sobota, 31 grudnia 2011

PODSUMOWANIE ROKU 2011

Już za kilka godzin powitamy 2012 rok, aż trudno w to uwierzyć.... :). Z pewnością rok ten był dla nas inny niż wszystkie dotychczas..... Każda z nas zdobyła nowe doświadczenia życiowe i te dobre i te złe :). Tak naprawdę przez całe życie uczymy się czegoś nowego :). Dla naszego bloga 2011 rok był bardzo dobry, ale mamy nadzieję, że 2012 będzie jeszcze lepszy! :)

Zastanawiamy się nad tym czego Wam nasi drodzy czytelnicy życzyć w nadchodzącym 2012 roku.....
Może są to życzenia zbyt banalne, ale prawdziwe....... 
Życzymy Wam spokojnego i szczęśliwego Nowego Roku :P, aby w 2012 roku spełniły się Wasze marzenia oraz by przyniósł Wam wiele satysfakcji z własnych dokonań. A i co najważniejsze nie zapominajcie o nas w nowym roku :), postaramy się dodawać coraz to lepsze przepisy.
Bardzo dziękujemy za tak liczne odwiedzanie naszego bloga oraz za te miłe i te mniej miłe komentarze :).

Justin&Dorothy

Zrobiłyśmy według nas 11 najlepszych przepisów 2011 roku. 
Oto i one.....

 

  

   

    

piątek, 30 grudnia 2011

MAKARONIKI PIERNIKOWE Z KREMEM CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWYM


"Pierwsze makaroniki na naszym blogu i z pewnością nie ostatnie. Oj przyznam, że obawiałam się tego wypieku, ale niepotrzebnie :). Ciasteczka wyszły fantastycznie. Domownikom bardzo smakowało, szczególnie masa czekoladowo-śliwkowa, która równoważyła smak słodkich bez. Polecamy!"

Bezowe skorupki:
  • 90 g (z ok. 4 jajek) białek,
  • 30 g drobnego cukru kryształu,
  • 200 g cukru pudru,
  • 110 g migdałów
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Krem czekoladowo-śliwkowy:
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 60 g suszonych śliwek,
  • 2 łyżki śliwowicy,
  • 80 g masła

Wykonanie:

Ważne - białka oddzielić od żółtek około cztery dni przed planowanym pieczeniem makaroników i przechowywać w lodówce. Dzień przed pieczeniem wyjąć białka z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Białka ubijać mikserem, aż zacznie tworzyć się gęsta piana. Dodać cukier kryształ i dalej ubijać, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Nie można ubijać piany bardzo długo, aby nie stała się sucha.Do blendera z przystawką lub malaksera wrzucić migdały i cukier puder i zmielić całość na mączkę. Przesiać przez sitko, aby pozbyć się wszystkich niezmielonych grudek. Cukier z migdałami wymieszać z przyprawą do pierników. Do składników suchych dodać pianę z białek i kilkoma sprawnymi ruchami łyżki lub gumowej szpatuły wymieszać całość. Trzeba bardzo uważać, żeby nie mieszać zbyt długo, ponieważ masa będzie coraz rzadsza. Najlepiej zrobić mały test i nałożyć trochę masy na talerzyk - masa o idealnej konsystencji powinna lekko rozlewać się na boki i utworzyć gładką powierzchnię. Jeżeli jest zbyt gęsta i na powierzchni zostaje np. czubek po łyżce, trzeba jeszcze 2-3 razy zamieszać masę. Płaską blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Rękaw cukierniczy (lub róg woreczka foliowego) napełnić masą i wyciskać równe kółka o około 2-3 cm średnicy. Odstawić blachy na około pół do godziny do obeschnięcia. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni. Bezowe skorupki piec około 15 minut, najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Upieczone ciasteczka odstawić na chwilę do ostygnięcia, a potem delikatnie odklejać od papieru. Jeżeli nie chcą odchodzić, kruszą się lub rozwarstwiają, nalejcie odrobinę wody pomiędzy blachę a pergamin - pod wpływem pary skorupki odkleją się łatwiej.
Aby przygotować krem, należy posiekać śliwki, zalać je śliwowicą (można użyć innego mocnego alkoholu) i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie śliwki przełożyć do rondelka, dodać kilka łyżek wody (tyle aby woda pokryła dno) i gotować na małym ogniu mieszając około 10 minut. Odstawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Całość wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Jeżeli śliwki nie rozgotują się i zostaną większe kawałki, lekko zmiksować blenderem. Masę ostudzić.
Masło utrzeć na puszysty, biały krem. Dodawać po łyżce masy śliwkowo-czekoladowej ciągle ucierając. Gotowy krem zostawić na pół godziny w lodówce do schłodzenia.Krem nakładać łyżeczką na bezową skorupkę przykrywając drugą.

Makaroniki najlepiej przechowywać z szczelnym, zamkniętym pojemniku w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy smaki się połączą.

Źródło: Makaroniki Piernikowe

czwartek, 29 grudnia 2011

MAKOWE PLACUSZKI Z GORĄCYM SOSEM POMARAŃCZOWYM


"Na dzisiejszy obiad zrobiłam makowe placuszki z gorącym sosem pomarańczowym. Placuszki są bardzo delikatne, a co najważniejsze robi się je bardzo szybko. Gorąco wszystkim polecam!"


Składniki: (10-12 szt placuszków):
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki suchego maku
  • 1 szklanka maślanki (ja dałam jogurt naturalny)
  • 1/2 szklanki mleka (lub mniej w zależności od gęstości ciasta)
  • 1 duże jajko
Sos Pomarańczowy:
  • 2 pomarańcze obrane i pokrojone na cząstki
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki utartego świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki syropu z agawy (fruktozy lub cukru brzozowego) ja dodałam miód

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i makiem. Dodać jajko, maślankę (lub jogurt), rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszać. Dodać taką ilość mleka aby ciasto było dość rzadkie, ale nie za bardzo lejące. Rozgrzać patelnię i posmarować oliwą. Placuszki smażyć na średnim ogniu pod przykryciem. Usmażone placuszki trzymać w cieple (np. w piekarniku nagrzanym do temperatury 60 stopni).
Przygotować sos pomarańczowy. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Na patelnię, lub do szerokiego rondelka wlać sok z pomarańczy. Gotować na dużym ogniu, aż odparuje do połowy objętości. Wrzucić pokrojone pomarańcze, dodać otartą skórkę pomarańczową oraz utarty imbir. Gotować 3-5 minut, aż owoce będą gorące. Dosłodzić do smaku syropem z agawy (fruktozą lub cukrem brzozowym).


Źródło: Makowe Placuszki

wtorek, 27 grudnia 2011

MAKOWIEC Z BAKALIAMI



"Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciasta z makiem.... 
Więc na naszym stole świątecznym pojawił się makowiec z bakaliami. Jest bardzo dobry i delikatny. Z braku czasu użyłam gotowej masy makowej więc pominęłam w przepisie cukier i miód. Gorąco Polecam!"
Justin


Składniki na formę 20x30 cm:
  • 500 g suchego maku (dałam masę makową)
  • pół szklanki miodu (pominęłam)
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 3 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 120 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru (pominęłam)
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 10 łyżek zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po pół szklanki z każdego rodzaju bakalii: skórka pomarańczowa, rodzynki, śliwka suszona (posiekana), orzechy (posiekane)

Wykonanie:
Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie.
Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.
Piec w temperaturze 175ºC, przez 50 minut. Dowolnie udekorować.

Źródło: Makowiec

niedziela, 25 grudnia 2011

LEBKUCHEN


"Dziś przepis na niemieckie pierniczki LEBKUCHEN. Uwielbiam piernikowe wypieki nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia, lecz także w ciągu całego roku. Ten wypiek zdecydowanie należy do moich ulubionych - miękki, aromatyczny... jednym słowem wspaniały!

Wesołych Świąt!"

Dorothy
Składniki na 30 sztuk:
  • 50 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
    Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. 

    Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji :-)

    * jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytryn

    źródło: Domowe Wypieki

    piątek, 23 grudnia 2011

    ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE




    "Głównym składnikiem jest zdrowie, które należy wymieszać z ogromem miłości. Dwie łyżki pomyślności, kapkę radości. Szczyptę życzliwości dodawać powoli wraz z odrobiną uśmiechu. Odsączyć z trosk i przygnębienia. Dla smaku dodać odrobinkę zaufania, według własnego uznania dodać urody lub sławy, jak kto woli. Ozdobić wszelakimi uczuciami. Piec cały rok w rodzinnej atmosferze."


    Wesołych Świąt :)

    poniedziałek, 12 grudnia 2011

    CIASTO CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE


    "Ostatnio mama kupiła tak dobre i słodziutkie pomarańcze, że musiałam je wykorzystać do ciasta :). Bardzo lubię połączenie czekolady i pomarańczy. Tak oto powstało ciasto z którego jestem bardzo zadowolona. Myślałam, że będzie to jedna wielka klapa, a tu "surprise :D". Jest delikatne, lekkie. Gorąco Polecam !! "


    Ciasto Czekoladowe:
    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
    • 3/4 szklanki kakao
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki soli
    • 1 szklanka maślanki lub kefiru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 2 duże jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)
     
    Beza:
    • 5 białek
    • 30 dag cukru kryształu
    • 1 łyżka soku z pomarańczy

    Budyń waniliowo-pomarańczowy
    • 1 litr mleka
    • 5 żółtek
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 pomarańcza
    • 1/2 laski wanilii
    • 3-4 łyżki cukru waniliowego (można dodać więcej cukru)
    • 100g mąki ziemniaczanej 
    Dodatkowo:
    • 125g masła
    Polewa Czekoladowa
    • 150g czekolady gorzkiej
    • 3 łyżki masła

    Ciasto: Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając. Ciasto przelać do jednej formy o średnicy 24cm lub podzielić na pół i przelać do dwóch tortownic. Piec około 35-40 min w 180 stopniach , lub do chwili kiedy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Wystudzić.

    Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodać stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodać sok z pomarańczy. Tortownicę o średnicy 24cm  wyłożyć pergaminem i wylać pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 70 minut. Wyjąć i pozostawić na pergaminie, aby ostygła. 

    Budyń: Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Z całości mleka odlać ok. 3/4 szklanki mleka. Dodać do mleka: żółtka, cukier, ziarenka wanilii i mąkę. Całość dobrze zmiksować. Do gotującego się mleka z masłem wlewać powoli przygotowaną mieszaninę cały czas mieszając. Jeszcze chwilę pogotować budyń na małym ogniu ciągle mieszając, na koniec dodać sok i skórkę z pomarańczy. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.

    Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.

    Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.

    Składanie ciasta:

    Ciasto Czekoladowe - Masa Pomarańczowa - Beza - Masa Pomarańczowa - Ciasto Czekoladowe - Polewa

    niedziela, 11 grudnia 2011

    PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE


    "Na blogach pojawiają się różne ciekawe przepisy świąteczne więc i u nas nie mogło ich zabraknąć :).
    Zrobiłam pierniczki świąteczne, które w szczelnie zamkniętym pojemniku można trzymać nawet kilka miesięcy. Natomiast jeśli wolicie miękkie pierniczki wystarczy do pudełka włożyć kawałek jabłka i zostawić je na noc.

    Dekorowanie pierników to wcale nie taka łatwa sprawa.... Zajmuje to dużo czasu, ale warto poświęcić się dla wspaniałego efektu :).  Widząc takie pierniczki nikt nie przejdzie obok nich obojętnie :P Polecam!"

    Justin

    "Chciałybyśmy się również podzielić z Wami nowiną, że nasz przepis na "Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową" został wybrany przepisem dnia (tj. 17.12.2011) na stronie www.polska-gotuje.pl "

    Składniki na około 100 sztuk:
    • 500 g mąki pszennej
    • 200 g miodu
    • 100 g cukru (pominęłam cukier)
    • 120 g masła
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 40 g przyprawy piernikowej

    Składniki na lukier:
    • 1 białko jajka
    • ok. 250g cukru pudru
    Wykonanie:
    Masło i cukier rozpuścić w rondelku mieszając do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do miski wsypać mąkę, sodę i przyprawę piernikową, wymieszać. Dodać miód oraz jajko, dolać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować niezbyt grubo podsypując mąką, wykroić pierniczki i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ trochę urosną. 
    Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Lukrować po całkowitym ostygnięciu, najlepiej drugiego dnia.
    Białko i cukier puder dokładnie utrzeć na gładką, bardzo gęstą masę. Przełożyć do worka cukierniczego i narysować na pierniczkach wzory. Można też pomalować całe pierniczki pędzelkiem, wtedy lukier musi być nieco rzadszy. 

    Źródło: Pierniczki

    sobota, 3 grudnia 2011

    PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE 2011

    "Z racji tego, że już za kilka tygodni będą święta. Postanowiłam zrobić spis najważniejszych przepisów. Jeśli tylko znajdę czas, pojawią się również przepisy na  nowe ciasta i pierniki na Boże Narodzenie :) Pozdrawiam"

    Justin
     

      Drożdżówki Czekoladowo-Pomarańczowe                 Tarta Jabłkowa z Czekoladową Bezą 

                                          
    Drożdżowo-Korzenne Spiralki z Powidłami            Ciasto maślane z Suszonymi Owocami

                                                   
                      
    Ciasto Jabłkowo-Orzechowe                Ciasto Czekoladowe z Bezą Orzechową i Powidłami 

                                                  
     

    Piernik Staropolski                                                 Piernik z Powidłami

                                            
      
     Herbaciane Ciasto z Żurawiną               Wilgotne Ciasto Jabłkowe z Kruszonką

                                     
                 
         Szarlotka Czekoladowa                               Szarlotka Czekoladowo-Budyniowa

                                           
     
    Pomarańczowy Sernik                                                 Sernik Nowojorski 

                                           
                       
    Christmas American Cookies                                         Betlejemskie Ciasteczka

                                                 
       
    Cranberry Noel                                                   Choinkowe Ciasteczka 

                                                      

    Pierniczki z Nadzieniem                      Kruche Ciasteczka Waniliowo-Makowe

                                               
        
    Oczka z Marmoladą                                        Ciasteczka Pomarańczowe

                                                  
      
    Pleciona Bułka Maślana                                         Domowa Masa Makowa

                                                

    poniedziałek, 28 listopada 2011

    MARCHEWKOWE PANCAKES


    "Zastanawiałam się co zrobić na dzisiejszy szybki obiad... Znalazłam świetny przepis na pyszne placuszki marchewkowe. Są lekkie, delikatne z dodatkiem golden syropu ..... Pychotka :) Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Polecam!"

    Składniki:
    • 1 1/4 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 3/4 szkl. mąki żytnej, 2/4 szkl. mąki pszennej)
    • 2 jajka
    • 2 szklanki startej marchewki
    • 3/4 szklanki maślanki
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka miodu (jeśli wolicie słodkie można dodać więcej miodu lub cukier)
    • 2 łyżki otrąb pszennych (można pominąć)

    Wykonanie:

    Wymieszaj wszystkie składniki suche. W osobnej misce wymieszaj maślankę, miód i jajka. Suche składniki dodaj do mokrych. Następnie dodaj startą marchewkę. 
    Gotowe ciasto na placuszki piec  na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (lub z niewielką ilością oleju) z każdej strony ok. 2-3 minuty.
    Placki można zjeść same, z jogurtem lub z miodem. Polecamy !

    poniedziałek, 21 listopada 2011

    SZARLOTKA CZEKOLADOWA


    "Kolejny wypiek czekoladowy. Przyznam, że bardzo udany. Szarlotka jest rewelacyjna (zresztą taka jak wszystkie inne na naszym blogu :P). Połączenie czekolady z jabłkami i cynamonem smakuje wyśmienicie. Ciasto zniknęło błyskawicznie :)
    W mroźne dni gorąca kawa i cieplutka szarlotka z dodatkiem bitej śmietany poprawi humor i rozgrzeje każdego :D Z pewnością będzie to jedno z moich ulubionych ciast :)"

    Kruche ciasto
    • 200 g mąki,
    • 4 łyżki kakao,
    • 100 g masła,
    • 4 łyżki cukru,
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    • zimna woda 

    Nadzienie
    • 750 g jabłek (najlepiej antonówek lub renet),
    • 2 łyżki masła (pominęłam),
    • łyżeczka cynamonu,
    • 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej,
    • pół łyżeczki cukru,1 kieliszek likieru Amaretto (można pominąć)
    Wykonanie:

    Zimne masło posiekać z mąką wymieszaną z kakao. Wcierać masło opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i 2-3 łyżki zimnej wody, tak by zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy około 20 cm. Wstawić do lodówki na 30 min. Z pozostałego ciasta powycinać gwiazdki.
    Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Połowę jabłek wrzucić do rondla, dodać cynamon z cukrem i dusić na wolnym ogniu aż zmiękną. Dodać pozostałą część surowych jabłek, wymieszać i zostawić, aby przestygły. Jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie można dodać do jabłek łyżkę mąki ziemniaczanej. Na koniec dodać groszki czekoladowe lub kawałki czekolady i likier.
    Schłodzone ciasto nakłuć widelcem w formie i przełożyć na nie jabłka. Na wierzchu ułożyć gwiazdki z ciasta. Posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 35 minut. Podawać najlepiej na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

    sobota, 19 listopada 2011

    CHOCOLATE CHIP COOKIES - CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY


    " Ten weekend zapowiada się bardzo czekoladowo.... :). 
    Dziś zapraszam do upieczenia ciasteczek z kawałkami czekolady, które są przepyszne. Kruche i mięciutkie w środku. Polecam!"


    Składniki na ok. 45 średnich ciasteczek:
    • 2 1/4 szklanki mąki
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 2 jajka
    • 200g masła
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 200g gorzkiej czekolady
    Wykonanie:

    Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka ucierać ok. 2 minut. Następnie dodać mąkę z sodą. Całość wymieszać. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Wsypać do gotowego ciasta i dokładnie wymieszać.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach. Piec 10-12 minut. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. Można je przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

    niedziela, 13 listopada 2011

    CIASTO KAPITAŃSKIE


    "Racji tego, że ja nie miałam zbyt dużo czasu na upieczenie czegoś słodkiego na weekend. Pałeczkę przejęła moja mama :). Upiekła ciasto z przepisów siostry Anastazji. Byłam w szoku kiedy zobaczyłam tak wysokie ciasto! Ogólnie ciasto wszystkim smakowało. Mamusia spisała się na medal! :D"

    Justin

    Składniki: 
    Ciasto Orzechowe:
    • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 szklanki cukru kryształu
    • 1 szklanka krojonych orzechów
    • 1/2 szklanki oleju
    • 6 średnich jabłek
    • 1 łyżeczka sody
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 jajka
     Ciasto Kokosowe:
    • 5 białek
    • 150g cukru kryształu
    • 150g wiórek kokosowych
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
     
    Ciasto:

    • 2 szklanki mąki
    • 150g margaryny
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 jajek
    • sok z 2 cytryny
     
    Biszkopt Jasny:

    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 szklanka mąki
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    • 250g masła
    • 5 żółtek
    • 1 cukier waniliowy
    • 3-4 łyżki cukru kryształu
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 i 1/2 szklanki mleka
    • 3-4 łyżki mielonych orzechów
    • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
    Wykonanie:

    Ciasto Orzechowe: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Po 10min dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Ciasto rozłożyć do dwóch foremek.
    Ciasto Kokosowe: Białka ubić z cukrem, delikatnie wmieszać proszek do pieczenia z kokosem. Układać łyżką kupkami na wierzch ciasta orzechowego.
    Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciastem wypełnić luki powstałe po nałożeniu ciasta kokosowego. Upiec.
    Biszkopt Jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. piec w temp.160−180st. ok.30−40min.
    Masa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka z mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlewając cienkim strumieniem roztrzepane żółtka z mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z wystudzonym budyniem, orzechami, przestudzonym naparem kawy. Do smaku można dodać kieliszek rumu.
    Przełożenie Ciasta:
    Ciasto orzechowe
    −połowa masy
    −biszkopt jasny
    −połowa masy
    −ciasto orzechowe
    −polać polewą

    piątek, 11 listopada 2011

    BUCHTY Z POWIDŁAMI


    "Dziś rano w telewizji mowa była o rogalikach Świętomarcińskich. Niestety brakło kilku produktów, aby upiec na dzisiejsze święto rogale. W naszej domowej spiżarni mamy bardzo dużo powideł śliwkowych. Więc postanowiłam zrobić buchty.
    Maślane, mięciutkie, delikatnie słodkie takie są właśnie buchty z powidłami. Zasmakują nawet najbardziej wymagającym osobą :). Najgorsze jest to, że zbyt szybko znikają...."


    Składniki:
    • 3 żółtka
    • 40 gram cukru
    • 250 g mąki
    • 20 g drożdży świeżych
    • 1/2 łyżeczki soli
    • skórka cytrynowa
    • 1/2 szklanki mleka (ok. 125 ml)
    • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego 
    • 120 g powideł śliwkowych
    Wykonanie:

    Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać lekko podgrzane mleko, wyrośnięte drożdże, skórkę cytrynową i sól, a następnie mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Na końcu dodać masło. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 2 h).
    Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki o wadze ok. 40 g - ręce macać w tłuszczu (ja polałam ręce zimną wodą), bo ciasto jest raczej klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Formować bułeczki, do każdej wkładając do środka czubatą łyżeczkę powideł.
    Bułeczki układać w wysmarowanej masłem formie (ok. 21/21cm) tak, by się lekko stykały.


    Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Wyrośnięte buchty posmarować białkiem i wstawić do pieca na mniej więcej 20-30 minut - należy sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Po upieczeniu lekko wystudzić i 'pocukrować'.

    sobota, 5 listopada 2011

    TARTA DAKTYLOWA


    "Ostatnie dni były pełne wrażeń!! Jedną z niespodzianek jaka spotkała mnie we czwartek to przyjazd mojej siostry z Irlandii !! Nie widziałyśmy się kilka miesięcy więc po otworzeniu drzwi przez mamę i zobaczenie siostry... wszystkie płakałyśmy z radości.. :)

    Szybko zabrałam się za pieczenie jakiegoś ciasta. Wybór padł na tartę z serkiem mascarpone i daktylami. Tarta jest dobra, lecz nie wzbudziła we mnie wielkiego zachwytu. Za to brat ciasto określił "mistrzostwem świata :D"."
    Ciasto:

    • 300 g mąki,
    • 100 g cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • 200 g masła

    Masa:

    • 250 g serka mascarpone,
    • 6 łyżek cukru pudru,
    • 1 jajko, 
    • sok z 1 pomarańczy,
    • 1 szklanka mielonych migdałów,
    • 2 łyżki mąki

    Dodatkowo:

    •  200 g daktyli,
    • 2 łyżki dżemu pomarańczowego (pominęłam :P)

    Wykonanie:
    Zagniatamy na stolnicy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite. Wkładamy do lodówki. Niech tam "odpocznie" przez 2 godziny. Rozwałkowujemy ciasto na 1/2 cm - na pergaminie. Przenosimy je do formy, pergamin usuwamy. Wylepiamy formę ciastem. Pieczemy tartę 15 min (180°C) na złoty kolor.
    Mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, mieszamy i wlewamy sok. Gdy składniki się połączą, dodajemy migdały, mąkę i delikatnie mieszamy.
    Przekładamy masę na podpieczony spód z ciasta i układamy połówki daktyli. Zapiekamy na złoty kolor. Następnie smarujemy wierzch 2 łyżkami dżemu.
    Z podanej ilości składników wyjdzie nieco więcej ciasta. Z tego, co zostanie, możemy upiec małe ciasteczka (około 10 minut w 180°C). W sezonie letnim zamiast daktyli warto użyć świeżych owoców, np. moreli lub brzoskwiń. Ważne, żeby nie były zbyt soczyste, bo ciasto rozmięknie.
    Źródło: Tarta Daktylowa