"Ciasteczka te gościły u nas na świątecznym stole. Robimy je wyłącznie na specjalne okazje tj.: święta lub imieniny. Po upieczeniu są chrupiące, a po przełożeniu kremem stają się miękkie i delikatne. Kawa mielona dodana do ciasta dodaje fajnego aromatu oraz wyglądu ciasteczkom.
Przepis pochodzi ze zbiorów naszej mamy. W składnikach odnośnie mąki jest napisane: "mąki ile trzeba". My dałyśmy 300 g. Oczywiście możecie jej dosypać, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Nie przesadzajcie jednak z jej dodaniem, gdyż nadmiar spowoduje, że ciasto będzie się kruszyć. Ma być elastyczne i miękkie."
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- 2 ugotowane żółtka
- 50 g cukru pudru
- 300 g mąki
- łyżeczka kawy mielonej
Zagnieść ciasto z podanych składników. Włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać foremką ciasteczka - połowę z dziurką, a połowę bez dziurki. Piec w temperaturze 180 stopni 8-10 minut.
Krem kawowy:
- 2 jajka
- 80 g - 100 g cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 1/4 filiżanki zimnej, mocnej kawy rozpuszczalnej
Ucieramy masło dodając stopniowo po łyżce kremu. Gdy dodamy cały krem wlewamy powoli (!) zimną kawę i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Przekładamy ciasteczka i jemy:)! Smacznego!