środa, 29 grudnia 2010

KAWOWE KWIATUSZKI


"Ciasteczka te gościły u nas na świątecznym stole. Robimy je wyłącznie na specjalne okazje tj.: święta lub imieniny. Po upieczeniu są chrupiące, a po przełożeniu kremem stają się miękkie i delikatne. Kawa mielona dodana do ciasta dodaje fajnego aromatu oraz wyglądu ciasteczkom.

Przepis pochodzi ze zbiorów naszej mamy. W składnikach odnośnie mąki jest napisane: "mąki ile trzeba".  My dałyśmy 300 g. Oczywiście możecie jej dosypać, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Nie przesadzajcie jednak z jej dodaniem, gdyż nadmiar spowoduje, że ciasto będzie się kruszyć. Ma być elastyczne i miękkie."


Składniki na ciasto:
  • 250 g masła
  • 2 ugotowane żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 300 g mąki 
  • łyżeczka kawy mielonej
Zagnieść ciasto z podanych składników. Włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać foremką ciasteczka - połowę z dziurką, a połowę bez dziurki. Piec w temperaturze 180 stopni 8-10 minut. 
Krem kawowy:
  • 2 jajka
  • 80 g - 100 g cukru 
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/4 filiżanki zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej
Jajka oraz cukier miksujemy na parze do uzyskania puszystego kremu. Następnie zdejmujmy z pary i miksujemy jeszcze przez ok.: 5 minut. Krem odkładamy do wystudzenia. 
Ucieramy masło dodając stopniowo po łyżce kremu. Gdy dodamy cały krem wlewamy powoli (!) zimną kawę i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Przekładamy ciasteczka i jemy:)! Smacznego!

wtorek, 28 grudnia 2010

POMARAŃCZOWY SERNIK



"Sernik, który z pewnością możemy zaliczyć do tych idealnych:) Kremowy, z delikatną nutą pomarańczową. W połączeniu z czekoladowym spodem smakuje wyśmienicie. Kto chce kawałeczek?:)"
 
Składniki:
Masa serowa:
750 g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie razem z 50 g masła lub 750 g tłustego twarogu sernikowego - nie dodajemy już masła
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
drobno starta skórka z pomarańczy, około 1/2 łyżeczki (tylko zewnętrzna pomarańczowa część)*
1 szklanka cukru
5 jajek
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 36%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
1/2 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (lub kandyzowanej) - *my dałyśmy skórkę startą ze świeżej całej pomarańczy (wcześniej skórkę sparzyć)


Spód:
65 g ciemnej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
1 łyżka przyprawy piernikowej (tylko w święta :-)

Wierzch:
1/2 szklanki dżemu pomarańczowego lub konfitury pomarańczowej (może być gorzka, jeśli nam to nie odpowiada, możemy zastąpić konfiturą morelową)
200 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%

Kwadratowa tortownica o boku minimum 20 cm, wysoka na 8 cm lub prostokątna o zbliżonej powierzchni (ale nie mniejszej), posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia. Może też być okrągła tortownica o średnicy 23 - 25 cm.

Przygotowanie:

  • Spód: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 5 - 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko (piana nie musi być sztywna). Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): utarte masło z roztopioną czekoladą, następnie z przesianą mąką i przyprawą piernikową, a na koniec z ubitym jajkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 8 - 10 minut (ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale na wierzchu ma pojawić się skorupka, która zabezpieczy zapadnięcie się spodu pod ciężarem masy serowej), wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 stopni.
  • Masa serowa: do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką i skórką startą z pomarańczy. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo (w 3 - 4 partiach) dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii, likierem pomarańczowym. Wymieszać łyżką ze smażoną skórką pomarańczową i wylać na czekoladowy spód (aby uniknąć opadnięcia skórki na spód sernika, można wylać do formy samą masę serową, bakalie rozsypać na powierzchni i delikatnie przemieszać, zatapiając je w masie). Wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
  • Wierzch: dżem pomarańczowy podgrzać w rondelku i ostudzić. Zmiksować (ręcznym blenderem) na gładki mus razem ze śmietaną. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozprowadzić mus ze śmietany i dżemu, wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w 120 stopniach. Dokładnie i stopniowo studzić, zdjąć obręcz z formy (jeśli była) i wstawić do lodówki (bez przykrycia) na całą noc. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku. 
1. Wszystkie składniki na sernik muszą mieć temperaturę pokojową, należy więc wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej.
2. Składniki miksujemy powoli (najlepiej mieszadłem) na małych obrotach miksera, do połączenia się składników.
3. Sernik po upieczeniu i ostudzeniu należy wstawić bez przykrycia do lodówki na minimum całą noc.
4. 1 szklanka to 250 ml 

źródło: Sernik pomarańczowy

niedziela, 26 grudnia 2010

OCZKA Z MARMOLADĄ


"W tym roku na świątecznym stole znalazło się u nas mnóstwo ciasteczek m.in.: OCZKA Z MARMOLADĄ -  kruche, maślane i słodziutkie. Ciasteczka te robimy co roku, właśnie na Święta:) Super się prezentują  posypane cukrem pudrem. Nasze oczka są marmoladą wieloowocową:)".

Składniki na ok. 50 oczek:
  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 25g cukru pudru
  • 100g marmolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/16 l kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ok.16g

Wykonanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Następnie uformować malutkie kuleczki, zrobić w nich dziurki i włożyć dowolną marmoladę. Gotowe ciasteczka wyłożyć na blaszkę piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach. Smacznego! :)

czwartek, 23 grudnia 2010

CIASTECZKA RAFAELLO



"Dziś przepis na KULECZKI RAFAELLO:) 
Nieco inne od tych, które kupujemy w sklepach, ale równie pyszne. Mój Ł:* je uwielbia - potrafi zjeść ich ogromną ilość...:D Ja również je bardzo lubię, są inne niż dotychczasowe ciasteczka na blogu: miękkie z chrupiącym migdałem w środku. Polecam!"

Dorothy

Składniki (na około 50 kuleczek):
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 170 g herbatników (użyłam petit beurre)
  • 50 sztuk migdałów lub orzechów laskowych
Wykonanie:
Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodać partiami cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć migdał (bez skórki) lub orzech laskowy (obrany ze skórki). Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych – użyłam więcej). Kuleczki schłodzić i przechowywać w lodówce.

ŚWIĄTECZNE ŻYCZENIA...


 
"Wszystkim czytelnikom naszego bloga życzymy  radosnych, spokojnych
Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w rodzinnej i ciepłej atmosferze.
Aby w tym jedynym dniu uśmiech nie znikał z Waszej twarzy oraz najbliższych.
W Nowym Roku życzymy spełnienia marzeń oraz wiele radosnych
i niezapomnianych chwil.

Justyna i Dorota

poniedziałek, 20 grudnia 2010

BETLEJEMSKIE CIASTECZKA


"Ciasteczka, które dziś Wam proponujemy wykonała nasza mama. Są kruche ze słodziutką bezą, którą można  posypać orzechami lub kokosem. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji:)"

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • olejek śmietankowy
oraz
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • wanilia

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce  ok.: 1h.

Pianka:
Ubić białka z cukrem na pianę.
 
Wykonanie ciasteczek:
Schłodzone ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciasteczka, wierzch każdego posmarować pianką (my używałyśmy rękawa cukierniczego), posypać orzechami bądź wiórkami kokosowymi. Piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

niedziela, 19 grudnia 2010

CHOINKOWE PIERNICZKI


"Przed nami jeszcze kilka dni do Świąt Bożego Narodzenia. Czas pomyśleć o ozdobach na choinkę - piernikach:). Ich zdobienie jest wspaniałą zabawą, więc może w tym brać udział cała rodzinka."


Składniki (na około 50 sztuk):
- 50 g masła
- 120 g miodu
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao (dałyśmy łyżkę)
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

lukier:
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować. Gdy masa wystygnie dodać roztrzepane jajko, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto początkowo mieszać łyżką, a później wyrobić ręką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na noc.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastikową rurką do picia w każdym ciastku wyciąć dziurkę na sznurek do powieszenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 10 minut.

Zimne pierniczki udekorować lukrem (białko ubić na sztywno i wciąż ubijając dodawać cukier).
 

sobota, 18 grudnia 2010

CHRISTMAS AMERICAN COOKIES


"Dziś polecamy przepyszne ciasteczka popularne w Ameryce i nie tylko...
Posiadają bardzo chrupiącą skórę. 
Z dodatkiem kawałków czekolady, orzechów i rodzynek smakują cudownie!"

Składniki na 24 duże ciastka:

* 200 g stopionego i ostudzonego masła
* 1 szklanka brązowego cukru
* 1 szklanka zwykłego cukru
* 1 łyżka wanilii
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka sody
* 0,5 łyżeczki soli
* 100 g gorzkiej czekolady
* 100 g orzechów włoskich
* 100g rodzynek

Wykonanie:
W misce łączymy masło z jajkami, cukrem i wanilią i chwilę mieszamy energicznie trzepaczką, aż składniki się połączą. Mąkę łączymy z solą i sodą. Do mąki dodajemy pokrojoną w drobne kostki czekoladę, orzechy i rodzynki, taką mieszaninę dodajemy do masy jajecznej i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy duże kule (wielkości małej mandarynki - właśnie ta wielkość sprawia, że ciastka są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz). Tak uformowane kule układamy na podsypanej mąką desce i wstawiamy na całą noc do lodówki (8 - 12 godzin).
Na drugi dzień piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy tylko po 9 kul w sporych odległościach od siebie i pieczemy ok 15-17 minut. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, wiec nie zdejmujemy ich z blachy, tylko pozwalamy im wystygnąć.
Ciastka najlepsze są po dwóch dniach. Można je długo przechowywać w słoiku lub w foliowym woreczku.

czwartek, 16 grudnia 2010

KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWE Z MARMOLADĄ


"Proste w wykonaniu i jakie pyszne.... :) 
Z dodatkiem marmolady każdy skusi się na jedno ciasteczko :) Polecamy!"


Składniki na ok. 20-25 ciasteczek:
  • 130g mąki
  • 2 surowe żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 małe opakowanie marmolady  

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto - najlepiej ręką. Następnie rozwałkujemy i wyrabiamy kształty za pomocą foremek, nakładamy marmoladę i kładziemy kolejne ciasteczko. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy 10 minut w temp. 180st. Smacznego! :)

niedziela, 12 grudnia 2010

DROŻDŻÓWKI CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE



„Dziś proponuję Wam słodziutkie, drożdżowe bułeczki - inne o tych, jakie do tej pory umieszczałyśmy na blogu. Drożdżówki są czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem serowym. Chciałam by zachwycały swoim wyglądem a zarazem smakiem. Wydaje mi się, że osiągnęłam to zamierzenie. Sam zapach pieczonych bułeczek wydobywający się z piekarnika był cudowny – taki świąteczny:)

 Dlaczego serduszko na górze bułeczek? Drożdżówki powstały z myślą o moim Ł:* i dlatego Jemu dedykuję ten przepis:).”

Dorothy
Składniki na 8 drożdżówek:
Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • cukier waniliowy 18 g (paczka)
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka (lub 3 małe)
  • 175 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  •  skórka starta z 1 pomarańczy

Nadzienie:
  •  250 g twarogu (u mnie swojski twaróg)
  •  1 jajko
  •  1 płaska łyżka proszku budyniowego – ja miałam z zawartością cukru (śmietankowego    lub waniliowego)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka miękkiego masła

Dodatkowo:
 * 1 jajo roztrzepane z łyżką mleka
 * kruszonka (opcjonalnie):
  • 1/4 szklanki mąki
  • 15 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka.

 Przygotowanie:

            Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i łyżką cukru, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać rozpuszczone drożdże, resztę cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z pomarańczy i 1 jajko. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać drugie jajko, wyrabiając ciasto (ręką lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego). Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Do wyrobionego ciasta, stopniowo, po 2 łyżki dodawać masło, cały czas miksując lub wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się masła z ciastem.

Miskę z ciastem przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie: ser zmielić (miałam swojski twaróg) dodać resztę składników i dokładnie zmiksować.

Ciasto pokroić na 8 równych kawałków. Rozwałkowywać 2 kawałki na jednakowej wielkości placki  (niezbyt grube) podsypując odrobiną mąki. W jednym placuszku wyciąć serduszko foremką a na drugim nałożyć masę serową.


Przykryć placek z nadzieniem serowym drugim plackiem z wyciętym serduszkiem.  Docisnąć górną część do dolnej by ciasto się skleiło. Wyciąć foremką okrąg (u mnie foremka z wzorkiem).


Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią  lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 - 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Ja dodatkowo posypałam drożdżówki kruszonką. Wstawić  blaszkę do piekarnika i piec przez około 15-20 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Drożdżówki najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku.  Ja lubię jeszcze cieplutkie:), dlatego na drugi dzień sobie je podgrzewam.  Smacznego!
 

piątek, 10 grudnia 2010

CRANBERRY NOEL - CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI

„Kiedy zobaczyłam te ciasteczka na blogu Usagi, stwierdziłam że muszę je upiec. Zachwyciły mnie swoim wyglądem – są bardzo jasne, a suszona żurawina dodaje im wspaniałego kontrastu. Ciasteczka robi się bardzo szybko i są proste w wykonaniu.

Obawiałam się, że nie zdążę zrobić im zdjęcia, gdyż domownicy zachwycali się nimi chwilę po wyjęciu z piekarnika. Na szczęście udało mi się kilka odłożyć.
Ciasteczka są maślane, kruche i słodziutkie. Pewnie upieczemy je z Justyną na święta."

Dorothy

Składniki (około 40 sztuk):

  • 175 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki
  • 30 g suszonej żurawiny
  • orzechy, migdały, pistacje opcjonalnie ( u mnie orzechy włoskie)

Przygotowanie:

Masło, cukier puder, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki żurawinę i pozostałe bakalie (jeśli używamy). Dosypać mąkę i dobrze wszystko wymieszać.

Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość 5-7 mm i wycinać foremką wybrany kształt (u mnie gwiazdki i choinki)*.

Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°C na środkowej półce piekarnika. Wystudzić na kratce. Smacznego!
 

środa, 8 grudnia 2010

DOMOWA MASA MAKOWA



"Święta tuż tuż..... 
Dlatego, aby w okresie przedświątecznym zdążyć na czas z wszystkimi wypiekami, postanowiłyśmy przygotować wcześniej domową masę makową :) 
Jest o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie:) 
Gorąco Polecamy!"

Składniki, na około 1,5 kg masy:
• 500 g maku (4 szklanki, każda po 125 g)
• 100 g masła
• 1 szklanka miodu

Orzechy i bakalie (przykładowe):

• 200 g rodzynek królewskich lub sułtańskich
• 100 g orzechów włoskich
• 50 g migdałów bez skórek
• 100 g suszonych moreli
• 100 g suszonych śliwek
• 100 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze (kandyzowanej)


Aromaty i dodatki smakowe (przykładowe):
• sok z 1 cytryny lub limonki
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego (lub likieru Amaretto)
• po 2 łyżki: likieru pomarańczowego, brandy, rumu

1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie:
  • Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 - 30 minut). Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe.
  • Rodzynki królewskie przekroić na połówki (sułtańskie należy wcześniej moczyć przez 10 minut w gorącej wodzie), orzechy i migdały posiekać, morele i śliwki pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową.
  • Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać. Dodać mieszankę orzechów oraz bakalii, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około 1 - 2 minuty, mieszając. Przełożyć do naczynia z makiem, dodać aromaty: sok z cytryny lub limonki, skórkę startą z pomarańczy, ekstrakt migdałowy, likier pomarańczowy, brandy i rum. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Przechowywać w lodówce, ale przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Uwagi:
  1. Masa makowa według podanego przepisu nie zawiera cukru, słodzona jest miodem. Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku.
  2. Aby wykorzystać masę makową w wypiekach, należy połączyć ją z ubitymi jajkami. Na podaną ilość masy potrzebujemy 10 jajek (w temperaturze pokojowej). Należy ubić białka na sztywną pianę i oddzielnie żółtka na puszystą masę. Ostudzoną masę makową mieszamy najpierw z ubitymi żółtkami, następnie z pianą z białek. Pieczemy w 175 stopniach (można piec z termoobiegiem) przez 50 minut (sprawdzić patyczkiem, mniejszą ilość masy piec 40 minut). 
Źródło: Masa Makowa

poniedziałek, 6 grudnia 2010

DROŻDŻOWO-KORZENNE SPIRALKI Z POWIDŁAMI


"Nasz świąteczny autorski przepis: Puszyste spiralki z nutą piernikową nadziewane powidłami. Dodatkowo posypane kruszonką orzechowo-waniliową:) 
Wspaniale brzmi prawda? Ale jak smakuje! - według nas nieziemsko. Sam zapach, wydobywający się z piekarnika tworzy świąteczną atmosferę , pomimo że pozostały jeszcze 3 tygodnie. 

Chrupiąca kruszonka orzechowa idealnie komponuje się z miękkim i delikatnym ciastem. Polecamy!"

Składniki na ok.: 8 spiralek:

Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 1/4 kostki stopionego masła (50g)
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 i 1/4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 
- mały słoiczek powideł

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać go z  cukrem, jajkami, solą, przyprawą korzenną i 2 szklankami mąki. Wymieszać wszystko dokładnie. Następnie powoli dodawać ostudzone masło i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać 1/4 szklanki mąki lub więcej, żeby powstało miękkie ciasto i wyrabiać ręką. Następnie wyłożyć na posypany mąką blat i wyrabiać  jeszcze przez 6-8 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i przykryć pozostawiając do wyrośnięcia na ok.1h (do podwojenia objętości). 
Gotowe ciasto wykładamy na  blat posypany mąką i dzielimy na 8 części. Ze zwijaniem spiralek postępujemy tak samo jak przy zwijańcu makowym.

Kruszonka:
  • 1/4 szklanki mąki
  • 15 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich.

Orzechy podprażyć na patelni. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać orzechy, masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. 
Gotowe spiralki posmarować jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypać kruszonką z orzechami. Smacznego!

niedziela, 5 grudnia 2010

PIERNICZKI Z NADZIENIEM



"Jak mogłybyśmy zapomnieć o pierniczkach świątecznych:) Na stronie durszlak.pl na większości blogów właśnie ten wypiek dominuje.
Nasze pierniczki są szybkie w przygotowaniu i wspaniale smakują -  przypominają nam popularne "Pierniczki Alpejskie", które co roku dostawałyśmy od Mikołaja:) 
Dzięki nadzieniu już na następny dzień są mięciutkie. Możecie je polukrować, my jednak wolimy takie klasyczne:)"


Ilość porcji: ok. 35 pierniczków

Składniki:

  • 2,5 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanka miodu
  • 1/2 szklanka cukru pudru (dałyśmy 1/4)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 6 łyżek wody
  • 1 łyżka kakao
nadzienie:
  • ulubione powidła, konfitury lub dżem (u nas marmolada wieloowocowa)
lukier: (opcjonalnie)
  • 1-2 szklanki cukru pudru
  • ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)
Krok 1
Wszystkie składniki przekładam na blat i zagniatam ciasto, wodę dodaję stopniowo. W przepisie napisałam, że ok 6 łyżek, zaczynam od 4 i po prostu dolewam w trakcie ugniatania (konsystencja ciasta zależy od miodu im bardziej płynny tym troszkę mniej wody wychodzi). Ciasto musi być lepkie. Kakao można dodać, ale nie trzeba.
  
Krok 2

Ciasto dzielę na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkuję między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe).
Krok 3 
Na jeden płat rozwałkowanego ciasta nakładam małą łyżeczką powidła. Układam je w takich odstępach aby dało się wycinać kształty.
Krok 4
Ciasto dociskam aby dobrze się zlepiło (jak jest lepkie to zlepia się bez wysiłku). Wycinam foremką ulubione kształty.
Krok 5
Układam gwiazdki na blaszce do pieczenia. Można j pomóc sobie łopatką do tortów.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15- 20 minut. Ja piekłam około 18, wszystko zależy jak duże kształty. Smacznego!
Krok 6 (opcjonalnie)
Po upieczeniu, lekko wystudzone pierniczki smaruję gęstym lukrem (wymieszany cukier puder z wodą). Wstawiam te posmarowane pierniczki na około 1-2 minutki do nagrzanego piekarnika (około 180 C, ale jak będzie 150 C to nie ma różnicy). Lukier fajnie podeschnie, a pierniczki będą mięciutkie. Dlatego 1-2 minuty, że jak na lukrze zaczną się pojawiać bąbelki to należy wyłączyć, chyba, że chcecie efekt popękania to potrzymajcie te bąbelki. 

źródło: Pierniczki z nadzieniem

sobota, 4 grudnia 2010

HERBACIANE CIASTO Z ŻURAWINĄ


"Śnieg za oknem - coraz częściej myślimy o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. My zabieramy się za wypróbowanie świątecznych przepisów. Dziś polecamy Wam ciasto z suszoną żurawiną - wilgotne, miękkie, z chrupiącą skorupką.
Pierwszego dnia podczas krojenia ciasto się sypie, ale drugiego jest idealne:). Herbata nadaje cudownego aromatu. Polecamy!"

Składniki:
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 225g mąki pszennej
  • 225ml mocnej herbaty
  • 200g suszonej żurawiny
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30g drobnego cukru brązowego
  • 1,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75ml rumowego syropu herbacianego*
  • 1  lub 1,5 łyżki gruboziarnistego brązowego cukru (do posypania ciasta)
Wykonanie:

Zaparzyć mocną herbatę i wymieszać z syropem rumowym, następnie powstałą mieszanką zalać żurawinę. Pojemnik szczelnie zamknąć i odłożyć na minimum 4 godziny (jeżeli żurawina nie jest mocno sucha, można odłożyć tylko na godzinę ).

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ucierać jeszcze przez chwilkę. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masła z cukrem i jajkiem. W tym momencie ciasto nabiera konsystencji kruszonki, wtedy należy dodać żurawinę razem z esencją herbaciano-rumową i wszystko razem starannie wymieszać.

Masę wlać do keksówki (np. 34x11cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posypać gruboziarnistym brązowy cukrem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C, wstawić ciasto i piec około 1 godziny do tzw. suchego patyczka.

* Rumowy Syrop Herbaciany znany jako Czeski Rum, jeśli nie macie, można zastapić go 75ml soku pomarańczowego. 

DRUKUJ PRZEPIS