"Kiedy zobaczyłam ten przepis na tym blogu wiedziałam, że muszę je zrobić! Spodobał mi się bardzo kształt ciasteczek. Zrobiłam je z marmoladą, ale wypróbuję z pewnością też z nadzieniem wytrawnym.
Ciasteczka są bardzo dobre, kruche, długo utrzymują świeżość.
Ciasteczka są bardzo dobre, kruche, długo utrzymują świeżość.
Przyznam jest z nimi troszkę pracy, ale dla takiego efektu warto!! :)"
Justin
Składniki (8 sztuk):
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 25g cukru pudru
- 90 g smalcu (użyłam masła )
- 50-60 ml ciepłej wody
Nadzienie
- marmolada wieloowocowa
Wykonanie:
120 g mąki pszennej
przesiewamy, dodajemy
cukier i 50 g masła pokrojonego w kostkę. Rozcieramy palcami tłuszcz z mąką
lub krótko miksujemy. Stopniowo wlewamy ciepłą wodę, tak by ciasto uzyskało
miękką, lecz nie lepką konsystencję. Gładkie ciasto owijamy w folię spożywczą i
schładzamy w lodówce przez 20-30 minut.
Pozostałą pszenną
mąkę zagniatamy z 40 g masła. Gdyby ciasto było zbyt twarde, to wystarczy go
dłużej wyrabiać. Zbyt miękkie –schładzamy. Powinno mieć taką samą konsystencję
jak ciasto schładzane w lodówce.
Oba rodzaje ciasta dzielimy na osiem równych części, formując z nich
niewielkie kulki. Aby ciasto nie obsychało przykrywamy je folią.
Porcję z ciasta
tłuszczowo - cukrowego, rozpłaszczamy na placek i lekko wałkujemy. Układamy małą
kulkę na środku rozwałkowanego koła, zbieramy zewnętrzne brzegi ciasta i
sklejamy u góry, tworząc zgrabną piłkę.
Ciasto spłaszczamy i
wałkujemy na owalny placek, który następnie ściśle rolujemy.
Obracamy rolkę
ciasta o 90 stopni i ponownie wałkujemy na długi, wąski owal, który ponownie
ściśle rolujemy. Powtarzamy w/w czynności formowania ze wszystkimi
porcjami ciasta. Gotowe rolki odstawiamy na 15 minut, by ciasto odpoczęło.(
Ważne i tej czynności nie pomijamy )
Ciasto i wałek
podczas wałkowania, bardzo oszczędnie podsypujemy mąką, aby nie zrobiło się
zbyt suche.
W zależności od tego
ilu płatkowe mają być nasze ciasteczka, będziemy wałkować rolki na placuszki o
średnicy od 6-dla 8 płatkowych do 8 dla 12 -płatkowych kwiatków.
Rolkę ciasta,
stawiamy pionowo ( na ślimaku, dzięki czemu uzyskamy delikatne listkowanie
ciasta), spłaszczamy i wałkujemy na placuszek. Układamy na środku koła
nadzienie, zbieramy krawędzie ciasta i ściśle zlepiamy na górze.
Układamy sklejeniem
na blacie, delikatnie spłaszczamy na 6-8 cm placuszki, uważając by ciasto nie
popękało pod naporem dłoni.
Nacinamy na 8-12
części nie dochodząc do środka ciasta i skręcamy każdy płatek o 90 stopni.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy
do 190 stopni C.
Ciastka smarujemy
żółtkiem lub białkiem i posypujemy środki kwiatków grubym cukrem. Pieczemy
około 25 minut lub do uzyskania lekko złotego koloru. Studzimy na blasze.
Źródło: Ciasteczka - Chryzantemy
12 komentarzy:
są wspaniałe:) wyglądają na smaczne:D
mniam:)
wyglądają apetycznie :)
Strasznie skomplikowanie to wyglada! :))
Ale ciastecza sa poprostu wspaniale! :D
Jak dla mnie to chyba zbyt skomplikowane. Ale bardzo mi się podobają:) Może sie skuszę:)
prześliczne, małe dziełka sztuki. :)
w sam raz na dzisiejszą, ogólnopolską Noc Muzeów :)
Wyglądają pięknie. Kształt cudowny :)
Wow. Niesamowite, są tak piękne że aż szkoda po nie sięgnąć ;)
świetne!!! tez je muszę kiedyś zrobić ;)
ale piękne!
Uroczo wyglądają te ciasteczka :)
mniam:)
Prześlij komentarz