Delikatne kruche ciasto, rozpływające się w ustach z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz nadzienia z jabłek, rodzynek i cynamonu. Wierzch wykończony lekką pianką z ubitych białek.
Składniki na ok. 25-30 babeczek:
- 120g masła
- 2 żółtka
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/8 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 jabłka
- 25g rodzynek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Piana:
- 3 białka
- 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 50 g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść w misce, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
W czasie gdy ciasto się chłodzi zajmujemy się przygotowaniem
foremek do babeczek, smarując każdą z nich dokładnie (ale cieniutko)
masłem. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta czeka w lodówce)
i rozwałkowujemy na grubość ok. 3- 4 mm, podsypując w razie
potrzeby odrobiną mąki. Foremki układamy ściśle obok siebie i przenosimy na nie
na wałku ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, a
następnie pozostałym w foremce ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę i układamy
ją na dużej blasze (tej, która jest zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika). Gdy
blacha się zapełni, albo gdy skończą nam się foremki wstawiamy
babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Nadzienie: W misce ucieramy żółtka z cukrem i cynamonem,
dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy. Potem dodajemy pokrojone
w kostkę jabłka i rodzynki.
Na podpieczone babeczki łyżeczką nakładamy odrobinę
roztopionej czekolady, następnie wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do
piekarnika i pieczemy kolejne 10 do 15 minut w 180 stopniach.
Na upieczone babeczki wykładamy ubitą pianę z białek z
cukrem i podpiekamy 10 minut.
Wystudzone babeczki wyciągamy z foremek i gotowe :).