"Co to był za dzień.... długo szukałam rabarbaru w swoim mieście. W końcu na straganiku z owocami zauważyłam piękny rabarbar ! :)
To pierwsze moje ciasto z rabarbarem, które robiłam. Żałuję, że nie upiekłam go wcześniej. Zawsze wydawało mi się, że będzie kwaśne i bez smaku.... A tu niespodzianka !! Ciasto jest obłędnie pyszne ! Bardzo delikatne. wilgotne ciasto ucierane, z połączeniem budyniu rabarbarowego... Cudo :)
Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całej okazałości, bo już nie było połowy ciasta :) Musiałam się ratować tym co zostało :D
Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całej okazałości, bo już nie było połowy ciasta :) Musiałam się ratować tym co zostało :D
Jeśli jeszcze jest ktoś to nie zrobił ciasta z rabarbarem to niech się bierze za pieczenie :D:D Tym bardziej, że za oknem mamy taką brzydką pogodę... :)"
Justin
Składniki na ciasto :
- 200g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki proszku budyniowego bez cukru
- 4 świeże łodygi rabarbaru
Budyń rabarbarowy:
- 4 duże laski rabarbaru
- 40 g cukru
- 4 łyżki budyniu waniliowego
- 200 ml mleka
- 50g masła
Wykonanie:
Budyń: Rabarbar częściowo obrać i pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm, zasypać cukrem i odstawić na ok. 1 – 2 godziny, aż puści sok a cukier się rozpuści . Przełożyć rabarbar do rondla i ustawić na ogniu, dodać masło. Budyń rozmieszać z mlekiem. Jak tylko rabarbar zacznie się gotować (puści wtedy dużo soku), wlewamy do niego mleko z budyniem i podgrzewając doprowadzamy do zgęstnienia masy. Całość odstawiamy do wystygnięcia. Budyń należy przykryć folią spożywczą, aby na górze nie zrobił się tzw. kożuch.
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ubijając dalej dodawać
stopniowo jajka. Następnie dodać mąkę z budyniem. Całość dobrze
zmiksować. Połowę ciasta wyłożyć na tortownicę (średnica 20cm), pokrytą
papierem do pieczenia. Na ciasto wlewamy zimny budyń i drugą połowę
ciasta. Na górę układamy słupki rabarbaru w ten oto sposób:
zdjęcie pochodzi z tej strony
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto trzeba dobrze wystudzić, aby budyń się nie rozlewał :).
Przepis z naszymi modyfikacjami pochodzi z tej strony
10 komentarzy:
pycha:)!
bardzo apetyczne to ciasto :)
wspaniale ciacho :)
wspaniale ciacho :)
przepyszne :) na pewno upiekę !!
W tej chwili w/w ciasto wstawilam do piekarnika. Jestem bardzo ciekawa co mi z tego wyjdzie. Jak bedzie takie jak zachwalacie panie to napisze i bede polecac swoim kolezankom.
upiekłam ciacho ale w wersji z truskawkami bo coś nie mam szczęścia żeby kupić rabarbar ;/ wyszło bardzo dobre!!
Anonimowy: Bardzo się cieszymy że smakowało :)
odnalazłam przepis, bo chciałabym upiec to ciacho w weekend :) i proszę ni komentarz ja pisałam :) byłam wtedy "anonimem" :D
upiekłam tym razem z rabarbarem :) zapraszam na kawałeczek :D
Prześlij komentarz