśmy je upiec. Oprócz tego, że pięknie wygląda, to równie cudownie smakuje. I nie przesadzamy, w ciągu paru godzin, ciasto zniknęło z talerza, więc o czymś to chyba świadczy...:) Główny składnik - żurawina - wspaniale komponuje się z delikatnie cynamonowym ciastem.  Wypiek jest  bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Zawiera również zdrowe i pyszne płatki owsiane...:) 
Gorąco polecamy:)".


Składniki (forma kwadratowa o wymiarach 24x24):
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek masła (nie może być zbyt miękkie)
  • 16g cukru waniliowego (1 opakowanie)

Nadzienie:
  • 1 szklanki suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 duże jajko lekko ubite
  • 1 czubata łyżka  cukru pudru
  • 16g cukru waniliowego - opcjonalnie

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, następnie odcedzić i odstawić by wystygły. Mąkę, płatki, masło, cynamon, sodę, sól i cukry wymieszać i wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę, a 1/4 pozostawić na górę (schłodzić w lodówce ok.30 minut). Jajko zmiksować ze śmietaną, cukrem i mąką. Wymieszać wszystko z żurawiną. Nadzienie wylać na ciasto.

Następnie pokruszyć pozostałym ciastem (robiłyśmy to rękami oprószonymi sporą ilością mąki, gdyż ciasto jest klejące).  Piec 45-50 minut w 180 stopniach. 

źródło: Cranberry Bars

sobota, 9 kwietnia 2011

BABECZKI Z KREMEM CHAŁWOWYM


"Kruche czekoladowe babeczki z bardzo delikatnym kremem chałwowym to nasza propozycja na ten weekend :). 
Mimo, że w naszej rodzinie chałwa nie należy do ulubionych to babeczki wszystkim smakowały w szczególności mamie.... :D Babeczki na drugi dzień są najlepsze.
Kolejny raz nie zawiodłyśmy się i gorąco polecamy!!"

Ciasto (na ok.:30 babeczek):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 żółtka

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • ok 200 g chałwy waniliowej lub orzechowej
Dodatkowo:
  • zmielona kawa do posypania
Ciasto:

Z podanych składników ciasta robimy ciasto kruche - mieszamy mąkę z kakao i z cukrem, siekamy dokładnie z zimnym tłuszczem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. 

W czasie gdy ciasto się chłodzi zajmujemy się przygotowaniem foremek do babeczek, smarując każdą z nich  dokładnie (ale cieniutko) masłem. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta czeka w lodówce) i  rozwałkowujemy na grubość  ok. 3- 4 mm, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremki układamy ściśle obok siebie i przenosimy na nie na wałku ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, a następnie pozostałym w foremce ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę i układamy ją na dużej blasze (tej, która jest zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika). Gdy blacha się zapełni, albo  gdy skończą nam się foremki  wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut. Przy babeczkach kakaowych nieco trudniej jest ocenić, czy są już gotowe. W razie wątpliwości należy wyjąć jedną i sprawdzić.

Gotowe wyjmujemy z piekarnika razem z blachą, czekamy kilka minut, aby nie parzyły palców i takie jeszcze mocno ciepłe wyjmujemy z foremek. Powinny wyskoczyć łatwo i szybko, jeśli jest jakaś trudność wystarczy zazwyczaj lekko puknąć w denko. Jeśli ciasta mamy więcej niż foremek poczekajmy z powtórnym ich wylepianiem, dopóki foremki całkowicie nie ostygną. Nie ma potrzeby powtórnego smarowania ich masłem.

Krem:
Z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotowujemy budyń - gotujemy połowę mleka z  cukrem, w drugiej połowie rozrabiamy dokładnie żółtka z mąkami i wlewamy powoli do gotującego się mleka. Mieszamy bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go aby całkowicie wystygł. 
 
Gdy jest zupełnie zimny łączymy go z utartym na puch masłem i do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się  bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości chałwy. Gotowy krem schładzamy, aby porządnie zgęstniał, dużo łatwiej będzie nim ozdabiać babeczki. Najlepiej przygotować babeczki na kilka godzin przed planowaną konsumpcją. Gotowe babeczki posypujemy zmieloną kawą:).
Smacznego! 

sobota, 2 kwietnia 2011

CIASTECZKA CORN FLAKES Z RODZYNKAMI



"Zdecydowanie to jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Są bardzo kruche i chrupiące... :)
Rodzynki sprawiają że ciastka są również delikatnie ciągnące. 
Zniknęły zaraz po upieczeniu. Dlatego kolejnym razem będziemy piekły z dwóch porcji. 
Gorąco Polecamy!"

Składniki na ok 30 ciasteczek:
  • 125g masła
  • 1 / 3 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 1 / 4 szklanki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka mleka
  • 1 1 / 2 szklanki płatków kukurydzianych 
  • 1 / 2 szklanki sułtanek

Wykonanie:
Utrzeć masło, cukier z wanilią na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i miksować na średnich obrotach. Wlać mleko cały czas ucierając. 
Następnie dodać płatki kukurydziane i rodzynki wymieszać delikatnie łyżką. Z gotowego ciasta formować małe kulki i układać na blaszce. Piec 12-14 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciastka wystudzić na kratce. 


piątek, 1 kwietnia 2011

BABKA CZEKOLADOWA Z MIGDAŁAMI

"Wstyd się przyznać, ale to nasza pierwsza babka na blogu, ale i nie ostatnia.. :)
Mocno czekoladowa, wilgotna z kawałkami migdałów."

 Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g mąki
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 30 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g posiekanych migdałów

Polewa:
  • 30 g cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 60 ml wody

Wykonanie:

Masło cukry i sól utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka. Następnie dodać suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec dodać mleko. Całość zmiksować. Na końcu dodać migdały i czekoladę. 
Posmarować formę o średnicy 20cm tłuszczem i posypać kaszą manną.
Piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać czekoladą.

Źródło: Babka czekoladowa