niedziela, 30 października 2011

CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM I KARMELEM



"Od dawna chciałam wypróbować ciasto ze słonecznikiem, powiem Wam, że jest bardzo dobre! :)
Troszkę mogłoby być mniej słodkie, z uwagi na to że masa jest karmelowa, nie dodałam do bitej śmietany cukru. 
Ogólnie ciasto jak to określili domownicy "jest specyficzne w smaku". Rodzicom bardzo smakowało, natomiast mój brat miał mieszane uczucia :D. Co do mojej opinii powiem, że mi smakują wszystkie ciasta, które upiekę :P, więc polecam! :)"

Biszkopt (25cm x 25cm):
  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao (Nesquik)
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 300g łuskanego słonecznika
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru (dałam tylko łyżkę)
Wierzch:
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru (pominęłam cukier)

Wykonanie:

Piekarni rozgrzewamy do 175 stopni. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy kolejno żółtka, cały czas miksując. Przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy z jajkami. Dodajemy olej. Przelewamy masę do formy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia (boki nie!) i pieczemy ok. 30 minut. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy w formie z wysokości ok. 0,5 m na podłogę i wstawiamy go ponownie do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami, żeby troszkę ostygł.
3/4 kostki masła topimy z cukrem. Dodajemy słonecznik i dobrze mieszamy. Przekładamy go na blachę i prażymy w temp. ok 180-200 stopni jakieś 15 minut, mieszając co jakiś czas. Trzeba uważać, żeby się nie przypalił!
Masę kajmakową ucieramy z 1/2 kostki masła. Dodajemy słonecznik (trochę odkładamy do posypania) i wykładamy masę na biszkopt (można go wcześniej lekko nasączyć).
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodając przesiany cukier (pominęłam cukier) . Rozsmarowujemy na wierzchu. Pozostaje nam posypać ciasto odłożonym słonecznikiem.

sobota, 29 października 2011

KAKAOWE PRECELKI W CZEKOLADZIE


" Dziś przepis na precelki kakaowe. Są kruche, oblane czekoladą. Idealne na słodką przekąskę w czasie dnia :). Polecam ! "


Składniki na precelki:
  • 100g masła
  • 225g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek cukru
Polewa 
  • 1 łyżka masła
  • 100g czekolady deserowej
Wykonanie:

100 g masła ucieramy z cukrem. Dodajemy jajo i chwilkę miksujemy. Przesiewamy mąkę z kakao i zagniatamy gładkie ciasto. Na 15 minut wkładamy do lodówki.
Po tym czasie toczymy z ciasta wałeczki o grubości ok. 0,5 cm i formujemy z nich precelki.


Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 8-12 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce. Po tym czasie zanurzamy je w polewie, lub nakładamy ją pędzelkiem. A polewa to po prostu czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z łyżką masła.

Źródło: Precelki Kakaowe

poniedziałek, 17 października 2011

CIASTO NESQUIK


"Ciasto to pozytywnie mnie zaskoczyło :). Jest bardzo delikatne, blaty ciasta są cieniutkie co powoduje, że bardzo dobrze się go kroi. Nie za słodkie, kakaowe, po prostu musicie go spróbować ! :)"

Składniki na 4 kruche blaty :
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao Nesquik
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 2 jajka
  • 50g cukru pudru (ja cukier pominęłam)
Biały biszkopt:
  • 4 białka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
Krem:
  • 4 żółtka
  • 4 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 4 łyżki kakao Nesquik
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, możecie dodać więcej cukru)
Polewa z białej czekolady:
  • 200g białej czekolady
  • 50g dobrej jakości masła

Wykonanie:

Blaty ciasta kruchego: Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wyrobić (lub zmiksować). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjąć, ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, dlatego trzeba podsypywać co jakiś czas sporą ilością mąki. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 30cm x 35 cm). Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Należy upiec 4 takie blaty.

Biały biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 15 min. 

Krem Nesquik: 3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance mleka rozpuść budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc palnika i mieszać intensywnie do zagotowania. Pogotować chwilę - do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń. (Jeśli uważacie, ze masa jest zbyt mało słodka możecie dodać więcej cukru). Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody)

Składanie ciasta: 
ciasto - masa - ciasto - masa - biszkopt biały - masa - ciasto - masa - ciasto - krem - polewa


Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną polewą polać górę ciasta.

Źródło: Ciasto Nesquik

sobota, 15 października 2011

CIASTECZKA KSIĘŻYCE


"Co tu dużo mówić.... Ciasteczka te są moim wspomnieniem z dzieciństwa. Zawsze kiedy przyjeżdżaliśmy do babci na stole były świeżutkie księżyce polane lukrem. Kiedy już zjedliśmy wszystkie ciastka, które były na stole szukaliśmy jeszcze w spiżarce u babci. 
Tam zawsze była miseczka ciasteczek :)
Uwielbiam je! Robi się je bardzo szybko. Polecam!"
Justin

Składniki na ok. 50 ciasteczek:
  • 300g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 200g cukru pudru
  • 8 jaj
  • 80g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 kieliszki wody
Całość wymieszać.

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, wbijając stopniowo po jednym jajku. Ubić białka na sztywną pianę. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i ubitą pianę. Całość delikatnie wymieszać.
Wylać na blachę (38 cm x 38cm) lub na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 20-25 min. Na upieczone, ciepłe ciasto wylać lukier i wykrawać szklanką księżyce.

sobota, 8 października 2011

NANAIMO BARS

"Po 2 tygodniowej przerwie czas na zamieszczenie jakiegoś przepisu. Miałam wielką ochotę na coś czekoladowego. Zrobiłam więc Nanaimo z moimi zmianami :). Jest pyszne, idealne jeśli macie ochotę na jakiegoś batonika. Oto historia tego deseru:
 
Nazwa deseru pochodzi od miasta Nanaimo w Kanadzie. Nanaimo odnosi się do nazwy związku pięciu grup tubylców, którzy zimowali we wspólnej wiosce w miejscu, w którym dziś znajduje się Nanaimo. Uważa się, że ciastka te zostały wymyślone i nazwane przez pewną gosposię, która przepis na nie opublikowała w lokalnej gazecie. Dużo jest wersji dotyczących pochodzenia ciastek. Niekiedy nazywa się je również New York Slice. W 1986 roku w Nanaimo odbył się czterotygodniowy konkurs na najlepsze ciastka nanaimo. Przetestowano prawie setkę przepisów! Wygrał ten, który od tej pory uznawany jest za oficjalny przepis. Miasto jest tak dumne z tych ciastek, że wyprodukowało nawet maskotkę, wielkie ciacho nanaimo nazwane Nanaimo Barney."


Składniki na blaszkę (21cm x 21cm)

Spód:
  • 110 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4,5 łyżek kakao
  • 1 ubite jajko
  • 150g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych, dałam Digestive
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 100g wiórków kokosowych
Masło rozpuścić, dodać kakao i cukier, dobrze wymieszać. Zdjąć z palnika. Do wrzącej masy dodać jajko i szybko wymieszać. Dodać pokruszone ciastka, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze wymieszać łyżką i wyłożyć równą warstwą w formie. Wystudzić i włożyć do lodówki.

I warstwa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 1/2 szklanki mleka
Zagotować 2 szklanki mleka. W 1/2 szklance mleka rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń. . Po wystudzeniu wyłożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować drugą warstwę.

II warstwa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki gorącej wody 
Rozpuścić masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodać gorącą wodę, całość wymieszać. Gotową polewę wylać na pierwszą warstwę. Całość schłodzić w lodówce. Kroić na małe kwadraciki.
  
Źródło: Nanaimo Bars