środa, 31 października 2012

JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ

Wiem, wiem... Halloween ogarnął wszystkich, na wielu blogach pojawiają się słodkości i dania gorące :). Jednak ja nie jestem fanką tego typu wydarzeń dlatego dziś u nas bardzo tradycyjnie :)

Z racji tego, że ciasta z jabłkami pieczecie teraz dużo częściej no i naszym blogu Szarlotka z kremem waniliowym cieszy się dużą popularnością postanowiłam upiec kolejne jabłkowe ciacho :). Tym razem z bitą śmietaną. 
Spód biszkoptowy, duża ilość jabłek, bita śmietana i dodatek galaretki cytrynowej.... 
Czego chcieć więcej ??

Justyna


Biszkopt:
  • 3 jajka(osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.Następnie cały czas miksując dodawać żółtka. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę i olej. Całość delikatnie wymieszać. Gotową masę biszkoptową wyłożyć na tortownicę o średnicy 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut. Upieczony biszkopt odstawić do wystygnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i odstawić na czas zrobienia masy jabłkowej.

Masa Jabłkowa:
  • 1,5kg jabłek
  • 1 1/2 torebki galaretki cytrynowej
  • 1/2 szklanki wody
Umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłek. Kiedy już odparuje woda dodać galaretkę i gotować jeszcze 5 minut. Następnie odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki.

Bita Śmietana:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1/2 torebki galaretki cytrynowej
  • 1/3 szklanki wody
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Przestudzoną galaretkę wlewamy do ubitej śmietany cały czas miksując, aby nie powstały grudki.

Na wystudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową i równiutko rozsmarowaną bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać kakao lub wiórkami czekolady. Przechowywać w chłodnym miejscu.



Inspiracja z tego bloga :).

niedziela, 21 października 2012

PLACUSZKI Z SERKA RICOTTA


Uwielbiam placki z serkiem ricotta. Są bardzo delikatne, puszyste. Robi się, je bardzo szybko. Z dodatkiem syropu klonowego lub ulubionego dżemu. 
Ja użyłam domowej roboty dżemu z czerwonych porzeczek i posypałam cukrem pudrem. Słodycz i kwasek idealnie ze sobą współgrają. Polecam :)

Justyna


Składniki na ok.14 placków:
  • 250 g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką. Na dobrze nagrzanej patelni teflonowej smażyć niewielkie złote placuszki (można dodać odrobinę oleju). Gotowe placki obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują z kwaskowatym dżemem :).

piątek, 19 października 2012

SERNIK Z GRUSZKAMI


Kolejny sernik tym razem zwykły, na pysznym ucieranym kruchym spodzie z dodatkiem świeżych gruszek prosto z sadu mojej cioci :).
Sernik jest dobry jednak troszkę się sypał, być może była to wina sera... Wolę bardziej serniki kremowe i delikatne, dlatego z tego wypieku nie byłam do końca zadowolona. 
Jednak moim rodzicom i znajomym bardzo smakował. Stwierdzili, że jestem zbyt krytyczna. Być może maja rację, ale jeśli chodzi o pieczenie sernika w smaku i konsystencji muszą być perfekcyjne! :)

Justyna



Kruchy spód ucierany:

• 150 g miękkiego masła
• 60 g cukru pudru
• 150 g  mąki pszennej
• 75 g mąki ziemniaczanej

Masa serowa:

  • laska wanilii
  • łyżka esencji waniliowej
  • 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku lub 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce do mięsa, wymieszanego ze 100 g masła (roztopionego i ostudzonego lub bardzo miękkiego).
  • 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
  • 4 gruszki pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Na dno szczelnej formy o średnicy 23 cm położyć krążek z papieru do pieczenia.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy (mniej więcej do 2/3 wysokości). Ciasto będzie się rwać, ale można je doklejać palcami. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podnieść temperaturę w piekarniku do 175 stopni.
Masa serowa: Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, esencją waniliową i z ziarenkami wanilii. Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
Pokrojone gruszki wyłożyć na upieczony spód, na to wylać masę serową i wstawić do piekarnika (dla bezpieczeństwa pod formę podłożyć kawałek papieru do pieczenia). Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec sernik przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.
Sernik postawić na kratce i całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach schładzania, ale i tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu.

Źródło: Sernik

środa, 17 października 2012

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM

Dziś przepis na szarlotkę z dodatkiem kremu waniliowego, który jest przepyszny. W mojej wersji dominuje raczej krem, aniżeli jabłka :D. Następnym razem dam dużo więcej jabłek. Mimo to ciasto jest bardzo dobre. Najlepsze na drugi dzień kiedy ciasto kruche stanie się wilgotne. Polecam !

Justyna



Składniki na formę 30cm x 35cm:
Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g masła
  • 4 żółtka
  • ziarenka z ½ laski wanilii
Przesianą mąkę, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę, umieścić w misie malaksera, rozdrobnić, dodać ziarenka z wanilii i żółtka. Wysypać rozdrobnione składniki na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzoną jedną część ciasta rozwałkować na wielkość formy, po nakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z połowy wanilii, zdjąć z ognia, wlać stopniowo połowę mleka do żółtek, wymieszać, a następnie zahartowane żółtka przelać z powrotem do pozostałego mleka, postawić na ogień i mieszając doprowadzić do zgęstnienia, nie gotować. Nakryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, wystudzić. 

Krem waniliowy chantilly (crema chantilly):

  • 500 g śmietanki kremówki 30%
  • 500 g kremu budyniowego, przepis powyżej
  • 15 g żelatyny w listkach
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Kilka łyżek kremu budyniowego podgrzać w mikrofalówce, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać i połączyć z pozostałym, zimnym kremem. Krem budyniowy połączyć z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając łopatką.

Biszkopt:

  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 110 g drobnego cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody 
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier, krótko miksować za każdym razem. Do ubitych białek dodać żółtka, miksować do połączenia się składników. Ciepłą wodę wymieszać z olejem, dolać na samym końcu. Mąkę przesiać, wsypać częściami do masy jajecznej i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać całość za pomocą łopatki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, piec w 180°C, przez 15-20 minut.

Poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu 

Wodę wymieszać z cukrem, dodać rum. 

Prażone jabłka:

  • 1½ kg winnych jabłek, startych na grubych oczkach  
  • cukier wg. uznania (można pominąć, jeżeli użyjemy słodszych jabłek)
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki konfitury pomarańczowej
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1 łyżka żelatyny

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać starte jabłka, ewentualnie cukier, często mieszając rozprażyć jabłka. Dodać konfiturę, chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Zdjąć z ognia dodać żelatynę i galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Ciasto kruche, jak i biszkopt przyciąć odpowiedniej wielkości rantem, układać w nim kolejno warstwami ciasto kruche, prażone jabłka, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, prażone jabłka, ciasto kruche. Warto, przed położeniem kolejnej warstwy odczekać chwilę, aby każda z nich lekko stężała. Ciasto obciążyć deseczką i wstawić na noc do lodówki.

Źródło: Szarlotka

wtorek, 16 października 2012

PRODUKTY TO EAT - MUSLI I BATONIKI


Marka TO EAT - DR BARDADYN powstała jako efekt wielomiesięcznej współpracy pomiędzy ZPC Otmuchów S.A. - wiodącym producentem wyrobów śniadaniowych oraz dr Markiem Bardadynem ekspertem w zakresie odżywiania i profilaktyki schorzeń cywilizacyjnych.Produkty kierowane są do wszystkich osób zainteresowanych zdrowym sposobem odżywiania.
Parę dni temu otrzymałam paczkę z batonikami zbożowymi i musli. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej marce, więc byłam bardzo ciekawa co mają do zaproponowania :).

Musli wielozbożowe z owocami moreli, ananasa i papai. Powiem szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczona. Musli samo w sobie nie jest słodkie. Nadaje się zarówno do jogurtu jak i do mleka, ze względu na chrupkość i co najważniejsze nie robi się tzw. "ciapka". Co prawda nie spotkałam się jeszcze z tego typu produktami na naszych sklepowych półkach. Mam nadzieję, że się pojawią. Z pewnością kupię to musli nie jeden raz.




Pełnoziarnisty baton musli z owocami żurawiny i czerwonej porzeczki.
Co do batoników pełnoziarnisty podchodzę do nich z lekkim dystansem. Bardzo często producenci dodają sporą ilość cukru, czekoladę.... Jednak z tym produktem było zupełnie inaczej. 
Batonik nie jest zbyt słodki, posiada wiele zbóż oraz owoce. Po otwarciu batonika wyczuwalny jest zapach czarnej porzeczki. Z całą pewnością mogę go polecić.

Więcej informacji na temat produktów firmy To Eat znajdziecie na tej stronie. 




poniedziałek, 15 października 2012

SERNIK POMARAŃCZOWY Z CZEKOLADĄ


Oczywiście jak to mama, wszystko robi zawsze z podwójnej ilości. Zrobiła mi niespodziankę w postaci "swojskiego" twarogu. Kupiła ponad 2 kg sera :). Niestety w moich planach miałam upiec coś zupełnie innego tak oto powstały dwa serniki. Jednym z nich jest sernik pomarańczowy, dlaczego akurat taki ? Na stole leżały cudowne pomarańcze, a w szufladzie znalazłam czekoladę. Połączenie tych dwóch smaków jest idealne. 
Sernik sam w sobie nie jest zbyt słodki, dlatego do masy serowej możecie dodać więcej cukru, to już zależy od Was :).
 


Masa serowa:
  • 1kg twarogu zmielonego dwukrotnie 
  • 100g roztopionego masła
  • 6 jajek oddzielnie białka i żółtka
  • 350 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
  • sok z 2 pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 100g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Zmielony twaróg wymieszać z masłem, sokiem z pomarańczy i mlekiem skondensowanym. Sparzyć pomarańczę w gorącej wodzie, obrać skórkę, pokroić na małe kawałeczki i wsypać do sera.
Oddzielone żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.
Blaszkę o wymiarach  23cm x 23 cm (lub tortownica o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać połowę masy serowej. Na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach czekoladę, wylać resztę sera. Piec w 180 stopniach 1h 20 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.  
Sernik postawić na kratce i całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach schładzania, ale i tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu. 
 

sobota, 13 października 2012

TORT CHAŁWOWY Z SEZAMEM


Kilka dni temu dostałam paczkę z chałwami firmy "Odra". Mimo, że miłośnikiem chałwy w naszej rodzinie jest tylko mama, postanowiliśmy spróbować każdego smaku :P.  Zdecydowanie najbardziej zasmakowała nam waniliowa i fantazyjna :). W chałwie z dodatkiem prażonego ziarna kakaowego wyczuwalna była gorycz. Dlatego do ciasta użyłam tradycyjnej waniliowej chałwy. Po konsultacjach z Dorotą upiekłam kakaowy biszkopt z bezą sezamową i kremem chałwowym. Wypiek uważam za udany i smaczny. Szczególnie zasmakuje wielbicielom chałwy. Gorąco Polecam!





Biszkopt Kakaowy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Ciasto sezamowe:

  • 3 białka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżki maki ziemniaczanej
  • ½ łyżki mąki zwykłej
  • ½ łyżeczki proszku do  pieczenia
  • 150g sypkiego sezamu
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodajemy resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.


Krem Chałwowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • ok 200 g chałwy waniliowej lub orzechowej
Krem:
Z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotowujemy budyń - gotujemy połowę mleka z  cukrem, w drugiej połowie rozrabiamy dokładnie żółtka z mąkami i wlewamy powoli do gotującego się mleka. Mieszamy bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go aby całkowicie wystygł. 
Gdy jest zupełnie zimny łączymy go z utartym na puch masłem i do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się  bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości chałwy. Gotowy krem schładzamy, aby porządnie zgęstniał, dużo łatwiej będzie się rozsmarowywał.

Przełożenie: Biszkopt kakaowy smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy ciasto sezamowe, krem, biszkopt kakaowy i krem. Górę przyozdobiłam sezamkami i kawą.



niedziela, 7 października 2012

TRUFLE OREO W BIAŁEJ CZEKOLADZIE





"W ramach naszego cyklu "Sklepowy szał" po raz kolejny wykorzystałyśmy ciasteczka Oreo, lecz tym razem zrobiłyśmy z nich trufle. Przepis na nie jest banalny i nawet najmniej doświadczone osoby w kuchni z pewnością poradzą sobie z ich zrobieniem. Biała czekolada idealnie pasuje do ciastek Oreo, dla tych którzy je uwielbiają mamy jednak cenną radę - zróbcie trufle z podwójnej porcji:)"




Składniki na ok. 16 trufli:
  • 209 g ciasteczek oreo (19 ciastek) + 3 na posypkę
  • 100 g kremowego serka (u mnie Philadelphia)
  • 150 g białej czekolady
Ciasteczka rozdrobnić blenderem i przesypać do miski. Wymieszać je dokładnie z serkiem najlepiej przy pomocy miksera. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Osobno rozdrobnić 3 ciasteczka na posypkę.

Ze schłodzonej masy uformować kulki i wstawić je ponownie do lodówki na czas przygotowania czekolady. Białą czekoladę pokruszyć, wrzucić do miski żaroodpornej i postawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody). Rozpuścić czekoladę, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Wychłodzone kulki truflowe obtoczyć w ostygniętej czekoladzie za pomocą większej wykałaczki lub przy pomocy 2 łyżeczek (czekolada nie może być gorąca nie powinna jednak całkiem ostygnąć, gdyż na powrót nam zastygnie). Posypać okruszkami Oreo i wstawić do lodówki na ok.45 minut, aby czekolada zastygła.

Smacznego!



Ekonomia Poznań

wtorek, 2 października 2012

DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM


Na początku chciałybyśmy się podzielić z Wami nowiną :). Otóż dziś listonosz dostarczył nam gazetę "Polska Gotuje" w której znajduje się już nasz kolejny przepis na Czekoladową Tartę z Gruszkami
Jest nam niezmiernie miło za to wyróżnienie. Dzięki temu mamy poczucie, że to co stworzyłyśmy kilka lat temu nie poszło na marne. Daje nam to motywację do dalszej pracy nad blogiem, aby był coraz to lepszy, a każdy z Was znalazł tutaj coś dla siebie. 
Na stronie polskagotuje.pl możecie znaleźć e-wydanie gazety, jak i również dostępna jest w kiosku :)

Dziś prosta, tradycyjna strucla z serem i kruszonką. 
Chyba nie muszę nikogo przekonywać co do tego wypieku. Jeśli jeszcze nie piekliście strucli to już czas ją wypróbować :D




Składniki 2 strucle:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
Nadzienie: 
  • 500 g twarogu (u mnie swojski twaróg) 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4-5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią
  • 60 g miękkiego masła

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).

Nadzienie: Do zmielonego twarogu dodać jajko, żółtko oraz cukier. Całość dobrze zmiksować. 
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Każdą z nich krótko zagnieść i rozwałkować na dość cienki prostokąt, na blacie posypanym mąką. Nałożyć ser.
Następnie zwinąć rulon, przekroić pośrodku wzdłuż, ale nie do końca. Powstałe 2 "paski" spleść ze sobą, a na końcu skleić. Przenieść na blachę wyłożoną pergaminem i zostawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 1h. lub do podwojenia objętości. (patrz zdjęcia splatania)
Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem posypać kruszonką. Piec ok.: 20-30 minut w temp. 180 stopni.