niedziela, 30 września 2012

PIZZA ORKISZOWA Z SEROWYM BOKIEM I SZPINAKIEM

"Dziś przepis w wydaniu wytrawnym - przecież domowe wypieki to nie tylko ciasta i ciasteczka. Na niedzielny obiad zrobiłam PIZZĘ NA CIEŚCIE ORKISZOWYM ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I KUKURYDZĄ. Aby nadać pizzy troszkę wyjątkowości zrobiłam spód z "serową ramką". Pomysł ten zaczerpnęłam z jednej z tutejszych pizzerii w Irlandii. Właśnie pizza w takim wydaniu jest tutaj bardzo popularna i lubiana. Oprócz cienkiego spodu wokoło tworzy się małą ramkę z ciasta z nadzieniem z sera mozarella. Po podzieleniu pizzy na kawałki  prezentuje się ona niebanalnie i smakuje wybornie:) Któż  z nas nie przepada za ciągnącym się serem??"

Dorothy

Składniki na formę o średnicy 32 cm:

Ciasto:
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • płaska łyżka suszonego oregano

Nadzienie:
  • 260 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g sera ricotta
  • sól, pieprz
  • 2 kulki białej mozarelli
  • 2 małe papryczki - zielona i żółta
  • mała puszka kukurydzy
  • 200 g fileta z kurczaka + 2 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki startego sera żółtego (u mnie gouda)




Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą i oregano. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody (Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypać mąki). Wyrobić przez 10-15 minut. Przykrć ściereczką i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.

Cebulkę pokroić w drobą kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć na złoty kolor. Wsypać szpinak i dusić ok 3 minuty, dodać ser ricotta oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dusić do całkowitego odparowania wody, odstawić do wystudzenia. 







Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy większej niż średnica blachy. Przełożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę - ciasto ma wystawać ok 3,5 - 4 cm poza nią. Wokoło rozłożyć pokrojoną na kawałki mozarellę, tak aby utworzyła ona ramkę. Przykryć ser wystającym poza foremkę ciastem - tak  jak na załączonych fotografiach.  Przygotowany spód odstawić na 30 minut. 

Papryki poproić w cieniutkie paseczki. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie i odstawić do wystygnięcia. 


Na spód pizzy rozłożyć farsz szpinakowy, papryki, kurczka oraz kukurydzę. Posypać starym serem. 


Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć  blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 - 20 minut - do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. 


Smacznego!



12 komentarzy:

Magda pisze...

ta pizza mnie kusi! oj, bardzo!

Cupcake pisze...

Super :) uwielbiam szpinak!

Olka pisze...

Nie robiłam nigdy takich serowych boków, muszę spróbować, bo na pewno są pyszne :)

ilka pisze...

Jaka ładna i na dodatek orkiszowa.A serek oczywiście lubią wszyscy:)

SmaKokosa pisze...

serowy bok? genialny pomysł :)

http://pokoncbed.blogspot.com/ pisze...

Nie powstrzymałoby mnie nic przed zjedzeniem kawałka takiej pizzyxD

ANIA pisze...

super pomysł z tym bokiem, musiała byś pyszna:)

dorota20w pisze...

wygląda pysznie !

Veronika pisze...

Wygląda fantastycznie, nigdy nie pomyślałabym, żeby zrobić ja w ten sposób. Rewelacja!

Eff pisze...

Wygląda pysznie i ten ser w serowym boku :))

kocie-smaki pisze...

uwielbiam pizze z mąki orkiszowej, ta tradycyjna zw zwykłej pszennej wydaje mi się zbyt błaha, bez smaku. i to nadzienie.. pełna rozpusta! :)

Taste of Living pisze...

już od jakiegoś czasu chodzi za mną pizza, ale właśnie w takiej zdrowszej wersji jak u Was :)