"Byłam bardzo ciekawa jak smakuje taki chlebek, więc postanowiłam go wypróbować. Jest mokry, bardzo delikatny i w ogóle nie czuć fasoli :). W smaku przypomina mi chlebek Dukana.
Wolę jednak mój razowy, zbity, z dużą ilością otrąb chlebek, który piekę niemal co tydzień :)."
Składniki:
- 1 puszka fasoli białej (dla koloru, a tak naprawdę może być każda!)
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego, granulowanego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu, bez dodatku cukru
- 1 łyżeczka tymianku, lub innego zioła, które nada podstawowy smak i aromat. Może być też oregano - wtedy otrzymamy chlebek "pizzowy"
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren sezamu
Można do masy wrzucić też pestki dyni.
Przygotowanie
Z opłukanej i odcedzonej fasoli robimy purée i mieszamy z resztą składników, prócz ziarenek sezamu, które pozostawiamy do posypania chleba po wierzchu. Pieczemy 25-35 minut w temperaturze 180-190.
Nie jemy na ciepło!
Nie jemy na ciepło!
Źródło: Chlebek z fasoli bez mąki