środa, 27 lutego 2013

KRUCHE BABECZKI Z JABŁKAMI I PIANKĄ


Delikatne kruche ciasto, rozpływające się w ustach z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz nadzienia z jabłek, rodzynek i cynamonu. Wierzch wykończony lekką pianką z ubitych białek.


Składniki na ok. 25-30 babeczek:
  • 120g masła
  • 2 żółtka
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 jabłka
  • 25g rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Piana:
  • 3 białka
  • 1/4 szklanki cukru 
Dodatkowo:
  • 50 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść w misce, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

W czasie gdy ciasto się chłodzi zajmujemy się przygotowaniem foremek do babeczek, smarując każdą z nich  dokładnie (ale cieniutko) masłem. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta czeka w lodówce) i  rozwałkowujemy na grubość  ok. 3- 4 mm, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremki układamy ściśle obok siebie i przenosimy na nie na wałku ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, a następnie pozostałym w foremce ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę i układamy ją na dużej blasze (tej, która jest zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika). Gdy blacha się zapełni, albo  gdy skończą nam się foremki  wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Nadzienie: W misce ucieramy żółtka z cukrem i cynamonem, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy. Potem dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki.
Na podpieczone babeczki łyżeczką nakładamy odrobinę roztopionej czekolady, następnie wykładamy nadzienie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10 do 15 minut w 180 stopniach.
Na upieczone babeczki wykładamy ubitą pianę z białek z cukrem i podpiekamy 10 minut. 
Wystudzone babeczki wyciągamy z foremek i gotowe :).




jasnowidz kraków

niedziela, 24 lutego 2013

NOCNE CIASTO DROŻDŻOWE - najlepsze:)

"Na dzisiejszy przepis natrafiłam przypadkiem szperając w sieci w poszukiwaniu nowych pomysłów na słodkości. Przepis zaintrygował mnie tym, iż przygotowanie ciasta  drożdżowego odbywa się w dwóch etapach i jest niesamowicie proste. Dodatkowo na jego przygotowanie wystarcza zaledwie kilka minut:).  Przepis polecam szczególnie osobom, które nigdy nie piekły ciasta drożdżowego, albo mają w zwyczaju powtarzać hasło w stylu: "mi ciasto drożdżowe nigdy nie wychodzi". Zapewniam, że to wyjdzie na pewno i na stałe zagości na waszych stołach. 

Jako dodatki do drożdżówki polecam Wam lekkie owoce np. śliwki, wiśnie, maliny. Mogą to być również suszone owoce np. rodzynki. Ciasto ma delikatną konsystencję, więc w przypadku gdy dodacie ciężką masę serową ciasto nie będzie ładnie wyrośnięte. Gorąco polecam!"

Dorota



Składniki:

1 dzień:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru (ja dodałam mniej) 
  • 3 całe jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
2 dzień:
  • łyżeczka pasty waniliowej (lub 16 g cukru waniliowego)
  • 500 g mąki 
dodatkowo:

  • śliwki, rodzynki itp.
Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 80g - 100 g cukru
  • cukier waniliowy
Przygotowanie kruszonki:
Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki włożyć do miski (drożdże pokruszyć) i pozostawić na noc (nie wolno mieszać ani ugniatać!).


Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki i dodać pastę waniliową. Ciasto wyrobić i wlać do formy. Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ułożyć owoce, posypać kruszonką, wstawić  do zimnego piekarnika i piec około 1 godz. w 170*C. Smacznego! 



Źródło: Drożdżówka nocna 

wtorek, 19 lutego 2013

CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI


Od dawna intrygowały nas przepisy na ciasta czekoladowe z dodatkiem gotowanych buraków. W końcu przyszła pora wypróbować jeden z przepisów Nigela Slatera. 
Ciasto jest bardzo dobre, można o nim rzec, że jest "konkretne". Mocno wyczuwalna czekolada, kawa. Za sprawą buraków ciasto długo utrzymuje świeżość. 
Najważniejsze jest jednak to, że gościom bardzo smakowało :).

Justyna


Składniki:
  • 200g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 250g puree z buraków (ugotowane i zmiksowane)
  • 4 łyżki mocnego naparu kawy
  • 135g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 190g brązowego cukru (dałam 140g)

Wykonanie:
Buraki ugotować, obrać i zmiksować na "papkę". Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionego masła z czekoladą dodać gorący napar kawy. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i  miksujemy do połączenia się składników. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej. Następnie dodajemy buraki oraz suche składniki przesiane przez sitko.
Gotową masę wylewamy na tortownicę (średnica 21cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 30-40 minut.
Upieczone ciasto studzimy na kratce. 

English Version: Beetroot chocolate cake
Ingredients
  • 200g/7oz butter, plus extra for greasing
  • 250g/9oz cooked and peeled beetroot
  • 200g/7oz dark chocolate (70% cocoa solids)
  • 4 tbsp hot espresso
  • 135g/5oz plain flour
  • 1 heaped tsp baking powder
  • 3 tbsp cocoa powder
  • 5 free-range eggs, separated
  • 190g/6½oz golden caster sugar
  • crème fraîche or double cream, to serve
Preparation method
Preheat the oven to 180C/350F/Gas 4. Grease a 20cm/8in cake tin with a little butter and line the bottom of the tin with a disc of baking parchment. Blend the beetroot in a food processor to a rough purée.
Melt the chocolate in a bowl suspended over a pan of hot water (do not allow the bottom of the bowl to touch the water), then pour in the hot coffee.
Stir in the butter in small pieces and leave to soften. Remove from the heat and allow to cool slightly.
Meanwhile, sift the flour, baking powder and cocoa together in a bowl and set aside.
Separate the eggs. Whisk the yolks in a bowl until frothy. Stir the eggs into the chocolate and butter mixture, then fold in the beetroot.
Whisk the egg whites until still peaks form when the whisk is removed. Fold in the sugar. Fold the sugar and egg whites into the chocolate mixture, then fold in the flour and cocoa mixture. Tin and bake for 40 minutes, or until a skewer inserted into the cake comes out clean.
Allow to cool in the tin, then serve with crème fraîche or double cream.

nauka jazdy poznań

transport spedycja

niedziela, 17 lutego 2013

LEMON&LIME CURD (krem cytrynowo-limonkowy)


"Przepis na lekki krem cytrynowo - limonkowy w wersji mniej kalorycznej - bez dodatku masła. Jest równie pyszny i delikatny jak oryginalny. Gorąco polecam!"

Dorothy



Składniki:
  • 250 ml soku - wyciśnięty z 3 cytryn i 2 limonek (skórka otarta z 2 cytryn)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru (ja dałam 100g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy (pominęłam)

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.

Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

źródło inspiracji: Lemon curd


tresura psów kraków


piątek, 15 lutego 2013

PÓŁFRANCUSKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ


Długo nie mogłam się zdecydować, które rogaliki upiec. Postawiłam na przepis z drożdżami i masłem. Pięknie wyrosły, są bardzo mięciutkie i delikatne. Najważniejsze, aby marmolada była dobrej jakości. Polecam!

Justyna



Składniki:
  • 450g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 2 żółtka
  • 50g roztopionego masła
  • ok. 1/2 l mleka
  • 200g miękkiego masła
  • marmolada wieloowocowa
Wykonanie:
Z drożdży, cukru, 150g mąki i niecałej szklanki ciepłego mleka zarobić rozczyn. Rozczyn powinien być gęsty jak śmietana :). Gdy wyrośnie, wyłożyć do pozostałej mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopione masło. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
Następnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na formę koła, nałożyć na środek 200g miękkiego masła, rozsmarować nożem tak, aby można było ciasto złożyć w formę koperty jak na ciasto francuskie.
Założyć ciasto w kopertę, wałkować na prostokąt, obracając ciasto o 90 stopni. 
Gotowe ciasto rozwałkować na koło, wykroić małe trójkąty, na które układamy marmoladę i formujemy rogaliki. Gotowe rogale smarujemy białkiem. Piec w 180 stopniach 15-20 minut. 


 

vans

wtorek, 12 lutego 2013

"PASIASTE" CIASTECZKA NA WALENTYNKI

Zainspirowane tym przepisem ciasteczka zwane Tygryskami, ja jednak zmieniłam nazwę na Pasiaste Walentynkowe Ciasteczka. Efekt był oszałamiający!! Wyszły pięknie :). 
Tata myślał, że na talerzyku jest wędlina :D. A tu niespodzianka w postaci ciasteczek.... :D
Kruche, z migdałem w środku. Polecam!!

Justyna

P.S. Jeśli pomysł Wam się podoba to prosimy o głosy w konkursie kulinarnym firmy "Basia" http://apps.facebook.com/kulinarny_konkurs/recipe/index/details/urid/154



Składniki:
  • 120 g cukru pudru
  • 300 g zimnego masła
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 450 g mąki
  • 100 g całych migdałów w skórce
  • 1/4 łyżeczki barwnika czerwonego w proszku

Wykonanie:
Wszystkie składniki wyżej wymienione zważyłam i podzieliłam na połowę. Każde ciasto robiłam osobno, aby barwnik w proszku lepiej wymieszał się z ciastem.
60g cukru pudru, barwnik w proszku oraz 225g mąki przesiać do miski. Masło (150g) posiekać i zagnieść z resztą składników. Następnie dodać białko, pastę waniliową, ponownie wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, a kolor ciasta będzie jednolicie czerwony.
Z pozostałymi składnikami postępujemy podobnie, ale już bez barwnika.
Gotowe ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Po schłodzeniu ciasta, rozwałkować je na 2 mm i podzielić na paski ok. 5-6 cm. Układać na przemian czerwone i jasne paski - jeden na drugim, tworząc jakby sztabę; co 3 warstwy układać na paskach równolegle migdały w odstępach ok. 2-3 cm. Przykrywać kolejnym paskiem. Czynności powtarzać do wyczerpania pasków ciasta (paski ciasta układałam na folii spożywczej, żeby łatwiej je było ściągać).

Powinien wyjść długi, prostokątny sześcian, który należy delikatnie rozwałkować, dosłownie tylko "tam i z powrotem", żeby migdały ułożyły się w cieście - ja przewałkowałam też bardzo lekko po bokach. następnie delikatnie zawijamy sześcian w folię i wkładamy na 2 h do zamrażalnika, najlepiej tam, gdzie mamy najwyższą temperaturę, jeśli mamy tylko jedną komorę, po godzinie możemy wyciągnąć ciasto. Powinno być wyraźnie zmrożone, ale nie na kamień! Piekarnik rozgrzewamy do 185°C.
Odwijamy do 1/3 ciasto z folii i bardzo ostrym (!) nożem kroimy ciasto z węższej strony na plastry ok. 1 cm, (ja kroiłam ciasteczka na zwykłej maszynce do krojenia chleba polecam ten sposób bo bardzo dobrze się kroją) :).
Od razu kładziemy plastry na wyłożoną papierem blachę, pieczemy ok. 12-15 minut, uważając, żeby się nie spiekły, bo nie będzie ładnego efektu. Studzimy na kratce a całkiem zimne wkładamy do szczelnego pojemnika lub puszki. 

 



psycholog poznań

poniedziałek, 11 lutego 2013

WALENTYNKOWA POSYPKA CUKROWA


Walentynki coraz bliżej, dlatego z tej okazji zrobiłam posypkę cukrową w kształcie serduszek. Jest bardzo prosta w wykonaniu. Trzeba tylko poświęcić troszkę czasu na zrobienie serc (wychodzi ich sporo z jednego białka).
Posypka może mieć różne kształty, kolory.

Justyna



Składniki na lukier:

  • białko jajka kurzego (wyparzonego i umytego przed rozbiciem)
  • cukier puder

Wykonanie:
Do lekko roztrzepanego białka dodawać stopniowo cukier (nie podawałam ile ponieważ to zależy do wielkości białka) aż do uzyskania gęstej masy. Ucierać kilka minut aż lukier stanie się gładki. Kiedy już lukier będzie odpowiednio gęsty barwimy go barwnikami w proszku na dowolny kolor. 
Gotowy lukier przekładamy do woreczka, odcinamy róg 1-2mm. Wtedy serduszka są małe, jeśli odetniecie więcej to serca będą większe.
Tutaj jest filmik jak zrobić serduszka. Gotowe odstawiamy do wyschnięcia na ok. godzinę.
Posypkę zamkniętą w szczelnym pojemniku możecie trzymać miesiącami.

róże

sobota, 9 lutego 2013

MUFFINKI POMARAŃCZOWE Z CIECIERZYCĄ - bez mąki, cukru oraz tłuszczu!

"Dziś nieco z innej beczki, bo dietetycznie - bez cukru, mąki oraz tłuszczu, ale jednocześnie pysznie! 

Ten przepis nurtował mnie od razu kiedy go zobaczyłam. Widziałam już wiele przepisów bez tłuszczu oraz cukru, ale żeby bez mąki? Zamiennikiem mąki w tym przepisie jest puree z ciecierzycy oraz niewielki dodatek skrobii kukurydzianej, która nie zawiera glutenu. W oryginalnym przepisie jako słodzik wykorzystana została stewia w ilości 10 ml. Ja wykorzystałam miód, gdyż ja i Ł.:* nie jesteśmy na ścisłej diecie, tak więc bez przesady...:) 

Jak smakują muffinki? Wyśmienicie, jestem naprawdę mile zaskoczona. Gdyż smak ciecierzycy jest wogóle niewyczuwalny. Smakują jak prawdziwe muffinki z mąki, lecz jednak nieco bardziej zwarte. Do ciasta możecie dodać co tylko chcecie: kakao, rodzynki, migdały, orzechy, cynamon itd. Muffinki w moim wydaniu są ze skórką otartą ze świeżej pomarańczy oraz mieszanką suszonej żurawiny i rodzynek. Babeczki zrobiłam na dzisiejsze śniadanie. Jedliśmy je z dodatkiem serka śmietankowego:). Gorąco polecam!

Dorothy




Składniki na 6 muffinek:
  • 240 g zmielonej ciecierzycy ( u mnie wpuszce)
  • 1 jajko
  • 40g skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
  • 30g - rodzynek, żurawiny
  • łyżeczka skórki otartej z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, w diecie bezglutenowej używamy sodę oczyszczoną
Suchą ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie.  Na drugi dzień zagotować do miękkości, odcedzić  i odstawić do wystygnięcia. Można wykorzystać gotową ciecierzycę w puszce.

Ciecierzycę zmielić na maszynce do mielenia lub zblendować do uzyskania gładkiej masy. Masę przełożyć do miski. Dodać do niej jajko, miód, skrobię kukurydzianą, pastę waniliową, bakalie oraz proszek do pieczenia. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok. 30 minut. 

Smacznego!

kangal

środa, 6 lutego 2013

TŁUSTY CZWARTEK... NASZE NAJLEPSZE PRZEPISY :)

Już jutro Tłusty Czwartek, zrobiłyśmy dla Was krótki przegląd Naszych ulubionych i najlepszych (według Nas :P) przepisów na to wydarzenie. Mamy nadzieję, że to pomoże Wam w szybkim wyszukaniu idealnego przepisu na jutro :)

Na pierwszym miejscu na naszej liście znalazły się "Pączki z dodatkiem surowych ziemniaków", obłędnie smaczne, wilgotne i świeże na drugi dzień oraz tradycyjne pączki z marmoladą. Które Wybieracie? :)

  
  
Kolejny przepis to Faworki na naszym blogu w wersji Walentynkowej:


Oponki Serowe, któż z nasz ich nie lubi...? :)


Ulubione doughnuts naszego brata :): 

 

Coś dla tych co liczą kalorie, czyli pączki pieczone :)

 

Na koniec coś z nutą pomarańczy....

 

kurs rysunku poznań

wtorek, 5 lutego 2013

KOKOSOWE CIASTO UCIERANE Z ANANASEM


Uwielbiamy wszystko co zawiera kokos, dlatego z pewnością zostajemy zwolenniczkami tego ciasta :). Z dużą ilością ananasa, wilgotne. Co tu dużo mówić, musicie wypróbować :)


J&D


Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 mała puszka ananasów w syropie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ananasy pokroić w kostkę i odsączyć na durszlaku z nadmiaru syropu. Kokos podprażyć na patelni kilka minut.
Masło utrzeć z cukrem, pasta waniliową na puszystą białą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas ucierając. Do masy dodajemy na przemian mąkę z kwaśną śmietaną. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i ananasy, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 35-40 minut.


wynajem autokarów wrocław

sobota, 2 lutego 2013

BRYTYJSKIE RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ


W środę razem z mamą oglądałam brytyjską wersję programu "Great British Bake Of". Zaciekawił nas  przepis na rurki z bitą śmietaną. W pierwszej chwili myślałyśmy, że będą z normalnego ciasta takie po polsku :). Jednak bardzo nas zaskoczyli :P. 
Ciasto na rurki zrobione jest z dużej ilości cukru, pod wpływem pieczenia powstają wgłębienia. Rurki nadziewa się bitą śmietaną, ale bez cukru.
Dobrze upieczone rurki według jurorów programu powinny być kruche i w czasie łamania musi być odgłos pęknięcia :D.
Moja pierwsza partia rurek troszkę się "przypaliła", dlatego pilnujcie je w trakcie pieczenia :). Druga blaszka rurek była już idealna. 
Rodzince zasmakowały. Smak rurek można porównać do cukierków Werther's Original (mój smak z dzieciństwa :D).
Brytyjskie rurki nie są zbyt łatwe w przygotowaniu, ale warto spróbować chociażby dla tego smaku i wyglądu... :D.

Justyna



Składniki na ok. 20 małych rurek:
  • 50g masła
  • 55g brązowego cukru
  • 55g golden syrup
  • 50g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietany 30%

Wykonanie:
Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Masło, cukier i syrup roztopić w rondelku tak, aby powstał karmel (kryształki cukru muszą się dokładnie rozpuścić). Podgrzewamy cały czas mieszając ok. 10-15 minut. Kiedy karmel będzie już gotowy, zdejmujemy z ognia i po 2 minutach dodajemy przesianą mąkę i sok z cytryny. Całość mieszamy. Od razu wykładamy łyżeczką "kupki" masy karmelowej w dużych odstępach (w piekarniku się rozleje). Pieczemy 10-15 minut. Musimy pilnować, aby się nam nie przypaliło, bo wtedy rurki będą gorzkie :). 
W trakcie pieczenia, w masie zaczną się tworzyć bąbelki. Po wyjęciu czekamy minutkę i zawijamy upieczone rurki na drewnianą łyżkę, bąbelkami do góry :). Musimy działać szybko, bo masa po pewnym czasie twardniej i wtedy już nie zwiniemy jej w rurkę.
Gotowe rurki nadziewamy dobrze ubitą śmietaną bez cukru, ponieważ rurki są słodkie :).

P.S. 
Jeśli w czasie wykładania masy na blaszkę, będzie ona twardnieć należy ją podgrzać na małym ogniu w garnku.
 

restauracja Poznań

piątek, 1 lutego 2013

BUŁECZKI PSZENNE NA MAŚLANCE


Czasami mam ochotę zjeść białe pieczywo, kto z nas go nie lubi ....? :). W sklepach możemy dostać puste, bezwartościowe bułki, dlatego postanowiłam upiec domowe pszenne bułki na maślance.
Delikatne, lekko wilgotne i co najważniejsze nie są zbite. Polecam!!
Justyna


P.S. Coraz częściej dostajemy od Was miłe wiadomości. Z czego ogromnie się cieszymy i dziękujemy każdemu z osobna :*. 
To co tutaj wspólnie z Wami tworzymy, poprzez ciężką pracę daje nam wiele satysfakcji . Mamy nadzieję, że będzie Was coraz więcej i razem stworzymy coś wspaniałego!
Dziękujemy i Pozdrawiamy :*

J&D



Składniki na ok. 15 bułek:  

  • 500g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 ¼ szklanki maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z mlekiem i 1 łyżką cukru. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, następie dodajemy do niego, pozostały cukier, sól i mieszamy. Później dolewamy maślankę i jajko. Całość ponownie dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy do miski. Dolewamy płynną masę z rondelka, drożdże i wyrabiamy ciasto. Gdyby było bardzo gęste dolewamy jeszcze maślanki (ok. 1/4 szklanki). Ciasto będzie dość zwarte. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok. 40 minut.

Po tym czasie ręce i blat smarujemy olejem, przekładamy tam ciasto. Wyrabiamy je, a później rozciągamy na kształt koła i grubość ok. 2 cm. Okrągłą foremką wycinamy krążki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce, na ok. 40 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC, na dno wylewamy 0,5 szklanki zimnej wody i wstawiamy wyrośnięte bułeczki (wierzch smarujemy mlekiem). Pieczemy ok. 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce. Smacznego!



Źródło: Bułeczki na Maślance

adwokat poznań