"Zastanawiałam się co zrobić na dzisiejszy szybki obiad... Znalazłam świetny przepis na pyszne placuszki marchewkowe. Są lekkie, delikatne z dodatkiem golden syropu ..... Pychotka :) Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Polecam!"
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 3/4 szkl. mąki żytnej, 2/4 szkl. mąki pszennej)
- 2 jajka
- 2 szklanki startej marchewki
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miodu (jeśli wolicie słodkie można dodać więcej miodu lub cukier)
- 2 łyżki otrąb pszennych (można pominąć)
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki suche. W osobnej misce wymieszaj maślankę, miód i jajka. Suche składniki dodaj do mokrych. Następnie dodaj startą marchewkę.
Gotowe ciasto na placuszki piec na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (lub z niewielką ilością oleju) z każdej strony ok. 2-3 minuty.
Placki można zjeść same, z jogurtem lub z miodem. Polecamy !
Źródło: Carrot Cake Pancakes