poniedziałek, 28 listopada 2011

MARCHEWKOWE PANCAKES


"Zastanawiałam się co zrobić na dzisiejszy szybki obiad... Znalazłam świetny przepis na pyszne placuszki marchewkowe. Są lekkie, delikatne z dodatkiem golden syropu ..... Pychotka :) Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Polecam!"

Składniki:
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 3/4 szkl. mąki żytnej, 2/4 szkl. mąki pszennej)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miodu (jeśli wolicie słodkie można dodać więcej miodu lub cukier)
  • 2 łyżki otrąb pszennych (można pominąć)

Wykonanie:

Wymieszaj wszystkie składniki suche. W osobnej misce wymieszaj maślankę, miód i jajka. Suche składniki dodaj do mokrych. Następnie dodaj startą marchewkę. 
Gotowe ciasto na placuszki piec  na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu (lub z niewielką ilością oleju) z każdej strony ok. 2-3 minuty.
Placki można zjeść same, z jogurtem lub z miodem. Polecamy !

poniedziałek, 21 listopada 2011

SZARLOTKA CZEKOLADOWA


"Kolejny wypiek czekoladowy. Przyznam, że bardzo udany. Szarlotka jest rewelacyjna (zresztą taka jak wszystkie inne na naszym blogu :P). Połączenie czekolady z jabłkami i cynamonem smakuje wyśmienicie. Ciasto zniknęło błyskawicznie :)
W mroźne dni gorąca kawa i cieplutka szarlotka z dodatkiem bitej śmietany poprawi humor i rozgrzeje każdego :D Z pewnością będzie to jedno z moich ulubionych ciast :)"

Kruche ciasto
  • 200 g mąki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 100 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • zimna woda 

Nadzienie
  • 750 g jabłek (najlepiej antonówek lub renet),
  • 2 łyżki masła (pominęłam),
  • łyżeczka cynamonu,
  • 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej,
  • pół łyżeczki cukru,1 kieliszek likieru Amaretto (można pominąć)
Wykonanie:

Zimne masło posiekać z mąką wymieszaną z kakao. Wcierać masło opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i 2-3 łyżki zimnej wody, tak by zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy około 20 cm. Wstawić do lodówki na 30 min. Z pozostałego ciasta powycinać gwiazdki.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Połowę jabłek wrzucić do rondla, dodać cynamon z cukrem i dusić na wolnym ogniu aż zmiękną. Dodać pozostałą część surowych jabłek, wymieszać i zostawić, aby przestygły. Jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie można dodać do jabłek łyżkę mąki ziemniaczanej. Na koniec dodać groszki czekoladowe lub kawałki czekolady i likier.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem w formie i przełożyć na nie jabłka. Na wierzchu ułożyć gwiazdki z ciasta. Posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 35 minut. Podawać najlepiej na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

sobota, 19 listopada 2011

CHOCOLATE CHIP COOKIES - CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY


" Ten weekend zapowiada się bardzo czekoladowo.... :). 
Dziś zapraszam do upieczenia ciasteczek z kawałkami czekolady, które są przepyszne. Kruche i mięciutkie w środku. Polecam!"


Składniki na ok. 45 średnich ciasteczek:
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200g gorzkiej czekolady
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka ucierać ok. 2 minut. Następnie dodać mąkę z sodą. Całość wymieszać. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Wsypać do gotowego ciasta i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach. Piec 10-12 minut. Upieczone ciastka wystudzić na kratce. Można je przechowywać kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

niedziela, 13 listopada 2011

CIASTO KAPITAŃSKIE


"Racji tego, że ja nie miałam zbyt dużo czasu na upieczenie czegoś słodkiego na weekend. Pałeczkę przejęła moja mama :). Upiekła ciasto z przepisów siostry Anastazji. Byłam w szoku kiedy zobaczyłam tak wysokie ciasto! Ogólnie ciasto wszystkim smakowało. Mamusia spisała się na medal! :D"

Justin

Składniki: 
Ciasto Orzechowe:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka krojonych orzechów
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 średnich jabłek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
 Ciasto Kokosowe:
  • 5 białek
  • 150g cukru kryształu
  • 150g wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 150g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • sok z 2 cytryny
 
Biszkopt Jasny:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Wykonanie:

Ciasto Orzechowe: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Po 10min dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Ciasto rozłożyć do dwóch foremek.
Ciasto Kokosowe: Białka ubić z cukrem, delikatnie wmieszać proszek do pieczenia z kokosem. Układać łyżką kupkami na wierzch ciasta orzechowego.
Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny.Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciastem wypełnić luki powstałe po nałożeniu ciasta kokosowego. Upiec.
Biszkopt Jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. piec w temp.160−180st. ok.30−40min.
Masa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka z mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlewając cienkim strumieniem roztrzepane żółtka z mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z wystudzonym budyniem, orzechami, przestudzonym naparem kawy. Do smaku można dodać kieliszek rumu.
Przełożenie Ciasta:
Ciasto orzechowe
−połowa masy
−biszkopt jasny
−połowa masy
−ciasto orzechowe
−polać polewą

piątek, 11 listopada 2011

BUCHTY Z POWIDŁAMI


"Dziś rano w telewizji mowa była o rogalikach Świętomarcińskich. Niestety brakło kilku produktów, aby upiec na dzisiejsze święto rogale. W naszej domowej spiżarni mamy bardzo dużo powideł śliwkowych. Więc postanowiłam zrobić buchty.
Maślane, mięciutkie, delikatnie słodkie takie są właśnie buchty z powidłami. Zasmakują nawet najbardziej wymagającym osobą :). Najgorsze jest to, że zbyt szybko znikają...."


Składniki:
  • 3 żółtka
  • 40 gram cukru
  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka cytrynowa
  • 1/2 szklanki mleka (ok. 125 ml)
  • 50 g masła, roztopionego i ostudzonego 
  • 120 g powideł śliwkowych
Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać lekko podgrzane mleko, wyrośnięte drożdże, skórkę cytrynową i sól, a następnie mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Na końcu dodać masło. Dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie trwało to ok. 2 h).
Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki o wadze ok. 40 g - ręce macać w tłuszczu (ja polałam ręce zimną wodą), bo ciasto jest raczej klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Formować bułeczki, do każdej wkładając do środka czubatą łyżeczkę powideł.
Bułeczki układać w wysmarowanej masłem formie (ok. 21/21cm) tak, by się lekko stykały.


Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Wyrośnięte buchty posmarować białkiem i wstawić do pieca na mniej więcej 20-30 minut - należy sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest surowe. Po upieczeniu lekko wystudzić i 'pocukrować'.

sobota, 5 listopada 2011

TARTA DAKTYLOWA


"Ostatnie dni były pełne wrażeń!! Jedną z niespodzianek jaka spotkała mnie we czwartek to przyjazd mojej siostry z Irlandii !! Nie widziałyśmy się kilka miesięcy więc po otworzeniu drzwi przez mamę i zobaczenie siostry... wszystkie płakałyśmy z radości.. :)

Szybko zabrałam się za pieczenie jakiegoś ciasta. Wybór padł na tartę z serkiem mascarpone i daktylami. Tarta jest dobra, lecz nie wzbudziła we mnie wielkiego zachwytu. Za to brat ciasto określił "mistrzostwem świata :D"."
Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 200 g masła

Masa:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 jajko, 
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 1 szklanka mielonych migdałów,
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo:

  •  200 g daktyli,
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego (pominęłam :P)

Wykonanie:
Zagniatamy na stolnicy mąkę z cukrem pudrem i kawałkami masła. Wyrabiamy do chwili, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka i znów zagniatamy. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto stanie się zwarte i jednolite. Wkładamy do lodówki. Niech tam "odpocznie" przez 2 godziny. Rozwałkowujemy ciasto na 1/2 cm - na pergaminie. Przenosimy je do formy, pergamin usuwamy. Wylepiamy formę ciastem. Pieczemy tartę 15 min (180°C) na złoty kolor.
Mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, mieszamy i wlewamy sok. Gdy składniki się połączą, dodajemy migdały, mąkę i delikatnie mieszamy.
Przekładamy masę na podpieczony spód z ciasta i układamy połówki daktyli. Zapiekamy na złoty kolor. Następnie smarujemy wierzch 2 łyżkami dżemu.
Z podanej ilości składników wyjdzie nieco więcej ciasta. Z tego, co zostanie, możemy upiec małe ciasteczka (około 10 minut w 180°C). W sezonie letnim zamiast daktyli warto użyć świeżych owoców, np. moreli lub brzoskwiń. Ważne, żeby nie były zbyt soczyste, bo ciasto rozmięknie.
Źródło: Tarta Daktylowa